Oameni de seamă. Constantin N. Arseni, creatorul școlii româneşti de neurochirurgie

Oameni de seamă. Constantin N. Arseni, creatorul școlii româneşti de neurochirurgie
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Medicul Constantin N. Arseni s-a născut pe 3 februarie 1912, în localitatea Dolhasca, județul Suceava. În perioada 1929-1935 a urmat cursurile Facultății de Medicină din Cluj, iar pe 30 iunie 1936 a obținut titlul de doctor în medicină și chirurgie. În 1976, a obținut titlul de doctor docent.

A fost medic la serviciul de Neurochirurgie al Spitalului Central București, unde a lucrat sub conducerea și îndrumarea profesorului Dimitrie Bagdasar. A ocupat apoi funcția de asistent la Institutul de Histologie de pe lângă Facultatea de Medicină din București. Începând din 1952, a fost conferențiar universitar, apoi, din 1963, profesor și șef al catedrei de Neurochirurgie la Facultatea de Medicină din București, încheindu-și activitatea în 1991.

Constantin N. Arseni a creat o școală de neurochirurgie românească: a organizat un serviciu modern în cadrul Spitalului de Neurochirurgie și s-a ocupat de introducerea unor procese chirurgicale omologate pe plan internațional. A efectuat o clarificare proprie a tumorilor cerebrale, a proceselor traumatice cranio-cerebrale, a discopatiilor vertebrale și a fost primul în lume, în 1942, care a abordat studiul tumorilor nucleilor bazali. A descris un nou sindrom neurologic - "logoreea și hiperkinezia". A efectuat un număr impresionant de operații, la peste 25.000 de tumori cerebrale, 5.000 de leziuni traumatice cranio-cerebrale, malformații vasculare etc.

Rezultatele cercetărilor sale au fost expuse, pe larg, într-un număr mare de lucrări, studii, articole, apărute în țară și străinătate, dintre care amintim: "Epilepsia și tumorile cerebrale", "Bolile vasculare ale creierului și ale măduvei spinării", "Procesele expansive intercraniene", "Patologia neurochirurgicală infantilă".

A fost membru în comitetele de redacție ale revistelor "Acta neurochirurgia" din Viena și "Phronesis" din Madrid, precum și membru al unor organisme naționale și internaționale de prestigiu: Societatea Internațională de Psihoneuroendocrinologie, Academia Internațională de Neurochirurgie, Academia de Științe din New York ș.a. În 1984, a fost ales președintele Academiei de Științe Medicale din România. Pe 1 martie 1974, a fost ales membru corespondent, apoi, pe 18 decembrie 1991, membru titular al Academiei Române.

A decedat pe 5 iulie 1994.

 

Citit 592 ori Ultima modificare Vineri, 03 Februarie 2023 10:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.