Taxe mai mari pentru avocaţii stagiari?

Taxe mai mari pentru avocaţii stagiari?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Uniunea Naţională a Barourilor din România (UNBR) va analiza, în şedinţa Consiliului din 11-12 septembrie 2010, actualizarea valorii maxime a taxelor care pot fi încasate de către consiliile barourilor. Potrivit unei adrese publicate de UNBR, Baroul Braşov propune actualizarea limitelor maxime ale taxelor încasate de barouri, în raport cu indicele de inflaţie actual, acesta fiind calculat la nivelul anului 2005.

„Aceste taxe nu au mai fost reactualizate cu indicele de inflaţie din anul 2005, de aici şi diferenţa mare dintre taxele încasate de unele barouri din ţară, dar şi datorită autonomiei practicate de acestea”, se arată în adresa Baroului Braşov.

Potrivit acestora, în perioada 2005-2009, indicele de inflaţie a fost de 7,5 la sută, în timp ce, în primul semestru al anului 2010, indicele de inflaţie a fost de 4,21 la sută.

Astfel, conform reprezentanţilor Baroului Braşov, reactualizarea taxelor ar face ca acestea să crească de la 3.000 de lei, valoare stabilită de UNBR, la 4.700 de lei.

Contactat telefonic, decanul Baroului Galaţi, Mircea Breahnă (FOTO), ne-a spus că este împotriva acestei decizii. „Baroul Braşov practică şi acum taxe foarte mari de înscriere. Din cunoştinţele mele, un avocat stagiar care doreşte să facă parte din Baroul Braşov trebuie să plătească 6.000 de euro taxă de înscriere”.

„Eu nu sunt de acord cu astfel de valori. Avocaţii stagiari sunt, în marea lor majoritate, fără venituri sau susţinuţi de părinţi. Cum aş putea să cer o astfel de taxă? S-ar speria toţi şi nu s-ar mai înscrie pentru că nu au bani. Criza economică se simte şi în buzunarele avocaţilor definitivi, nu mai vorbim de cele ale stagiarilor”.

„Eu sunt de părere că ar trebui să se menţină taxe echilibrate, iar în perioada aceasta de criză să nu se schimbe deloc valoarea lor. Voi merge la Şedinţa de Consiliu şi voi vota împotriva cererii venite din partea colegilor mei de la Braşov”, ne-a spus Mircea Breahnă.

În acest moment, la Galaţi, avocaţii stagiari trebuie să plătească 3.000 de lei taxa de înscriere şi 2.000 de lei taxa de şcolarizare. „Acestea sunt singurele taxe pe care le plăteşte un avocat stagiar. Banii strânşi din taxe sunt folosiţi pentru instruirea avocaţilor stagiari, iar timp de doi ani, ei nu mai plătesc niciun leu în plus. Instruirea profesională o plăteşte Baroul, repet, din taxele adunate la intrarea în avocatură”, ne-a explicat Mircea Breahnă.

Absolvenţii Facultăţilor de Drept din ţară aşteaptă, cu siguranţă, cu nerăbdare, decizia care se va lua în legătură cu acest aspect, mai ales că în luna noiembrie va avea loc examenul de intrare în profesie.

Cât se plăteşte acum?

Potrivit Deciziei Consiliului UNBR nr. 76/2005, limitele maxime ale taxelor încasate de consiliul baroului sunt următoarele:

a)    3000 de lei pentru: înscrierea în barou a avocaţilor primiţi în profesie, cu examen sau scutire de examen; reînscrierea în Tabloul avocaţilor a avocatului exclus pentru neplata contribuţiilor profesionale, reînscrierea în Tabloul avocaţilor a avocatului incompatibil, înfiinţarea pe raza baroului a unui sediu secundar sau a unui birou; înscrierea în Tabloul special a avocatului străin; înscrierea la examenul de verificare a cunoştinţelor de drept românesc şi de limba română a avocaţilor străini; acordare de avize conforme, în condiţiile legii.

b)    600 de lei pentru: înscrierea la examenul de intrare în profesie şi înscrierea la examenul de definitivat.

c)    300 de lei pentru: activităţi de secretariat şi jurisdicţie profesională

d)    100 de lei pentru: înscrierea candidaţilor la examenul de primire în profesie şi înscrierea candidaţilor la examenul de definitivare în profesie.

Aceste taxe nu includ, însă, TVA.

Citit 1052 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.