Ce softuri de contabilitate preferă firmele

Ce softuri de contabilitate preferă firmele
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Existenţa sistemelor informatice moderne, de mare viteză, a devenit posibilă după ce calculatoarele s-au răspândit în lumea afacerilor. Istoric, existenţa sistemelor informatice contabile a început cu informatizarea facturării şi a unor operaţii contabile aferente. Cum îşi aleg astăzi firmele softurile de contabilitate, ce operaţii oferă fiecare şi care este mai performant, am încercat să aflăm cu ajutorul specialiştilor.

În cadrul oricărei firme sau instituţii, culegerea datelor financiare şi prelucrarea lor se fac conform unor proceduri organizatorice reglementate fie prin lege (de exemplu, componenţa şi structura planului de conturi), fie prin regulamente de ordine internă (de exemplu, stabilirea persoanei şi a momentului când aceasta arhivează datele). O organizație nu poate supraviețui în secolul 21 fără un software de contabilitate.

Ce trebuie să poată face un soft de contabilitate

Compania are nevoie de sisteme pentru a gestiona fluxul monetar în interiorul și în afara afacerii, cu alte cuvinte, pentru a şti exact, în orice moment, ce bani intră şi ce bani ies. Dincolo de funcţia de bază, un sistem de management financiar cu adevărat eficient poate face mai multe, optimizând profitabilitatea, măsurând fluxul monetar, stabilind obligațiile privind impozitele, asigurând atât sustenabilitatea pe termen lung, cât şi conformarea la legislaţie a firmei.

Pe piață există acum mai multe asemenea sisteme contabile integrate, iar atunci când le cumpără, firmele au în vedere câteva criterii-cheie: cât de bine rezolvă necesităţile firmei, dacă sunt sau nu adaptabile la necesitățile clientului și pot fi îmbunătăţite, toate asigurând raportul cost/calitate al produsului, care, evident, este decisiv. Decizia de a cumpăra un program sau altul este bine cântărită, acestea nefiind ieftine, iar implementarea, respectiv, înlocuirea lor necesitând timp şi efort.

Care sunt opţiunile cele mai căutate de pe piaţă

Din discuțiile cu specialiștii în materie, am aflat că unul dintre cele mai utilizate softuri în acest moment este SAGA, dezvoltat de compania bucureșteană Saga Software SRL. ”Este o variantă des întâlnită la firmele mici și mijlocii, având și un preț competitiv, dar acest soft nu este complet adaptat pentru realizarea unor chestiuni mai complicate în materie de stocuri”, ne-a precizat expertul contabil gălățean Laurențiu Onose. Totuși, SAGA are anumite puncte forte: necesită un număr minim de informații, generează situații detaliate pornind de la acestea, iar cunoștințele de contabilitate necesare utilizatorilor sunt minime și pot fi asimilate de oricine sau pot fi automatizate, dacă e necesar.

La rândul său, WinMENTOR, dezvoltat de ieșenii de la TH Junior SRL, este destinat utilizării de către firme cu profil de comerţ en-gros și en-detail, producţie industrială și agricolă, construcţii, audit financiar-contabil, alimentaţie publică, servicii, etc. Pachetul de programe este conceput pentru a putea fi folosit și de către alt personal decât contabilii, odată ce configurarea iniţială a fost definitivată sub îndrumarea coordonatorului departamentului economic, dar în vederea obținerii unor rapoarte bancare este necesară o reconfigurare la client.

Un alt soft des utilizat este programul de facturare CIEL. Conform portofoliului descris de cei de la CIEL, sunt incluse două game de produse: cea standard (destinată firmelor mici și mijlocii care necesită management integrat al situației financiar-contabile sau firmelor care vor să reducă cheltuielile generate de aplicațiile curente) și cea profesională (adresată firmelor de contabilitate, companiilor multinaționale sau celor cu cifre mari de afaceri). Aplicațiile pot fi personalizate la cerere, astfel încât să se plieze perfect pe fluxul afacerii. Ciel a fost dezvoltat inițial în DOS, varianta din prezent, care rulează în Windows, fiind ceva mai greu de utilizat.

O altă variantă ieșeană este Nexus. ”Cu o experiență de peste 15 ani şi cu produse software robuste şi experimentate, Nexus ERP se adresează afacerilor din orice domeniu de activitate şi de orice dimensiune. Utilizăm în dezvoltarea Nexus ERP cele mai moderne şi performante tehnologii şi soluții IT existente pe plan mondial”, se arată în pagina de prezentare a produselor companiei. Printre acestea, cu adresabilitate generală se numără cele de tipul: ERP, CRM, HR, Salarii, Parc Auto, eCommerce, unele dintre acestea utilizate chiar și la nivelul experților de la CECCAR Galați.

Pe lângă toate acestea, există și soluții integrate dezvoltate de companii, sau chiar persoane fizice din Galați, unele dintre acestea beneficiind permanent de update-uri și de continuitate asigurată de dezvoltator.

Ce îşi doresc oamenii de afaceri de la softurile contabile

Oamenii de afaceri își doresc să ştie mereu cum stă afacerea lor, iar toate aceste date, pentru a fi complete, centralizate și mereu la dispoziția antreprenorilor, trebuie generate cu un soft de contabilitate. Mare parte din activitățile contabile sunt repetitive şi implică multă muncă mecanică şi consumatoare de timp. Un soft contabil automatizează multe dintre aceste activități, economisind timp și sporind viteza de introducere și verificare a datelor. Mai mult, cum legislația fiscală din România se modifică des, ceea ce dă naştere la noi bătăi de cap, actualizarea rapidă a softului de contabilitate, conform noilor reguli şi nevoi, poate rezolva multe dintre aceste probleme, astfel încât timpul să poată fi folosit pentru găsirea unor soluţii de dezvoltare şi continuă viabilizare a afacerii, astfel încât şi antreprenorul, dar și contabilul să poată face față oricăror provocări.

Citit 3490 ori Ultima modificare Luni, 27 Septembrie 2021 00:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.