Încă un premiu pentru echipa lui Max Popescu!

Încă un premiu pentru echipa lui Max Popescu!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Inventivul gălăţean le-a propus craiovenilor un festival de film… pe telefoane mobile *

Sfârşitul lui august a adus un premiu pentru gălăţeni la cea de-a XII-a ediţie a Festivalului Eco-Etno-Folk „Nişte ţărani”, festivalul de la Slătioara al lui Dinu Săraru, singurul din lume cu tematică rurală. „Au fost reprezentate 22 de ţări, inclusiv România.

În preselecţie au intrat 150 de filme şi în proiecţie au rămas 70, dintre care şi filmul Studioului de film Mihai Eminescu Galaţi”, ne-a relatat regizorul Maximilian Popescu, al cărui film a primit o menţiune la acest festival internaţional.

Filmul se numeşte „Triptic moldav”, a fost regizat de Max Popescu, din echipa sa făcând parte: Silviu Teodoru şi Leonard  Sava; producător Viorica Popescu. Filmările – primăvara trecută, la Tuluceşti. Un film în trei părţi: despre cruci şi morminte vechi, o legendă a locului spusă de învăţătorul Amelian Chirilă şi o petrecere „la botul calului”… 

Preşedintele juriului a fost regizorul Geo Saizescu, decanul facultăţii de profil a Universităţii Hyperion, iar preşedinte de onoare, regizorul Andrei Blaier, cel care ne-a făcut de curând onoarea de a fi prezent la festivalul naţional de la Galaţi.

Marele Premiul a fost adjudecat tot de o regizoare româncă, Delia Deleanu - un documentar impresionant despre o recentă demolare a unei biserici pentru a face loc unor construcţii noi, ne-a relatat Max Popescu.

Alte scurt-metraje remarcabile: un film chinezesc, despre berze domesticite, un film iranian, despre dificila săpare a puţurilor de apă în deşert,  altul, azer, despre o nuntă tradiţională cu… berbec sacrificat, filme naţionaliste ruseşti, greceşti, cam de reclamă turistică – să tot asculţi, să tot vezi!

Recidivă şi proiecte

Echipa regizorului gălăţean a primit şi în iulie, la Festivalul jubiliar AMA FILM de la Oţelu Roşu, pentru scurt-metrajul „Progenis Terrae” – „Fiul Pământului”, Premiul Primăriei oraşului-gazdă. Un film despre Brâncuşi, filmat în mai multe reprize la Târgu Jiu.

Rolul lui Brâncuşi a fost jucat de  Dumitru Călugăru, de la Teatrul „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu - leit celebrul sculptor! Cu operatorul Teodoru, regizorul Popescu a filmat acolo încă din 1994 unele secvenţe ale filmului premiat acum…

„Faptul că ducem în continuare stindardul, cum se spune, se datorează sufletului echipei, producătoarea Viorica Popescu”, operatoare şi soţie, spune regizorul. De altfel, o familie de cineaşti gălăţeni:  un nepot al său, studentul la Regie, Valentin-Narcis Sturzu, are câteva premii naţionale la activ, printre care şi „Magia filmului”, la festivalul naţional Future Movie - Galaţi.

Iniţiatorul proiectului Pânzarului moldovenesc, Max Popescu nu se astâmpără: militează pentru un viitor festival de film gălăţean dedicat lui  Eminescu, „ca o statuie în imagini a Poetului”.

Cineastul gălăţean a discutat cu preşedintele Asociaţiei Naţionale Cinecluburilor din România, George Obrogea, căruia i-a propus să organizeze la Craiova un altfel de festival de film, cu producţii realizate… pe telefoane mobile.

În Franţa există un astfel de festival, la a şasea sau a şaptea ediţie, l-a convins gălăţeanul pe preşedintele ANCR. E mijlocul cel mai rapid de a „îmbolnăvi” de film oameni talentaţi. ANCR intenţionează revigorarea mişcării cineclubiste, iar Max Popescu a fost numit consilierul şef al consilierilor Asociaţiei.

Citit 1402 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.