Enigme istorice. Anii pierduți ai lui Iisus. Ce nu se spune în textele religioase

Enigme istorice. Anii pierduți ai lui Iisus. Ce nu se spune în textele religioase
Isus discutând cu rabinii pe la vârsta de 12 ani
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Se presupune că Evangheliile Noului Testament au fost scrise la circa 110 ani după ce Iisus s-a înălţat la ceruri. Pentru că nu există nimic altceva scris care să ateste existența istorică a Mântuitorului, sursă de inspirație au fost doar istorisirile transmise oral. Au mai existat câteva Evanghelii (de exemplu, după Iuda) care însă nu au fost cuprinse în Noul Testament.

Nașterea Mântuitorului apare doar în Evangheliile după Luca (2:6-7) și Matei (1:8-25). Mult mai târziu apare și următorul episod al vieții sale de copil și adolescent: momentul în care, pe la 12 ani, Iisus s-a pierdut de părinți în Ierusalim, la pelerinajul de Paște, iar aceștia l-au găsit în templu, împreună cu rabinii cei învățați, pe care îi uimește cu cunoștințele sale.

Trec circa 18 ani de tăcere despre "eroul principal" al Noului Testament, până când Iisus reapare, la botezarea Sa de către Ioan, în râul Iordan. Tot ce se spune (Luca 2:52) despre perioada de "pauză" este că "Și Iisus sporea cu înțelepciunea și cu vârsta, și cu harul la Dumnezeu și la oameni", dar nu apare nicăieri vreo altă referire care să spună ceva despre anii adolescenței și tinereții lui Iisus.

Varianta iudaică laică

După fuga în Egipt și reîntoarcerea în Iudeea, Iosif, tatăl adoptiv al lui Iisus, fiind tâmplar, se presupune că Mântuitorul s-ar fi alăturat afacerii de familie în Nazaret, mai ales că, relativ aproape, se lucra la reconstruirea orașului Sepphoris, unde era mare nevoie de forță de lucru calificată.

Varianta este sprijinită de spusele lui Ioan (6:42), înainte de botezul Domnului: "Nu este acesta tâmplarul, feciorul Mariei, fratele lui Iacov, al lui Iose, al lui Iuda și al lui Simon? Și nu sunt surorile Lui aici, între noi?"

Varianta eseniană

După descoperirea manuscriselor de la Qumran, Marea Moartă, s-a presupus că Iisus ar fi putut să se retragă și să trăiască în pustiu, în mijlocul comunității monastice de eseni - un cult iudaic puritan. Acolo s-ar fi desăvârșit în tainele lui Dumnezeu, ar fi deprins "tehnica" producerii de minuni și ar fi înțeles menirea sa în viață - răspândirea curățeniei sufletești, a compasiunii, a iertării păcatelor.

Varianta arthuriană

La sfârșitul veacului al XII-lea, în literatura normandă din Anglia, apare figura lui Iosif din Arimateea, care ar fi ajuns în zonă la începutul secolului I, cu pocalul în care ar fi strâns sângele lui Iisus în timpul răstignirii - Sfântul Graal. Un veac mai târziu, este introdus în legendele arthuriene și chipul Mântuitorului, care ar fi trăit la Glastonbury. În unele versiuni, Iosif din Arimateea, ajuns în Anglia ca negustor de staniu, l-ar fi adus cu el și pe Iisus, după ce acesta ar fi rămas orfan de mamă; într-un fel, varianta britanică justifică "anii lipsă", dar pare foarte puțin plauzibilă.

Varianta indiană

Un corespondent de război rus ajuns, pe la 1890, la mănăstirea Hemis din Ladakh, India, relatează despre un document găsit în arhiva unei mănăstiri budiste, intitulat "Viața Sfântului Issa, cel mai bun dintre fiii oamenilor". În tradiția islamică, Issa este numele arab al lui Iisus. Potrivit ziaristului, care ar fi citit sulurile de manuscris, scopul prezenței Mântuitorului în India ar fi fost studierea legilor lui Buddha și înțelegerea legilor Divinității.

Cum a ajuns Iisus să cunoască viitorul, să vindece și să facă minuni

Unii se lovesc la cap. Alții au revelații. Unii sunt în legătură cu ființe de pe lumea cealaltă. Alții sunt în contact direct cu Dumnezeu. Mulți se nasc cu "puteri". Dar și mai mulți trec prin inițieri care presupun traiul în singurătate, postul, rugăciunea, meditația.

A făcut sau de ce nu a făcut minuni Iisus mai devreme 30 de ani? Nimeni nu știe, cum nu se știe nimic despre cei 18 ani pierduți ai vieții Mântuitorului.

Prima apariție de după „pauză”: botezul

 

Citit 1152 ori Ultima modificare Sâmbătă, 04 Februarie 2023 13:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.