Asociaţia - ca propria moşie

Asociaţia - ca propria moşie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Probabil că nu mai e niciun secret pentru nimeni că mulţi dintre preşedinţii – mai vechi sau mai noi – de asociaţii de locatari au făcut, în destul de multe cazuri, propria moşie din administraţia în capul căreia fusese pus de obştea locatarilor respectivi. Propria moşie a însemnat, la fel, nu de puţine ori, gaură în bugetul asociaţiei alcătuit din contravaloarea  hangaralelor proprietarilor asociaţi.

Iată, în cele ce urmează, câteva date despre cazul ajuns la Parchet şi apoi la instanţă al unui preşedinte şi administrator de asociaţie. E vorba de Ghimpu Ion, preşedinte şi administrator al Asociaţiei de Proprietari nr.290 din Galaţi.

Acesta, aşa cum scrie în rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi unde a şi fost soluţionat dosarul 1.795/P2007, „şi-a însuşit din încasările de la proprietari, în perioada septembrie 2003-martie 2007, suma de 12.477,27 lei”.

Din acelaşi document înaintat instanţei de judecată  reiese că Asociaţia nr.290  s-a constituit prin desprinderea din Asociaţia de Proprietari nr.226, din acelaşi an al constituirii, G.I. îndeplinind şi funcţia  de administrator al societăţii nou-înfiinţate.

Cu mâna-n banii proprietarilor

În această calitate, G.I. încasa contravaloarea întreţinerii şi făcea plăţile către  furnizori. Sediul asociaţiei era chiar la domiciliul administratorului, aici fiind încasate sumele de bani primite de la proprietarii celor 18 de apartamente arondate.

La un moment dat, deşi păgubiţii sunt, de regulă, ultimii care află că li se coace ceva păgubos, au început, totuşi, să aibă dubii cu privire la activitatea şi, mai ales, onestitatea administratorului. Tocmai din acest motiv au sesizat organele judiciare. Au ajuns până acolo întrucât administratorul a refuzat să pună la dispoziţia Primăriei Municipiului Galaţi documentele care i s-au solicitat.

Demersul locatarilor suspicioşi n-a fost în zadar. Verificările financiar-contabile făcute au confirmat bănuielile. Administratorul băgase mâna în fondurile asociaţiei. Şi asta, în termeni juridici, înseamnă delapidare.   

Conform art.215, indice 1 Cod penal: „Însuşirea, folosirea sau traficarea de către funcţionar, în interesul său ori pentru altul, de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestionează sau le administrează, se pedepsesc cu închisoare de la unu la 12 ani”.

Totuşi, nefiind funcţionari publici, preşedinţii/administratori de asociaţii de proprietari beneficiază cumva, la o adică, de o reducere. Conform dispoziţiilor at.258 Cod penal, maximul pedepsei de închisoare (12 ani de zile) se reduce cu o treime, asta însemnând însă că tot rămân vreo 8 ani în total. E drept, minimul pedepsei e de şase luni de zile de închisoare.

Până una-alta însă, dosarul cauzei amintite a fost înaintat instanţei de judecată. Acolo, după sentinţa definitivă şi numai dacă cel judecat va fi găsit vinovat, va fi supus rigorilor legii penale amintite. Până atunci, evident, funcţionează prezumţia de nevinovăţie.

Citit 1433 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.