”Cartea merită citită” sau ”Cartea merită să fie citită”?

”Cartea merită citită” sau ”Cartea merită să fie citită”?
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

În legătură cu verbul “a merita” se înregistrează o altă greşeală frecventă, care apare la case mari de tot. E vorba de formulări de tipul “subiectul merită discutat”, “vestea merită anunţată” etc. În ce constă greşeala? Ei bine, după verbul “a merita” nu poate apărea un participiu, ci doar un substantiv, un verb la conjunctiv sau un infinitiv, toate cu rol de complement direct: subiectul merită o discuţie/subiectul merită să fie discutat/subiectul merită a fi discutat. Greşeala apare ca urmare a analogiei, eronate, desigur, cu regimul verbului “a trebui”, care este diferit şi semantic de verbul în chestiune: “subiectul trebuie discutat”, “vestea trebuie anunţată” etc. Verbul “a merita” se construieşte cu un complement direct.

După recent încheiatul examen de bacalaureat, un reporter PRO TV a luat la întrebări o elevă de nota 10 la BAC. “A meritat să pierzi toate petrecerile din liceu pentru a învăţa? Răspuns: S-a meritat!”. Este corect, oare?

Auzim des expresii ca „se merită să faci …”, „oferta … se merită”, „se merită să mergi la …” etc. Totuşi, în limba română nu există verbul „a se merita”, iar utilizarea frecventă a unei greşeli nu o face corectă. Situaţiile în care verbul „a merita” poate fi reflexiv sunt exclusiv de tipul „se merită unul pe altul”.

În termeni mai limpezi, trebuie să spunem că alăturarea lui „se” la verbul „a merita” nu este corectă decât într-o singură situație, foarte clară, atunci când e vorba de următoarea structură: „Cei doi se merită unul pe altul”. Mai simplu, vă spunem un truc pe care-l puteți folosi oricând: structura „se merită” este corectă numai dacă după ea puteți substitui sintagma „unul pe altul”. Altminteri, verbul „a merita” se folosește doar la diateza activă.

Aşadar, reţineţi, merită să vorbiţi corect!

Dacă aveţi sugestii de teme, le aşteptăm pe adresa redacţiei. De asemenea, ne puteţi semnala şi eventuale bâlbe gramaticale de la televiziuni! Şi nu uitaţi, cunoaşterea limbii române vă ajută! Mai mult decât aţi crede!

Citit 2105 ori Ultima modificare Joi, 11 Iulie 2019 18:53

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.