Salată orientală de post

Salată orientală de post
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Ingrediente: 1 kilogram cartofi (preferabil din cei ceruiți), 2 cepe roșii de mărime medie, 200 g măsline, 200 g murături (preferabil gogoșari sau castraveți murați) opțional, 2 ouă fierte tari (caz în care salata nu va mai fi de post), 1 lingură capere scurse de apă (opțional), 5-6 linguri ulei, 1 lingură oțet sau zeamă de lămâie, 1 legătura verdeață, sare, piper negru proaspăt măcinat.

Preparare: Cartofii cu tot cu coajă, bine spălați, se pun într-o oală încăpătoare, acoperiți de apă. Se fierb circa 20 de minute. Se verifică dacă sunt gata, înfigând ușor o furculiță în cel mai mare cartof. Se scurg de apă cartofii și se lasă puțin să se răcorească.

Cât timp fierb cartofii, se curăță cepele și se taie solzișori subțiri. Se pune ceapa în castronul în care intenționăm să facem salata, se sărează și se amestecă puțin.

Se lasă ceapa deoparte, cât ne vom ocupa de restul ingredientelor. În acest timp, sarea va extrage apa din ceapă și aceasta se va înmuia puțin. Feliem murăturile și tăiem mărunt verdeața.

Când cartofii s-au răcorit, se curăță de coajă, care se va desprinde foarte ușor, ca o pieliță. Cu un cuțit de legume, se răzuiesc ușor eventualele imperfecțiuni de pe cartofi, pete sau puncte negre, după care se taie cartofii în sferturi, pe lungime. Dacă sunt cartofi mai mari, se mai taie o dată cele patru sferturi, transversal.

Cartofii tăiați se pun în castron, peste ceapă. Se bate cu o furculiță sau se omogenizează într-o sticlă/borcan închis, prin agitare, uleiul cu oțetul sau zeama de lămâie. Se toarnă deasupra cartofilor. Se adaugă și condimentele în această fază, deoarece se vor omogeniza mai bine în salată, așa că acum vom adăuga și sare și piper, după gust. Se amestecă împreună cartofii și ceapa. E important ca fiecare bucată să se îmbrace în uleiul cu oțet sau lămâie, de asemenea să ajungă pe fiecare sare și piper, ca să nu descoperim bucăți fade în salată. Adăugăm acum restul ingredientelor. Punem castraveți feliați și o jumătate de gogoșar, feliat subțire. Apoi adăugăm măsline, capere și o lingură oțet. Se lasă salata orientală un sfert de oră, să se așeze aromele și gusturile, după care poate fi servită.

Salata orientală, mai ales dacă este pregătită în varianta vegană, poate fi servită în două moduri. Servită ca atare, este consistentă și gustoasă sau poate fi servită pe post de garnitură alături de un șnițel sau un grătar, caz în care cantitățile de pe lista de ingrediente de mai sus vor fi suficiente pentru șase porții.

Cum prepari salata orientală perfectă

Când vine vorba de prepararea salatei orientale românești, aceasta se prepară din cartofi fierți, cu puțin amidon, fiind însoțită de sosuri care au în componență maioneză sau muștar. Salata orientală conține, de asemenea, măsline, ceapă și pătrunjel proaspăt. Marii chefi bucătari preferă să adauge și castraveți murați, pentru a-i oferi un gust ca în țările nordice. Gustul salatei orientale depinde de sosul pe care i-l prepari. Gospodinele preferă să combine muștar, ulei de măsline sau de floarea-soarelui, oțet sau suc de lămâie și zeamă de la castraveții murați. Salata orientală reprezintă, cu siguranță, unul dintre preparatele culinare preferate ale românilor. Se prepară rapid și, deși rețeta poate varia cu unul sau două ingrediente, gustul delicios rămâne întotdeauna. De exemplu, puteți adăuga mai multe legume colorate, dacă preferați, sau puteți adăuga ceva mai mult dressing, dacă doriți ca preparatul să fie foarte cremos. În afară de cartofi, se poate folosi țelină. Aceasta este crocantă și oferă un gust aparte preparatului.

Citit 1968 ori Ultima modificare Vineri, 17 Noiembrie 2023 22:59

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.