CREDITORII aşteaptă declararea FALIMENTULUI Apaterm

CREDITORII aşteaptă declararea FALIMENTULUI Apaterm
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Într-o săptămână, vom afla cine se va mai ocupa de încălzirea oraşului


Eternul război pe bani dintre Primăria Galaţi, Electrocentrale şi Apaterm va fi rezolvat în cele din urmă de instanţele de judecat, pe data de 15 ianuarie. Joi, 8 ianuarie, a avut loc o nouă înfăţişare privind falimentul Apaterm, faliment cerut de Electrocentrale Galaţi. Potrivit surselor noastre, această cerere a venit după ce în cursul acestei săptămâni a fost organizată o întâlnire a creditorilor Apaterm, concluzia acesteia fiind că unica soluţie pentru societatea ce distribuie căldură şi apă caldă gălăţenilor o reprezintă falimentul. Comunicarea din partea instanţei de judecată este cât se poate de simplă şi de seacă: "Având nevoie de timp pentru deliberare, amână pronunţarea asupra cererii de declanşare a procedurii falimentului formulată de SC Electrocentrale SA Galaţi, la data de 15 ianuarie 2015".

Tot în cursul zilei de joi, instanţa de judecată a respins şi modificarea planului de reorganizare a Apaterm, propunere făcută de Electrocentrale. În cazul în care instanţa va respinge falimentul Apaterm, mai rămâne un termen, pe 20 ianuarie, în care să fie judecată cererea privind ridicarea dreptului de administrare a Apaterm.

"Nu putem specula nimic până în momentul în care instanţa de judecată se va pronunţa", a declarat Mihai Costache, şeful departamentului de comunicare al Apaterm.

"Au existat ceva tergiversări din partea sindicatului din Apatem, dar, din punctul meu de vedere, sunt nejustificate. Acum aşteptăm să vedem ce va spune instanţa, dar comitetul creditorilor s-a pus de acord asupra falimentului", a explicat Sinan Mustafa, administratorul special al Electrocentrale.

Pe de altă parte, surse din cadrul sindicatului de la Apaterm susţin că falimentul acestei societăţi nu ajută pe nimeni, nici măcar pe cei de la Electrocentrale, care vor putea recupera în urma falimentului doar datoria curentă, evaluată la aproximativ 33 de milioane de lei, nicidecum datoria istorică.

Scenarii posibile

Cel mai probabil, odată cu declararea falimentului Apaterm, pe scheletul acestei societăţi se va forma Calorgal, entitate ce o va lua practic de la zero, fără nicio datorie. Pe de altă parte, datoriile pe care le au peste 30.000 de familii către Apaterm vor putea fi executate mult mai uşor în condiţiile falimentului. "Cei de la Electrocentrale au spus că vor prelua aceste datorii şi le vor vinde către terţi!", au spus surse din cadrul sindicatului Apaterm, care au preferat să-şi păstreze anonimatul. Creanţele populaţiei se ridică în acest moment la peste 150 de milioane de lei, factura curentă şi penalităţile.  Până pe 15 ianuarie cel puţin însă, gălăţenii vor primi în continuare căldură, în aceleaşi condiţii ca şi până acum, susţine departamentul de comunicare din cadrul Apaterm.

Ce spune primăria

În cursul zilei de ieri, Primăria Galaţi a avut şi ea un punct de vedere oficial în legătură cu falimentul Apaterm. "În cazul în care instanţa va declara falimentul Apaterm, vor fi luate în calcul mai multe variante de lucru pentru asigurarea energiei termice necesare încălzirii populaţiei. În primul rând, trebuie ştiut faptul că declararea falimentului nu înseamnă dispariţia Apaterm de pe o zi pe alta. Este un lung şir de proceduri ce trebuie parcurse. Aşa stând lucrurile, încălzirea populaţiei nu este în pericol în această iarnă, cu condiţia ca abonaţii la sistemul centralizat de termoficare să îşi plătească lună de lună facturile curente. Pe termen mediu, sunt luate în calcul mai multe variante de lucru pentru asigurarea energiei termice necesară populaţiei. Una dintre ipoteze este activarea proiectului Calorgal, în cadrul căruia abonaţii pot face convenţii de plată individuale direct cu furnizorul de servicii de termoficare. Astfel, banii nu mai trec prin asociaţiile de proprietari şi gradul de colectare a contravalorii facturilor va fi unul mult mai bun. O altă ipoteză de lucru ar fi ca şi distribuţia, care este făcută acum de Apaterm, să fie preluată tot de Electrocentrale, care este cel mai mare creditor al Apaterm", a declarat primarul Marius Stan.

"În cazul acesta, s-ar optimiza activitatea de producţie, transport şi distribuţie care ar fi în coordonarea unei singure entităţi. O altă variantă ar fi ca municipalitatea să deţină în continuare controlul asupra distribuţiei prin Calorgal, iar după ce Electrocentrale va ieşi din insolvenţă, prin planul de reorganizare pe care îl au, dar şi prin modernizarea şi eficientizarea sistemul de producţie, atunci Calorgal şi Electrocentrale să fuzioneze. Înainte de fuziune, se impune modernizarea semnificativă a producţiei de la CET, în aşa fel încât să fie reduse la minimum pierderile care se înregistrează în momentul de faţă şi care sunt de ordinul zecilor de milioane de lei anual", a mai spus acesta.

Citeşte şi: Primăria Galaţi CONFIRMĂ: "Dacă DISPARE APATERM, dăm BANI pentru centrale"

Citit 3572 ori Ultima modificare Joi, 08 Ianuarie 2015 17:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.