Anestezista Violeta Ghinea – acuzată de ucidere din culpă

Anestezista Violeta Ghinea – acuzată de ucidere din culpă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Liliana Istrate (foto), prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, ne-a informat că, prin rechizitoriul  din ziua de 27 mai a.c., a fost trimisă în judecata Ghinea Violeta, în vârstă de 46 de ani, medic primar ATI în cadrul Spitalului de Urgenţă Sfântul „Apostol Andrei”, acuzată de săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, faptă penală prevăzută şi pedepsită conform art.178, al.1 Cod penal.

Fapta acesteia constă, potrivit rechizitoriului Parchetului, în aceea că, „în ziua de 14 martie a.c., cu ocazia unei intervenţii chirurgicale efectuate asupra minorului Nicodim Andrei (13 ani), a practicat rahianestezia, folosind în amestecul anestezic xilină şi fentanyl. Ea nu a efectuat supravegherea postanestezie conform fişei postului şi a dispus trimiterea pacientului la Secţia Chirurgie II, nu la ATI, acesta intrând în stare de comă, ca urmare a unui stop cardio-respirator, iar la data de 30 iulie 2006 a decedat”.

Din acelaşi document al Parchetului mai reiese că, în conformitate cu fişa postului, doctorul în cauză „avea obligaţia de a asigura supravegherea postanestezică a pacientului, cu atât mai mult cu cât folosise fentanyl (care necesită o supraveghere strictă). Deşi fusese avertizată cu privire la dificultăţile de respiraţie ale pacientului, doctoriţa Ghinea  a dispus ca acesta să fie trimis la Secţia Chirurgie II, nu la ATI şi nici nu a transmis asistentelor că fusese folosit un anestezic puternic, ce necesita o supraveghere strictă”.

Copilul fusese internat cu diagnosticul de „apendicită acută”, în vederea intervenţiei chirurgicale, care a durat aproximativ 20 de minute şi s-a desfăşurat fără probleme.  În timp ce-l transporta către secţia Chirurgie II din dispoziţia doctoriţei, brancardierul a observat că, pe targă, minorul Nicodim Andrei avea dificultăţi în a respira şi i-a şi adus la cunoştinţă anestezistei.

De la un „nod în gât” la moarte

Într-o declaraţie dată  Comisiei de Malpraxis şi Competenţă Profesională pentru cazurile de malpraxis, Violeta Ghinea  a precizat că nu  a auzit prea bine ce i-a spus brancardierul şi că a aflat că pacientul avea probleme de respiraţie de la doctorul Dorel Firescu.

La momentul respectiv, pentru că pacientul mişca membrele superioare, doctoriţa Ghinea  a considerat că nu e vorba de o complicaţie a rahianesteziei, ci de un „nod în gât”, motiv pentru care i-a cerut brancardierului să ducă pacientul în secţie. Din păcate, în jurul orei 10,10, Nicodim Andrei a intrat în stop cardio-respirator, s-a încercat resuscitarea sa, dar, după aproximativ 25 de minute, a intrat în comă.

Complicaţii letale

Ulterior, pe data de 14 aprilie 2006, băiatul a fost transportat la Spitalul de Boli Infecţioase „Matei Balş” Bucureşti cu diagnosticul de „stare vegetativă persistentă post resuscitare, traheobronşită cu interobacter şi streptococ, sindrom de aspiraţie traheobronşică anemie secundară, stare septică”.

Au apărut apoi şi complicaţii la plămâni, pacientul fiind transferat la Spitalul de Pnemonologie Chirurgie Toracică „Marius Nasta” Bucureşti, dar starea de sănătate nu a evoluat favorabil, el fiind adus la Spitalul Judeţean Galaţi, unde a decedat pe data de 30 iulie 2006.

Din raportul de constatare medico-legală a rezultat, între altele, că moartea  a fost cauzată şi pentru că nu a fost supravegheat…S-a ajuns la concluzia că între  encefalopatia hipoxică severă consecutivă stopului cardiorespirator şi decesul pacientului a existat raport de cauzalitate.   

Membrii  Comisiei de Malpraxis, sesizaţi de părinţii minorului, au constatat că, într-adevăr, a existat o situaţie de malpraxis şi că „dacă doctorul Violeta Ghinea ar fi urmărit continuu evoluţia postanestezie, ar fi putut sesiza din timp complicaţiile şi ar fi intervenit imediat… Învinuita Violeta  Ghinea   a fost, de altfel, sancţionată cu  vot de blam.

Urmează judecata. Vă vom ţine la curent cu evoluţia procesului.

Citit 5150 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.