Dichisul, pe primul loc. Luptăm împotriva mătreţii sau a mătreţei?

Dichisul, pe primul loc. Luptăm împotriva mătreţii sau a mătreţei?
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Ca să începem simplu, trebuie făcută musai precizarea că acest cuvânt, "dichis", este rezultatul unei derivări regresive. Derivarea regresivă înseamnă crearea unui cuvânt prin restrângerea altuia, de la care provine. Astfel, de la verbul "a dichisi", a fost creat "dichis".

Atunci când vine vorba despre dichisit, părul e unul din accesoriile noastre privilegiate. Dacă avem răbdare şi facem un inventar al produselor cosmetice dedicate îngrijirii părului, vom avea surpriza să constatăm că ele întrec cu mult numărul medicamentelor sau suplimentelor alimentare pentru stomac, de pildă. Avem şampoane şi loţiuni pentru părul uscat, pentru părul gras, pentru cel cu tendinţă de îngrăşare, pentru părul mixt, pentru părul deteriorat, pentru scuamă, avem zeci de produse pentru repigmentarea naturală, pentru regenerare ş.a.m.d. Lipsesc, deocamdată, şampoane pentru părul trist, pentru părul violent, pentru părul vicios sau pentru părul incorect politic. Glumesc, aţi înţeles, sper.

Desigur, dacă aţi fost atenţi, aţi putut observa că lipseşte şamponul împotriva mătreţii. Da, fiindcă lupta cu mătreaţa este una planetară. Bunicii şi părinţii noştri au distrus mătreaţa cu săpunul de casă şi cu apă cu oţet, iar marii producători mondiali o tratează cu mare atenţie şi cu şampoane tot mai sofisticate. Şi, uite cum, ar trebui şi eu să dau o mai mare atenţie formei de genitiv a substantivului "mătreaţă". De ce? Fiindcă forma corectă este "împotriva mătreţii", şi nu "împotriva mătreţei". E drept, cineva ar trebui să le spună şi vedetelor noastre, pentru că am văzut, de curând, o reclamă în care se punea accent pe bătălia dusă de soldaţii din şampon împotriva "mătreţei". Ptiu! Poate n-oi fi auzit eu bine.

Dar nu trebuie să mă credeţi pe mine pe cuvânt. Aveţi libertatea, încă, de a căuta informaţii în diverse cărţi şi de a vedea dacă aşa este corect.

Cuvântul săptămânii

hippopotomonstrosesquipedaliofobia - un cuvânt extrem de lung, acesta defineşte, de fapt, o ironie a sorţii: frica de cuvinte lungi. Amuzant, ce să zic!

Citit 2694 ori Ultima modificare Vineri, 18 Mai 2018 01:13

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.