Trei decenii de colecţii

Trei decenii de colecţii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* De la primele clasoare cu timbre un gălăţean a ajuns să strângă etichete de bere, embleme şi lozuri *

Un colecţionar din Galaţi îşi aminteşte cu nostalgie de vremea când schimbul de timbre, bancnote sau vederi era  preocuparea cea mai răspândită printre tineri.

Timbrele l-au atras pe Petre Pălici încă din copilărie când, spune el, a prins microbul colecţiilor şi a început să frecventeze un cerc filatelic unde a întâlnit alţi pasionaţi. 

„Înainte nu erau internetul sau biliardul. Singura pasiune cu care ne puteam delecta era filatelia şi erau mulţi interesaţi”.

„De atunci am rămas în branşă iar în timp am mai descoperit numismatica, vederile, cartelele telefonice, cutiile de chibrituri şi alte lucruri”, spune colecţionarul.

Acum, la vârsta de 39 de ani, Petre Pălici povesteşte cu entuziasm despre obiectele care l-au atras atât de mult încât a ajuns să le studieze, să le adune şi să caute exemplare cât mai rare, din toate colţurile lumii.

Cea mai impresionantă dintre colecţiile sale este cea de cartele telefonice care cuprinde aproximativ 100.000 de exemplare diferite adunate din 1993 încoace, de când au apărut primele cartele româneşti.

După cum spune Petre, toţi pasionaţii  de cartele de cartele au în minte un soi de hartă a locurilor unde sunt amplasate telefoanele publice şi sunt foarte dezamăgiţi atunci când mai dispare câte unul.

Regretul acestora este că obiectele colecţionate de ei sunt tot mai rar folosite, dar avantajul este că valoarea lor va creşte în următorii ani. 

Obiecte rare, intacte şi inedite

„Era o emisiune pe timpul lui Ceauşescu care se numea ˝Colecţie şi colecţionari˝, iar acolo am văzut prima colecţie de cutii de chibrituri. Am început să strâng şi eu câte una, iar cele mai deosebite pe care le am sunt de la hoteluri sau cazinouri”.

„Mai am vederi din toată lumea, bancnote necirculate sau embleme de la firme de pază, de la vamă şi de la poliţia din România, Germania, Polonia şi Austria”.

„E adevărat că nu pot să le păstrez pe toate, mai fac schimb cu alţii după cum e plăcerea momentului”, spune colecţionarul gălăţean.

O serie mai deosebită este cea a etichetelor de bere intacte, nelipite pe sticle, pe care Petre Pălici le obţine prin corespondenţă. Colaborează cu oameni din întreaga lume cu care schimbă nu doar piese similare, ci mai ales lucruri greu de obţinut.

Cele mai rare piese pe care împătimitul colecţionar a reuşit să le obţină sunt nişte bonuri valorice emise la Constanţa doar pentru marinarii străini.

Potrivit spuselor colecţionarului, aceste bonuri sunt înseriate şi sunt trecute în catalogul numismatic, deci au valoare numismatică.

Se pare că marinarii schimbau dolarii în astfel de bonuri care se distrugeau după utilizare. Aşa că cele necirculate şi intacte, ca cele pe care le deţine gălăţeanul, sunt foarte rare.

Petre Pălici, ca oricare alt colecţionar, este mereu în căutarea unor lucruri noi sau deosebite.

Nu s-ar gândi vreodată să renunţe, dimpotrivă, se simte inspirat de obiectele care i-au trecut până acum prin mâini şi este mereu în căutarea altor serii cu care să-şi ducă mai departe pasiunea.

Citit 948 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.