Caisul a început să fie cultivat în China cu circa 4.000 de ani în urmă. A fost adus apoi în restul Asiei şi în regiunea mediteraneeană
Conchistadorii au introdus caisul în Americi în secolul al XVI-lea, plantând arbori pe coasta vestică a Statelor Unite.
În China, caisele sunt asociate cu educaţia şi medicina. Potrivit legendei, Confucius şi-ar fi instruit discipolii în mijlocul unui crâng de caişi. Miezul caiselor este utilizat pe scară largă în medicina tradiţională chinezească.
Caisele şi-au câştigat pe deplin faima în calitate de fruct cu multe beneficii, fiind bogate în vitamine, minerale şi fibre.
Îmbunătăţesc vederea - Caisele sunt o sursă de vitamina A, care este importantă pentru sănătatea ochilor.
Fortifică sistemul imunitar - Vitamina C, conţinută în caise, susţine sistemul imunitar şi organismul să lupte împotriva infecţiilor şi bolilor.
Menţin sănătatea pielii - Caisele conţin antioxidanţi care ajută la protejarea pielii de factori nocivi şi de primele semne de îmbătrânire. De asemenea, oferă protecţie împotriva efectelor negative ale razelor solare.
Îmbunătăţesc funcţia hepatică - Fibrele din caise ajută la îmbunătăţirea funcţiei hepatice şi previn constipaţia.
Susţin sănătatea inimii - Caisele sunt bogate în potasiu, care ajută la menţinerea tensiunii arteriale normale şi a funcţiei cardiace.
Caisele se coc la începutul verii, dar sunt destul de frecvent conservate şi prin deshidratare, astfel încât să ne putem bucura de aceste fructe pe parcursul întregului an.