Evaluaţi acest articol
(8 voturi)
1 comentariu

În legătură cu verbul “a merita” se înregistrează o altă greşeală frecventă, care apare la case mari de tot. E vorba de formulări de tipul “subiectul merită discutat”, “vestea merită anunţată” etc. În ce constă greşeala? Ei bine, după verbul “a merita” nu poate apărea un participiu, ci doar un substantiv, un verb la conjunctiv sau un infinitiv, toate cu rol de complement direct: subiectul merită o discuţie/subiectul merită să fie discutat/subiectul merită a fi discutat. Greşeala apare ca urmare a analogiei, eronate, desigur, cu regimul verbului “a trebui”, care este diferit şi semantic de verbul în chestiune: “subiectul trebuie discutat”, “vestea trebuie anunţată” etc. Verbul “a merita” se construieşte cu un complement direct.
După recent încheiatul examen de bacalaureat, un reporter PRO TV a luat la întrebări o elevă de nota 10 la BAC. “A meritat să pierzi toate petrecerile din liceu pentru a învăţa? Răspuns: S-a meritat!”. Este corect, oare?
Auzim des expresii ca „se merită să faci …”, „oferta … se merită”, „se merită să mergi la …” etc. Totuşi, în limba română nu există verbul „a se merita”, iar utilizarea frecventă a unei greşeli nu o face corectă. Situaţiile în care verbul „a merita” poate fi reflexiv sunt exclusiv de tipul „se merită unul pe altul”.
În termeni mai limpezi, trebuie să spunem că alăturarea lui „se” la verbul „a merita” nu este corectă decât într-o singură situație, foarte clară, atunci când e vorba de următoarea structură: „Cei doi se merită unul pe altul”. Mai simplu, vă spunem un truc pe care-l puteți folosi oricând: structura „se merită” este corectă numai dacă după ea puteți substitui sintagma „unul pe altul”. Altminteri, verbul „a merita” se folosește doar la diateza activă.
Aşadar, reţineţi, merită să vorbiţi corect!
Dacă aveţi sugestii de teme, le aşteptăm pe adresa redacţiei. De asemenea, ne puteţi semnala şi eventuale bâlbe gramaticale de la televiziuni! Şi nu uitaţi, cunoaşterea limbii române vă ajută! Mai mult decât aţi crede!

Citit 892 ori Ultima modificare Joi, 11 Iulie 2019 18:53

1 comentariu

  • postat de MIHAIL Sâmbătă, 13 Iulie 2019 09:47 5.13.175.*** Link la comentariu
    0
    3

    INTR-O TARA IN CARE ANALFABETII FUNCTIONALI SI NU NUMAI SUNT TOT MAI NUMEROSI,INTR-O LUME IN CARE OAMENII CITESC TOT MAI PUTIN SI CARTI TOT MAI PUTIN VALOROASE ,ASTFEL DE ARTICOLE SUNT FOARTE RARE IN PRESA ,SI CU ATAT MAI MULT ,MAI DE PRETUIT!!!DOMNULE RADVAN ,VA CONSIDER UN GAZETAR FOARTE ERUDIT,SI CU TRISTETE ,UNUL DINTRE PUTINII CU DRAGOSTE SI RESPECT PENTRU GRAMATICA SI FILOLOGIE!!!NU VA CUNOSC ,DAR AM MAI SPUS-O,CRED CA MERITATI DIN PLIN O CATEDRA LA UNIVERSITATE!!!IIN CORELATIE CU CEEA CE AM AFIRMAT,VOI INCHEIA CU EVOCAREA UNEI SITUATII CARE PE MINE PERSONAL M-A INTRISTAT:TIMP DE VREO DOI ANI AM MERS FRECVENT LA UN CABINET STOMATOLOGIC....STAND IN SALA DE ASTEPTARE,S-A INTAMPLAT SA VAD DE MULTE ORI MAMICI INSOTITE DE COPILASI MICI ,DE DOI-TREI ANI .....NU AM VAZUT NICIUNUL MACAR CU VREO CARTE DE COLORAT,SAU BOGAT ILUSTRATA ,CU VREO REVISTA ,CA SI PERSOANELE INSOTITOARE SAU CEI MAI MULTI DINTRE PACIENTI,MAJORITATEA COVARSITOARE ERA PREOCUPATA DOAR DE TABLETA SAU TELEFON!!!!RAMANE SA TRAGETI DUMNEAVOASTRA CONCLUZIILE!!!VA ROG SA MA SCUZATI CA AM SCRIS CU MAJUSCULE,SCRIU MULT MAIBREPDE ASA !!!!SANATATE SI NUMAI BINE LA TOTI!!!

    Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.