Zece pași pentru a vă proteja calculatorul

Zece pași pentru a vă proteja calculatorul
De îndată ce vă conectați la internet, actorii rău intenționați pot căuta să vă sustragă datele
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Indiferent dacă vă pregătiți pentru întoarcerea la școală, primiți un laptop nou de serviciu sau vă gândiți la un upgrade către un sistem de gaming, sunt câțiva pași importanți pe care îi puteți urma pentru a vă proteja noul computer de amenințările cibernetice. Phil Muncaster explică pe blogul ESET care sunt principalele amenințări la adresa computerului dumneavoastră și măsurile pe care le puteți lua pentru a-l ține în siguranță, potrivit adevarul.ro.

Având în vedere că Windows 11 este în trend, ar putea fi un moment grozav pentru a investi într-un nou PC pentru familie sau pentru biroul de acasă. Dar orice sistem nou pentru uz personal ar trebui să vină cu un avertisment de securitate legat de faptul că hackerii vor căuta datele dumneavoastră în momentul în care acesta se conectează la internet. Și pot să le obțină prin numeroase modalități.

De aceea, trebuie să vă gândiți la securitatea cibernetică chiar înainte de a vă conecta dispozitivul și de a-l porni. Este important ca obiceiurile de igienă cibernetică să fie încă de la început o prioritate.

De îndată ce vă conectați la internet, actorii rău intenționați vor căuta să vă sustragă datele, să cripteze și să blocheze dispozitivul dumneavoastră pentru o răscumpărare, să preia detalii financiare, să mineze în secret criptomonede și multe altele. Ei vor face acest lucru prin intermediul unor metode des încercate, care se bazează adesea pe spargerea, furtul sau ghicirea parolelor sau pe exploatarea vulnerabilităților software. Printre cele mai importante amenințări se numără și cele de mai jos.

Phishing-ul 

Este unul dintre cele mai vechi trucuri. Infractorii cibernetici mimează surse online legitime și de încredere (bănci, furnizori de tehnologie, retaileri etc) și încearcă să convingă utilizatorii să facă click pe linkuri și/sau să deschidă fișierele atașate în e-mailuri. Procedând astfel, utilizatorii vor fi direcționați către un site falsificat, unde li se va solicita să furnizeze informații personale sau vor declanșa o descărcare ascunsă de malware.

Skimming-ul digital: Hackerii pot compromite, de asemenea, paginile de plată ale site-urilor de comerț electronic cu programe malware concepute pentru a colecta pe ascuns datele cardului dumneavoastră pe măsură ce sunt introduse. Este dificil să vă apărați de acest atac de tip skimming digital, deoarece vulnerabilitatea este la furnizor. Cu toate acestea, cumpărăturile efectuate pe site-uri cât mai cunoscute pot avea un risc mai redus față de acest tip de pericol digital.

Aplicațiile și fișierele rău intenționate

Criminalii cibernetici ascund, de asemenea, cod malware în interiorul aplicațiilor și descărcărilor cu aspect legitim. Multe dintre acestea sunt postate pe forumuri online, site-uri P2P (peer to peer) și alte platforme terțe. De aceea, ar trebui să descărcați aplicații sau conținut numai din surse de încredere.

Sfaturi pentru a vă păstra computerul protejat

Mulți dintre pașii de mai jos pot fi realizați automat de producătorul computerului și de Microsoft, dar merită să cercetați puțin mai adânc pentru a vă asigura că toate setările sunt atât de sigur configurate și active pe cât aveți nevoie. Iată principalele zece sfaturi pentru siguranța computerelor.

  • Aplicați actualizările automate pentru sistemul de operare și pentru orice software care rulează pe computer.
  • Eliminați bloatware-ul care vine adesea cu computerele. Verificați în prealabil dacă recunoașteți software-ul preinstalat pentru a vă asigura că eliminarea acestuia nu va degrada performanța.
  • Instalați o soluție software de securitate cu mai multe niveluri de protecție.
  • Configurați copii de rezervă și, în mod ideal, faceți o copie de rezervă a datelor importante, pe un dispozitiv de stocare la distanță, ținut offline.
  • Securizați browserul, ajustând setările de confidențialitate și securitate și asigurându-vă că este actualizat la cea mai recentă versiune.
  • Porniți și configurați firewall-ul pe sistemul de operare și pe routerul de acasă.
  • Descărcați o aplicație de autentificare cu mai mulți factori pentru a vă proteja conturile împotriva deturnării.
  • Evitați conectarea la sistem a unor USB-uri despre care nu știți cu siguranță că nu conțin viruși.
  • Utilizați un manager de parole pentru a vă asigura că toate datele de conectare utilizate sunt de fiecare dată unic configurate.
  • Descărcați numai aplicații/fișiere din surse de încredere.

Este de la sine înțeles că respectând chiar și aceste bune practici, rămâneți în continuare expus unor riscuri specifice atunci când navigați online. Fiți întotdeauna prudent, nu deschideți sau răspundeți la e-mailuri sau mesaje online nesolicitate sau provenite din surse dubioase și asigurați-vă că criptarea datelor laptopului este activată, pentru a limita riscurile de compromitere a unor date confidențiale în caz de furt sau pierdere a echipamentului.

Citit 2611 ori Ultima modificare Duminică, 28 August 2022 01:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.