Pericolele ascunse ale înţepăturilor insectelor

Pericolele ascunse ale înţepăturilor insectelor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Înţepăturile de insecte ucid anual 40 de români, din cauza şocului anafilactic produs de acestea, arată datele Societăţii Române de Alergologie şi Imunologie Clinică *

O înţepătură este considerată normală atunci când pata care se formează în jurul ei are un diametru de 3-5 milimetri. Potrivit medicilor, ţânţarii, albinele, viespile şi furnicile roşii sunt insectele ale căror ciupituri pot genera reacţii adverse extrem de puternice.

Atunci când o insectă ne înţeapă, ea ne introduce în organism anumite substanţe, precum enzime, proteine sau neurotransmiţători, care pot produce diverse reacţii - roşeaţă, mâncărime, senzaţie de căldură.

Odată cu pişcătura, insectele ne pot introduce în organism şi substanţe otrăvitoare. Această situaţie se întâlneşte, cel mai adesea, în cazul unei înţepături provocate de păianjeni veninoşi, precizează specialiştii.

Câteva sfaturi

Evitaţi îmbrăcămintea galbenă şi parfumurile florale, deoarece acestea sunt un magnet pentru insecte. De preferat este cea de culoare albă. Îmbrăcămintea de culoare albastră ţine la distanţă ţânţarii.

În privinţa parfumurilor, se recomandă utilizarea celor cu arome „şterse”. Înainte de ieşirile în parc sau la pădure, locuri în care insectele mişună la tot pasul, folosiţi produse farmaceutice, creme sau spray-uri, pentru a ţine la distanţă micile vietăţi. Efectul acestor produse durează între 4 şi 6 ore.

Dacă am fost muşcaţi de vreo insectă, este indicat să folosim unguente antihistaminice, extrem de utile în combaterea pruritului cutanat (adică a senzaţiei de mâncărime), care se aplică pe zona afectată.

Dacă zona ciupită se umflă sau dacă apar fluctuaţii ale tensiunii arteriale, trebuie să ne prezentăm de urgenţă la medic, pentru a ni se administra un tratament medicamentos, deoarece riscul apariţiei şocului anafilactic este destul de mare.

Citit 937 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.