Dănuţ Lefter, şef la 35 de ani

Dănuţ Lefter, şef la 35 de ani
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Subcomisarul Dănuţ Lefter reprezintă surpriza ultimului concurs de ocupare a funcţiei de şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi. O surpriză, pentru că are doar 35 de ani, pentru că şi gradul militar corespunde vârstei, pentru că a avut contracandidaţi de calibru ş.a.m.d. Dar a câştigat şi s-a apucat de treabă în funcţia de comandant al IPJ Galaţi. Cu ce gânduri, veţi afla citind ce ne-a răspuns la întrebări.

Reporter: Ce v-a motivat, domnule Lefter, pentru a participa la acest examen?

Dănuţ Lefter: Nu e chiar uşor de răspuns la această întrebare. Aşa am simţit eu că trebuie. Am fost şef al Serviciului  de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor, în cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Galaţi, din ianuarie 2009 şi în până acum.

Experienţa de aici, sprijinul colegilor pe care i-am avut la serviciul amintit, mi-au dat curajul de a încerca.

Reporter: A fi comandant al Poliţiei judeţului nu-i acelaşi lucru, e o funcţie dificilă…

Dănuţ Lefter: Ştiu, funcţia aceasta nu-i o glumă, nu-i uşoară, dar am zis că am energia şi experienţa necesare ca să pot face faţă.

Recunosc, problematica aici este mult mai vastă decât cea în care evoluam înainte, dar mai am un atu în încercarea mea: mă bazez şi mă voi baza şi  pe colaboratorii mei apropiaţi, pe echipa de managerială din care fac parte.

Cum sunt cei doi adjuncţi, Doru Geru, care răspunde de ordinea publică, de circumscripţiile de poliţie; Daniel Miron, care coordonează activitatea unor servicii importante precum  Investigaţii Fraude sau Investigaţii Criminale; Marius Dobrea, şeful Poliţiei Municipiului Galaţi.

Şi ca să nu vă imaginaţi altceva, să ştiţi că aici am mai puţin la salariu cu câteva milioane bune de lei vechi.

Reporter: Aveţi un CV impresionant. În ce domenii credeţi că se va simţi mai serios amprenta capacităţilor dumneavoastră profesionale?

Dănuţ Lefter: Nu ştiu cât voi reuşi, dar cu certitudine voi încerca să folosesc tot ceea ce s-a adunat în educaţia şi formarea mea profesională (cursuri postuniversitare, de master, licenţă în Ştiinţe Economice).

Am experienţă, iar competenţele tehnice dobândite pe parcurs, înainte şi după absolvirea, în 1998, a cursurilor Academiei de Poliţie „A.I.Cuza” cu siguranţă mă vor ajuta.

Voi încerca să întăresc autoritatea poliţiştilor în stradă în folosul cetăţenilor, să fac în aşa fel încât infracţiuni precum ultrajul la poliţist  să fie mai puţine, iar autorii unor astfel de fapte să nu scape prea uşor, cu neînceperea urmăririi penale de exemplu.

Sunt convins că mă pot ocupa de managementului resurselor umane de la Ordinea Publică…

Reporter: Unde creţi că ar trebui intervenit în primul rând?

Dănuţ Lefter: E criză şi, chiar dacă Galaţiul nu e fruntaş la capitolul infracţionalitate economică, e lesne de înţeles că una dintre priorităţile noastre trebuie să fie limitarea fenomenului de evaziune fiscală.

Având formaţie de ofiţer de economic, voi acţiona exact pârghiile necesare astfel încât poliţiştii noştri de la Serviciul Investigaţii Fraude să colaboreze eficient  cu cei din  Finanţele Publice,  Garda Financiară,  Parchetul local şi nu numai.

Să nu se rezumăm doar la întocmirea unor dosare şi la trimiterea în judecată a unor persoane, ci şi la recuperarea prejudiciilor provocate bugetului de stat.

Reporter: Despre prevenirea infracţionalităţii vorbim mai mult pe la şedinţe de analiză şi bilanţuri…

Dănuţ Lefter: Prevenţia e importantă şi chiar n-aş dori să fie percepută nici în interiorul inspectoratului, nici în rândurile cetăţenilor ca o chestiune formală.

Recunosc, nu e uşor să organizezi, să dezvolţi acţiuni de prevenţie cu impact perceptibil, dar uitaţi, de exemplu, numirea mea pe acest post a coincis cu declanşarea unei ample acţiuni  intitulată „Săptămâna prevenirii infracţionalităţii”.

A fost urmărită îndeaproape infracţionalitatea stradală, contrabanda cu ţigări, comerţul ilicit en-gros cu produse agricole… Demersul e delicat, dar avem parteneri eficienţi în acţiunile cu caracter preventiv: Autoritatea Teritorială de Ordine Publică, Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport şi, evident, mass-media locală.

Apoi, completăm acţiunile de prevenţie, cu cele operative ale cadrelor de la Ordinea Publică. Identificăm zonele şi grupările potenţiale generatoare de infracţiuni, cum ar fi cartierele şi găştile ce-şi fac de cap pe acolo. Părerea mea este că suntem pe drumul cel bun.

Citit 5688 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.