Telefonul oferă proba

Telefonul oferă proba
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

De ce este atât de necesară măsura aceasta a interceptării şi înregistrării convorbirilor telefonice? „Teoretic pot fi spuse multe, practic vă pot oferi şi câteva exemple desprinse din realitatea cu care noi procurorii ne confruntăm într-o situaţie sau alta”, îşi susţine în continuare afirmaţiile procurorul Marcel Codiţă.

Experţii ascultaţi

„Haideţi să luăm, de pildă, furturile din combinatul siderurgic. Invariabil, după comiterea furturilor şi stabilirea iniţială a prejudiciului se ajungea apoi  la o valoare mult mai mică rezultată în urma unei expertize tehnice. Prima dată, evaluarea se făcea cu cei din Combinat, pe baza celor furate. Ulterior, bunurile, chiar cele recuperate, dispăreau fără urmă, iar expertiza se făcea pe cu totul alte produse”.

„Ei bine, pentru că era vorba de prejudicii foarte mari şi pentru că existau indicii că valoarea acestora se va modifica (micşora) prin expertizele făcute ulterior chiar şi de către oameni din interiorul Combinatului, s-a solicitat şi s-a obţinut aprobare pentru interceptarea convorbirilor telefonice ale experţilor pentru a afla ce se întâmplă”.

Convorbirea şi flagrantul

„La fel, furturile de cabluri din Combinat, care depăşeau lesne un miliard de lei vechi, erau coordonate prin telefonul mobil. Un infractor urmărea obiectivul-ţintă şi ţinea legătura cu un altul care intra în obiectiv. Indivizii erau ascultaţi, interceptaţi şi apoi erau prinşi în flagrant (chiar când încercau să dispară cu bunurile furate)”.

„În alte situaţii, înregistrările ne ajutau cu privire la martorii unor furturi de anvergură. Aceşti martori aveau tendinţa de a declara ulterior altceva decât ceea ce era de fapt, motivând uneori că au vorbit ceva într-un cu totul alt context decât cel urmărit de anchetatori”.

Florile şi omul din spate

„La un moment dat, nişte traficanţi de droguri pomeneau în convorbirile lor de nişte buchete de flori şi chiar era vorba de nişte buchete de flori în care erau introduse dozele de droguri ce trebuiau să ajungă la un consumator sau altul”.

„Sunt foarte multe situaţii când îi prindem uşor pe hoţii-executanţi, dar îi prindem mult mai greu pe cei din spatele acestora. Ei bine, tocmai mijloacele de probă de care vorbim ne ajută să documentăm activitatea infracţională a celor care organizează şi îi conduc pe infractorii-executanţi”.

Cheltuieli folositoare

„În fine, personal vă pot spune că ori de câte ori am solicitat interceptarea unor convorbiri telefonice, am dus la bun sfârşit ancheta şi mai apoi, în instanţă, în toate cazurile, am obţinut şi soluţie definitivă de pedepsire a infractorilor. Deci efortul, cheltuielile făcute cu interceptările n-au fost în zadar”.

„Dar, evident, sunt şi situaţii când nu ai cum să foloseşti astfel de mijloace de probă. Repet însă, sunt cazuri în care interceptarea şi înregistrarea convorbirilor telefonice e unicul mijloc prin care se poate dovedi ceva, pentru că în aceste situaţii e vorba de persoane care ştiu să se descurce şi să-şi acopere urmele”, ne-a spus procurorul Marcel Codiţă.

Citit 1010 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.