Dreptate în faliment

Dreptate în faliment
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Problemele generate de lipsa banilor sau mai exact spus de strânsul curelei chiar şi acolo unde nu este cazul, pot crea o situaţie fără precedent. Justiţia se află în mare pericol după ce, de la minister, a venit vestea că de la 1 iunie instanţele nu vor mai primi nici un ban. Anunţul a generat deja primul efect: personalul auxiliar (grefiere, arhivari etc.) va intra în grevă generală. Urmează să apară din nou discuţii legate de lipsa banilor pentru realizarea procedurilor impuse de un proces sau altul.

Justiţia, în pericol

Oricum, situaţia nu era foarte bună nici până acum, această criză transformându-i pe şefii instanţelor în manageri preocupaţi de fentarea unui veritabil faliment al justiţiei româneşti. Instanţele gălăţene nu fac excepţie de la această regulă de criză.

"Situaţia nu este prea bună nici în momentul de faţă. Avem încă datorii la avocaţii care fac oficii, iar Baroul Galaţi a anunţat că există posibilitatea să refuze să mai facă acest lucru până când oamenii nu îşi vor primi banii. Există facturi neachitate la poştă pentru serviciile de citare sau alte proceduri, pentru timbre”.

„Avem comenzi pentru hârtie şi toner, iar dacă nu vom mai primi bani de la minister nu vom putea onora facturile emise de către furnizori. Lipsa banilor a generat deja o situaţie extrem de gravă! Nu ştiu cum ne-am putea descurca dacă anunţul conform căruia instanţele nu vor mai primi bani începând de la 1 iunie este unul real şi oficial, dar o astfel de decizie ar duce, cu siguranţă, la blocarea activităţii instanţelor", ne-a spus preşedintele Tribunalului Galaţi, Carmen Sandu (foto). Magistratul a mai spus că venirea vacanţei judecătoreşti ar putea reprezenta o salvare a situaţiei, câtă vreme în această perioadă cheltuielile sunt mai mici.

Grevă după alegeri

Lipsa banilor nu va afecta doar latura administrativă a sistemului: nemulţumiţi de retribuţii de neacordarea anumitor sporuri stabilite prin lege, grefierele şi arhivarii vor intra în grevă generală, cel mai probabil după ce vor trece alegerile pentru Parlamentul European.

Mirela State, liderul Projust la nivelul instanţelor gălăţene, ne-a explicat că grefierele din Galaţi nu vor face notă discordantă şi vor intra, la rândul lor, în grevă. „Aşteptăm parcurgerea tuturor procedurilor legale, iar dacă acestea vor fi îndeplinite vom participa cu siguranţă la acest protest pentru că este vorba despre drepturi care ni se cuvin”, ne-a spus Mirela State.

Citit 1368 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.