SCANDALOS/ Deszăpezirea drumurilor din județul Galați, dată unei firme anchetată pentru evaziune şi corupţie
Foto: Foto: Monitorul de Suceava

SCANDALOS/ Deszăpezirea drumurilor din județul Galați, dată unei firme anchetată pentru evaziune şi corupţie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Firma Florconstruct SRL Suceava, care se ocupă de deszăpezirea drumurilor naţionale ce tranzitează judeţul Galaţi, este controlată de Vasile Florea, un om de afaceri extrem de controversat * Suceveanul este anchetat în două dosare penale, pentru evaziune şi corupţie, în legătură cu fapte în care ar fi implicată firma sa * Contractul pentru Galaţi i-a adus firmei bucovinene circa un milion de euro


Cine spune că afacerile cu statul sunt cele mai profitabile din România are perfectă dreptate. Judeţul Galaţi, ale cărui drumuri naţionale au fost blocate timp de mai multe zile în urma cantităţii impresionante de zăpadă căzute la începutul lunii, a fost deszăpezit de două firme ale căror patroni au mari probleme cu legea. De această dată, cei care au semnat contractele, din partea statului român, nu se află pe malul Dunării, ci la Bucureşti.

Un partener cu mari probleme penale

Contractele de deszăpezire a drumurilor naţionale din judeţul Galaţi au fost adjudecate de două firme, care au decis să se asocieze. Este vorba de Florconstruct şi Transmir, iar acestea ar fi trebuit să aibă grijă de drumurile naţionale 2B, 22B, 24D, 25, 25A, 26, 26 şi de centura Tecuciului. Exact acestea au fost zonele cu probleme în timpul ultimelor căderi masive de zăpadă, tronsoanele de drum de care ar fi trebuit să aibă grijă firma suceveană rămânând blocate timp de mai multe zile.

Ultimul contract prin care firma Florconstruct SRL a obţinut de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale întreţinerea pe timp de iarnă a drumurilor naţionale din judeţul Galaţi a fost încheiat pe data de 12 februarie, prin negociere fără anunţ de participare, contra sumei de 4,5 milioane lei (aproximativ un milion de euro).

De-a lungul timpului, Florconstruct a fost abonată la banul public, făcând diverse lucrări pentru primăriile din Suceava, Rădăuţi, Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc. Anul trecut, Vasile Florea, administratorul Florconstruct, a fost audiat de mai multe ori de oamenii legii, în dosare de evaziune fiscală. Florconstruct, în colaborare cu alte firme, s-a ocupat de-a lungul timpului de cele mai diverse activităţi, începând cu asfaltarea mai multor străzi şi terminând cu colectarea gunoiului din municipiul Suceava.

În  luna mai a anului trecut, Florea a fost reţinut de DIICOT într-un dosar de spălare de bani şi evaziune fiscală. "Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională, calculat doar pana în acestă fază a cercetărilor, este de peste 9.800.000 de euro", se arată într-un comunicat al DIICOT.

Ulterior, Tribunalul Suceava a decis ca Florea să fie cercetat în libertate. Potrivit procurorilor DIICOT Suceava, în acest caz, opt firme controlate de iniţiatorii grupului infracţional organizat au emis facturi fiscale fictive în valoare de 52,95 milioane de lei. Procurorii mai spun că această grupare infracţională, constituită la Suceava, avea ramificaţii pe aproape întreg teritoriul ţării, având ca scop sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat. În dosar s-a dispus începerea urmăririi penale în cazul a 118 persoane fizice şi 39 de persoane juridice. În acest moment, dosarul se află încă pe rolul instanţelor, fără ca nimeni să ajungă în spatele gratiilor.

În acelaşi timp, Florea este cercetat şi de DNA, după ce şi-a pus semnătura pe subcontractarea unei lucrări de asfaltare în municipiul Suceava, paguba în această cauză fiind estimată la peste zece milioane de euro.

Florconstruct - abonată la bani publici

Conform site-ului firmei, în perioada 2001-2002, firma a asigurat salubrizarea în municipiul Suceava, în carteierele Obcini şi George Enescu, în perioada 2002-2003 s-a ocupat de lucrări de reparaţii la şcoli, dispensare, cămine culturale în mai multe comune, în perioada 2003-2004 s-a ocupat, ca subcontractor, de reparaţiile şi intreţinerea străzilor din municipiul Suceava. Din anul 2005, lucrează în subantepriză pentru SCCF Iaşi, executând lucrările de reparaţii şi întreţinere a străzilor în municipiul Suceava şi în municipiul Câmpulung Moldovenesc. De asemenea, din 2006 se ocupă de salubrizare la Câmpulung Moldovenesc şi în localităţile limitrofe.

În perioada 2007 - 2008, a executat lucrările de reparaţii la clădirea administrativă a Staţiei de transformare 110/220kW Suceava - filiala SC. Transelectrica SA Bacău, iar în 2007, 2008 şi 2009, firma a executat lucrările de reabilitare a sistemelor de termoficare şi a punctelor termice din municipiul Suceava şi municipiul Botoşani. De asemenea, Florconstruct a avut contracte cu primăriile pentru diverse lucrări de asfaltare în parcări. Din 2009, a preluat salubrizarea a 25 de comune din judeţul Suceava, iar anul trecut, în asociere, a câştigat licitaţia de salubrizare a municipiului Suceava, licitaţie contestată de firma Rosal.

Administratorul firmei Florconstruct, Vasile Florea, este un cunoscut apropiat al primarului Sucevei, PDL-istul Ion Lungu.

Sute de procese pe rolul instanţelor

Conform portalului just.ro, Florconstruct are peste 300 de procese. În urma celor mai multe dintre ele, firma a fost obligată de instanţele de judecată să-şi plătească datoriile către cei care i-au solicitat lucrări, unele dintre procese fiind deschise chiar de CNADR.

Citit 3596 ori Ultima modificare Marți, 25 Februarie 2014 10:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.