După aplicarea prevederilor noilor coduri: Doi deţinuţi gălăţeni au scăpat de închisoare

După aplicarea prevederilor noilor coduri: Doi deţinuţi gălăţeni au scăpat de închisoare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cele două comisii de analiză a dosarelor au mai trimis instanţelor de judecată şi alte dosare, acestea urmând însă să fie judecate în perioada următoare


La 1 februarie au intrat în vigoare noile coduri, cel penal şi cel de procedură penală, acte normative care, la nivel naţional, au favorizat aproximativ 400 de deţinuţi. Asta după ce, încă de anul trecut, comisiile mixte au analizat aproape 31.000 de dosare ale persoanelor private de libertate, conform unui raport al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP).

„În conformitate cu  HG nr. 836 din 30 octombrie 2013 şi OUG 116 din 23 decembrie 2013, la nivelul Penitenciarului Galaţi s-a constituit şi au funcţionat două comisii mixte, formate din judecători, procurori şi personal din cadrul Biroului Evidenţă al unităţii. Acestea au avut sarcina de a evalua incidenţa legii penale mai favorabile în cazul tuturor persoanelor aflate în executarea pedepselor şi a măsurilor educative privative de libertate, din perspectiva noilor reglementări penale şi procesual penale. Ca urmare a acestei analize, s-a constatat că se impune sesizarea instanţelor de judecată, pentru ca acestea să se pronunţe asupra eventualei încetări a executării pedepsei privative de libertate”, ne-a explicat Simona Costache, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului de Maximă Siguranţă Galaţi.

122 la nivel naţional, unul singur la Galaţi

Chiar pe 1 februarie, la nivel naţional, au fost eliberaţi 122 de deţinuţi, ca urmare a punerii în aplicare a prevederilor legale din noul Cod penal şi noul Cod de procedură penală. De asemenea, pentru 176 de deţinuţi a fost înlocuită pedeapsa închisorii cu măsura educativă a internării într-un centru de detenţie.

La Galaţi, în urma analizei efectuate de cele două comisii, instanţa de judecată a fost sesizată cu şapte dosare, pentru tot atâţia deţinuţi. „Instanţele de judecată au dispus, în cursul zilei de 1 februarie, punerea în libertate a unei persoane aflate în custodia Penitenciarului Galaţi, ca urmare dispoziţiilor din noul Cod penal şi ale noului Cod de Procedură penală”, ne-a declarat Simona Costache.

Tot pe 1 februarie, judecătorii gălăţeni, au dispus pentru un alt deţinut înlocuirea pedepsei închisorii cu măsura educativă a internării într-un centru de detenţie.

Acestea nu sunt însă singurele cazuri din Penitenciarul Galaţi. Cele două comisii de analiză a dosarelor au mai trimis instanţelor de judecată şi alte dosare, acestea urmând însă să fie judecate în perioada următoare. „Menţionăm că modificarea unei pedepse ori a unei măsuri educative definitiv aplicate reprezintă atributul exclusiv al instanţei de judecată, comisiile având doar sarcina de a sesiza instanţele competente în situaţiile în care apreciază că se impune modificarea sancţiunii, ca urmare a succesiunii în timp a legilor penale”, a conchis Simona Costache.

Există însă posibilitatea ca aceste prevederi, care au fost favorabile deţinuţilor, să fie modificate printr-o ordonanţă de urgenţă. Actul normativ va face probabil referire şi la cazurile deja finalizate, în urma cărora aproximativ 122 de persoane din întreaga ţară au ieşit de după gratii.

Citit 2885 ori Ultima modificare Duminică, 09 Februarie 2014 17:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.