Afacerea "Hortigal" tulbură apele în instituţiile gălăţene! Prefectura anchetează tunul imobiliar

Afacerea "Hortigal" tulbură apele în instituţiile gălăţene! Prefectura anchetează tunul imobiliar
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Modul în care s-a făcut transferarea a aproape 50 de hectare de teren din extravilanul comunei Băneasa în intravilanul unităţilor administrativ-teritoriale Vânători şi Galaţi constituie obiectul unor verificări în cadrul Instituţiei Prefectului * O parte dintre actele care au consfinţit "teleportarea" pământurilor în beneficiul fraţilor Herăscu au fost semnate de fostul prefect, Cosmin Păun

Terenuri în intravilanul municipiului Galaţi şi al comunei Vănători, în valoare totală de circa 40 de milioane de euro, "mutate" printr-o inginerie cadastrală şi nu numai. O afacere care nu putea fi dusă la capăt fără aportul semnificativ al unor personaje-cheie din instituţiile statului, care aveau în vârful pixului capacitatea de a da putere de lege acestor tranzacţii. Unul dintre cei care a semnat documente prin care SC Makinvest Com, cea care a cumpărat pământurile ţăranilor din Băneasa, devenea proprietară pe suprafeţe de teren incomparabil mai valoroase este fortul prefect al judeţului, Cosmin Păun. Concret, fostul reprezentant al Guvernului în teritoriu a semnat două acte prin care terenurile cumpărate de SC Makinvest Com SA, pe câţiva lei, de la Ilinca Roşculeţ, Gheorghe Voncilă, Clara Fulger, State Hortolomei, Dumitrache Scafaru, Tasia Zlătaru şi Ecaterina Grosu, respectiv, Constantin Roşculeţ, Toader Dogaru, Costică Stanciu, Safta Ioviţă, Constantin Radu, Niculae Vintilă, Vasile Simion, Niculina Raţă şi Aftene Simion erau mutate în Galaţi şi Vânători. Terenul, în suprafaţă totală de 441.591 metri pătraţi a fost "potrivit" în noile acte de proprietate peste suprafeţe aflate în administrarea statului. Familia Herăscu devenea astfel proprietara, prin intermediul firmelor implicate în tranzacţii, a 32,7 hectare la Vânători, lângă Aviasan (unde au fost serele Hortigal, la râpa lui Tuluc), dar şi pe 11,5 hectare de teren în intravilanul Galaţiului: sunt de menţionat aici terenurile pe care se află clubul Divino, fosta fabrică de pâine din Micro 17 (acolo unde se construieşte unul dintre magazinele Lidl) şi un teren în zona Talciocului.

Prefectura cercetează

Pentru a afla ce părere au actualii reprezentanţi ai Prefecturii Galaţi despre implicarea instituţiei în această afacere cu iz penal, am adresat o solicitare oficială prin care am cerut un punct de vedere.

Răspunsul la solicitarea noastră, care poartă numărul 7831 - 22/5 octombrie 2012 şi semnătura actualului prefect de Galaţi, Emanoil Cătălin Bocăneanu, stipulează sec: "Un punct de vedere asupra aspectelor publicate în cotidianul dumneavoastră va fi comunicat ulterior analizării tuturor documentelor, având în vedere că în momentul de faţă se desfăşoară o verificare internă".

Având în vedere caracterul oficial al declaraţiei de mai sus, nu ne rămâne decât să sperăm că în urma "analizării documentelor", operaţiune care se derulează în cadrul unei anchete interne a unei instituţii care este garantul legalităţii actelor publice din judeţul Galaţi, vom putea afla şi un punct de vedere aplicat asupra acestui caz. În ediţiile viitoare ale "Vieţii "libere" vom reveni şi cu poziţiile altor instituţii care la vremea afacerii Hortigal au avut un cuvânt greu de spus.

Citit 3643 ori Ultima modificare Luni, 08 Octombrie 2012 22:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.