* Ştefan Sebastian Bogdan – obligat să nu părăsească localitatea *
Joi, 13 august a.c., la Curtea de Apel Galaţi, s-a mai consumat încă o etapă legată direct de starea de arest preventiv în care se află [detalii], ofiţer la Poliţia Municipiului Galaţi, dar şi Ştefan Sebastian Bogdan, subinspector la aceeaşi structură de poliţie.
De data aceasta, instanţa a acţionat în virtutea art. 300 indice 1 din Codul de procedură penală. Conform acestui articol, după trimiterea şi înregistrarea dosarului la instanţă (3 august a.c.), în cazul în care inculpatul e trimis în judecată în stare de arest preventiv, „instanţa legal sesizată este datoare să verifice din oficiu, la prima înfăţişare, regularitatea luării şi menţinerii acestei măsuri.”
Evident, o asemenea procedură trebuie făcută înainte de expirarea duratei arestării preventive. În cazul de faţă, [detalii] era deja arestat preventiv pe o durată de 29 de zile, termenul expirării fiind data de 17 august a.c.
Curtea de Apel Galaţi a constatat că arestarea preventivă e legală şi temeinică şi a dispus menţinerea măsurii arestării preventive în cazul inculpatului [detalii]. În acelaşi timp, în privinţa lui Ştefan Sebastian Bogdan a dispus obligarea acestuia de a nu părăsi localitatea.
Dar, împotriva acestei hotărâri, care se referă la Ştefan Sebastian Bogdan, procurorii Serviciului Teritorial Galaţi ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie au făcut deja recurs la Curtea Supremă de Casaţie şi Justiţie, întrucât propuseseră luarea măsurii arestării preventive şi în acest caz, propunere pe care o susţin în continuare.
Vă reamintim, pe scurt, că, aşa cum reiese şi din rechizitoriul structurii teritoriale a DNA, [detalii] ar fi pretins direct sau prin intermediul altei persoane (Alexandru Nicu) 21.150 euro şi un teren, din care ar fi primit 1.150 euro prin intermediul aceleiaşi persoane, în scopul de „a efectua acte de serviciu menite a contribui la identificarea autorilor şi a recuperării bunurilor al căror furt fusese reclamat chiar de către cel care făcut denunţul”.
În urma acestui denunţ şi după încheierea etapelor de până acum ale urmăririi penale, cei doi poliţişti sunt acuzaţi de corupţie. În acest sens, inculpatul [detalii] ar fi folosit informaţii confidenţiale obţinute în virtutea atribuţiilor de serviciu şi nu a adus la cunoştinţa superiorilor, ori colectivului care se ocupa de instrumentarea cazului, datele privind locul unde se aflau bunurile sustrase sau despre persoanele care le deţineau.
Acesta este acuzat de luare de mită, precum şi de folosirea în mod direct a informaţiilor ce nu sunt destinate publicităţii, ambele infracţiuni, în formă continuată, iar Ştefan Sebastian Bogdan, la fel, de comiterea aceleiaşi infracţiuni de corupţie.
Pe scurt Ştefan Sebastian Bogdan, aşa cum scrie şi în rechizitoriul DNA, în aprilie-mai 2009, a pretins 200 de euro şi un ceas de valoare de la denunţător pentru a-i soluţiona favorabil o plângere penală formulată cu privire la săvârşirea unei infracţiuni de furt calificat.
Vom reveni cu amănunte odată cu parcurgerea altor etape ale dosarului în instanţa de judecată.
*) [detalii]