* Acţiunea de verificări şi viză a început la 15 septembrie şi se întinde până la 15 noiembrie * Armele de tir sportiv trec în regim restrâns de folosinţă *
Între 15 septembrie şi 15 noiembrie 2010, se desfăşoară acţiunea de viză periodică (la 5 ani) a permisului de armă, în conformitate cu prevederile art.27 din Legea 295/2004 republicată privind regimul armelor şi muniţiilor. Mai multe amănunte am aflat de la comisarul şef Sorin Penciu, şeful Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Toxice din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi.
- Despre ce arme este vorba şi ce persoane trebuie să fie atente la această directivă şi să se conformeze?
- E vorba despre posesorii de arme de foc – persoane fizice (titulari ai dreptului de deţinere, port şi folosinţă a armelor de vânătoare, de tir sportiv cu glonţ, de apărare, de pază şi autoapărare) al căror permis de armă a fost eliberat în anul 2005.
- Cu ce documente trebuie să se prezinte la viză titularii unor asemenea permise de port armă?
- E nevoie de o cerere tip de efectuare a vizei; de o fotografie color 3,5/4,5 centimetri; de permisul de armă (original şi copie); de armele înscrise în permis; de actul de identitate (original şi copie); de certificatul medical tip, care să ateste starea de sănătate a titularului; de certificatul de cazier judiciar; de dovada calităţii care i-a conferit dreptul de deţinere, port şi folosire a armei respective. Documentele sunt cele prevăzute în art.26 din HG nr.130/2005 (Normele metodologice de aplicare a Legii 295/2004).
- Mai precis, ce se înţelege prin document care să ateste calitatea titularului?
- În cazul vânătorilor, e vorba de permisul de vânătoare şi de carnetul de membru al unei asociaţii de vânătoare legal constituite, cu dovada achitării taxei pe anul precedent (copie şi original).
În cazul antrenorilor şi sportivilor de tir şi biatlon, e vorba de legitimaţia vizată pe anul în curs (original şi copie), iar pentru vânătorii posesori de arme de tir e necesar permisul de vânătoare (original şi copie).
În cazul demnitarilor, magistraţilor, diplomaţilor, militarilor, poliţiştilor şi persoanelor care îndeplinesc o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii publice şi care dispun de arme personale de apărare şi pază, e nevoie de o adeverinţă de la autoritatea la care îşi desfăşoară activitatea; în cazul colecţionarilor de arme, e necesar ca aceştia să aibă atestatul de colecţionar vizat (original şi copie).
- Oferiţi-ne şi câteva detalii cu privire la armele de tir sportiv cu glonţ, întrucât aceasta e o categorie de arme de foc mai puţin cunoscută!
- Da, au apărut şi noutăţi în legislaţie cu privire la acestea. Armele de tir sportiv cu glonţ de 5,6 mm au fost trecute până acum la categoria A de permise, documente ce confereau dreptul de port şi de folosinţă, dar, de acum înainte, aceste arme vor fi înscrise în permisele de armă de categoria A, documente ce conferă doar dreptul de deţinere a acestora. Aşadar, toţi posesorii de arme de tir cu glonţ - care nu sunt antrenori de tir sau sportivi de categoria I – vor trebui să se conformeze noilor reglementări legale. E bine de ştiut că, până în prezent, cei mai mulţi deţinători ai unor astfel de arme de foc au fost vânători.
Mai e de făcut şi precizarea că cei ce vor deţine în continuare astfel de arme vor putea deţine în acelaşi timp doar 10 cartuşe cu proiectil şi doar 50 de cartuşe fără proiectil. Aceste arme trebuie ţinute la domiciliu şi pot fi scoase pentru antrenamente în poligoane autorizate doar după ce antrenamentul respectiv a fost autorizat în prealabil de organele de poliţie. În afară de aceasta, numai la domiciliu, astfel de arme pot fi folosite, în condiţiile legii, în cazuri de legitimă apărare.