La pensie, înainte de schimbarea legii

La pensie, înainte de schimbarea legii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Viitor în  avocatură sau jurnalistică!

Zvonul - transformat ulterior în ştire de presă - cu privire la retragerea din eşalonul activ al magistraţilor  a lui Dinu Gâlcă, procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, este acum certitudine. 

Miercuri, 8 septembrie, preşedintele României a semnat eliberarea acestuia din funcţie în urma cererii de pensionare pe care o făcuse încă de la data de 27 august.

Ieri, într-o discuţie pe care am avut-o la sediul unităţii de parchet amintite, Dinu Gâlcă ne-a confirmat că urmează să iasă la pensie, ce-i drept, la o vârstă (55 de ani) la care ar fi mai avut încă multă putere de muncă.

„Am făcut cerere de ieşire la pensie nu numai eu, ci aproape toţi colegii mei care au condiţiile necesare pentru un asemenea demers”. De ce acest exod?

„Unul dintre motive este acela că mulţi magistraţi, după ce ies la pensie, vor să continue în avocatură, domeniu în care se întrevăd însă, în viitorul apropiat, schimbări ale legislaţiei ce vor îngreuna considerabil accesul”.

Concret, urmează modificări ale Legii de organizare şi funcţionare a avocaturii, în sensul că toţi absolvenţii de Drept, toţi cei ce vor să practice această profesie vor trebui să susţină mai întâi un examen. Nu se va mai putea, deci, intra în avocatură doar pe baza unei cereri, aşa cum se întâmpla până acum.

Iar examenele la Institutul Naţional de Magistratură sunt organizate cel puţin ciudat. Mă refer la organizarea acestora; la ultima sesiune de examene, de exemplu, din peste 3.000 de candidaţi n-au promovat decât 72.

Eu, de pe poziţia pe care am avut-o, am ridicat de multe ori această problemă chiar şi la nivelul Consiliului Naţional al Magistraturii în sensul ca atitudinea faţă de un asemenea examen să fie mai elastică; să nu mai fie concepute subiecte de concurs în aşa fel încât să nu poată fi tratate nici măcar de un judecător cu mare experienţă, cum ar fi unul de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În fine, nu vreau să accentuez prea mult acest aspect, dar cert este că şi eu mă gândesc să intru în avocatură, mai ales că pentru mine aceasta nu este o noutate.”

S-au copt mai multe condiţii

Înainte de aceasta, spuneţi-mi cum de aţi avut puterea de a face cererea de pensionare acum?

„Practic, după 25 de ani de magistratură, am posibilitatea să obţin acum o pensie de serviciu, care echivalează în cuantum cu 85 la sută din salariul pe care l-am avut şi, având în vedere modificările care urmează la Legea pensiilor, implicit cele legate de modificarea vârstei de pensionare la magistraţi (65 de ani), mi-a fost mai uşor să mă hotărăsc, ceea ce au făcut de altfel şi aproape toţi colegii mei din ţară. 

În plus, pentru mine avocatura nu este o noutate, din moment ce am practicat-o şapte ani de zile, imediat după absolvirea Facultăţii de Drept de la Iaşi. Am început la Alba Iulia – din 1982 până în 1983, după care am venit la Baroul Galaţi, unde am funcţionat până în septembrie 1989.

După aceasta, am fost chemat în două rânduri de Procurorul General al României de atunci, care m-a convins şi am intrat în magistratură ca procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi unde am lucrat până în 1993.

Între anii 1993 şi 1998 am fost la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi şi, din 1998, am trecut la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, unde am fost şef de secţie, aşa cum am fost o perioadă şi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi.

Procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi am fost în perioada 1999-2000 şi apoi din 2005 şi până astăzi. Mai aveam doi ani de mandat în această funcţie, dar cum aţi constatat, am considerat că e mai bine să mă retrag în acest moment al carierei, mai ales că profesia de magistrat nu e una uşoară, ci una care uzează…

Aşa că, cel puţin o perioadă, vreau să mă liniştesc şi, cine ştie, poate peste un timp voi face şi meseria de jurnalist, cu atât mai mult cu cât am şi ofertă în acest sens.”

Vom reveni cu câteva alte consideraţii vizavi de retragerea din magistratură a domnului Dinu Gâlcă.

Citit 1318 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.