„M-am născut şi nu ştie nimeni”

„M-am născut şi nu ştie nimeni”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Totul până la bijuterii *

Eram junioară, purtam o uniformă sintetică, albastră, cu şorţ, şi mâncam pachet în pauze. Vorbeam despre cât de greu este să o desenezi pe Albă-ca-Zăpada din desenul lui Disney, povesteam că avem mult de scris pentru acasă şi nu avem timp să ne jucăm şi dacă vreunul dintre noi zicea că a băut Pepsi îl priveam cu o ură feroce, ziceai că-mi furase bijuteriile familiei, adică cerceii cu clipsuri ai mamei. 

Probleme Zen

În discuţiile noastre nu puteam să nu abordăm şi problemele spirituale: „Tu în ce zodie eşti?”, era întrebarea care ne împărţea în intelectuali şi în plebei.

Pentru că prima oară am zis că sunt margaretă şi au râs copiii de mine, m-am documentat urgent şi am învăţat răspunsul corect: eram Taur.

„Te-ai născut în mai!”, m-a dăscălit mama, luminându-mă de aici şi până în gard. „Sunt şi zodii mai frumoase?”, am întrebat-o eu, aşteptându-mă să aud că totuşi margaretele au şi ele o şansă. Nope, nu aveau.

Serveşti?

Cum ziceam, ne consultam mereu unii cu alţii. Copiii, adică. „Tu serveşti de ziua ta?”. „Da, face mama prăjitură”. Copil sărac, îl blagosloveam cu toţii, privindu-l compătimitor: mămica lui nu are bani să cumpere cutii cu bomboane tari, de ciocolată.

Prin clasa a IV-a am luat-o la descusut pe colegă-mea de bancă: „Fată, dar tu nu serveşti niciodată copiii? Maică-ta nu face biluţe de cacao?”. Lui A*** i s-au umplut ochii de lacrimi: „Eu m-am născut şi nu ştie nimeni. Sunt în august”.

În vacanţă?

Drama copilului născut în vacanţa mare mi s-a părut chiar mai mare decât a celui care nu avea bombonele vechi cu care să servească. Adică biată colegă-mea nu-şi făcea ziua pentru că nu putea. Pentru că noi toţi eram plecaţi la mare, munte, bunici, Lacul Sărat, când ea o aştepta pe mămica ei să-i facă tort.

Din momentul acela am decis că am o zodie foarte mişto, şi că Leul este cel mai nefericit semn din horoscop.

La mulţi ani!

Între altele fie spus, biata colegă-mea avea şi tătic de-al doilea, pentru că primul o bătuse pe mămica ei. Şi pentru că A*** îl detesta pe tăticul doi, care o făcea pe mă-sa să uite de ziua de naştere a copilului, din august, vroia să-l omoare.

„I-am pus dero în ciorbă” mă informa conspirativ peste o lună, pe când eram în clasă. „Şi?”, întrebam eu plină de speranţă. „Şi n-a mâncat, că avea prea mulţi clăbuci”.

E august şi nu am uitat de aniversaţii din Leu. La mulţi ani, pe unii dintre voi, vă iubesc de mă doare (da, mama, acum vorbesc despre tine).

Citit 1897 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.