Loboda, regina sănătății printre verdețurile de primăvară

Loboda, regina sănătății printre verdețurile de primăvară
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Loboda este una dintre verdețurile preferate ale românilor, motiv pentru care ne bucurăm atunci când primăvara piețele sunt pline cu aceste frunze roșiatice extrem de gustoase, dar și cu multe beneficii pentru sănătate, relatează doc.ro.

De ce ar trebui să mănânci lobodă? Pentru că este una dintre verdețurile de primăvară care deschid sezonul salatelor, unei alimentații mai ușoare, mai naturale, mai nutritive și mai benefice pentru sănătatea organismului, dar și pentru menținerea siluetei.

Frunzele de lobodă sunt bogate în vitamine și minerale, printre care se numără vitamina C, vitamina K, calciu, magneziu, fosfor, fier, zinc și seleniu. De asemenea, acestea sunt și o sursă importantă de proteine și fibre.

Iată câteva dintre calitățile de bază ale lobodei:

Este bogată în antioxidanți. Poate unul dintre cele mai importante efecte benefice ale lobodei este dat de conținutul bogat de antioxidanți, aliați redutabili împotriva efectelor nocive ale stresului oxidativ, care pot preveni instalarea mai multor boli cronice, printre care se numără și cancerul. De asemenea, dacă ești preocupată de prevenirea formării ridurilor și de sănătatea pielii, antioxidanții joacă un rol important și în prevenirea îmbătrânirii premature a pielii.

Are proprietăți diuretice. Frunzele de lobodă, consumate proaspete sau în mâncăruri gătite, sunt și un excelent diuretic, favorizând procesul de urinare normală, precum și eliminarea toxinelor din organism. Atenție, însă, în cazul persoanelor care suferă de litiază renală sau gută, loboda nu este recomandată în cantități mari sau în mod frecvent, fiindcă aceasta conține acid oxalic, o substanță nefavorabilă în aceste afecțiuni.

Este bogată în fibre. Din punct de vedere al sănătății sistemului gastrointestinal, conținutul bogat de fibre din lobodă are multiple beneficii asupra tranzitului intestinal. Consumul de lobodă ajută la atenuarea simptomelor de constipație și balonare, prin efectul ușor laxativ, și poate preveni apariția unor boli gastrointestinale, cum ar fi ulcerul sau cancerul la stomac.

Ajută la slăbit și la menținerea siluetei. Dacă vrei să slăbești sau să îți menții silueta, loboda poate fi un aliat de nădejde. Proteinele, mineralele și vitaminele care se regăsesc în frunzele de lobodă ajută la reglarea și controlul proceselor enzimatice ale organismului, stimulând astfel metabolismul și accelerând arderea caloriilor. De asemenea, loboda are un conținut scăzut de calorii și este un aliment voluminos, adică oferă sațietate pe termen lung. Așadar, poți mânca o salată cu frunze de lobodă din abundență, fără să-ți dezechilibrezi bugetul caloric. În plus, nutrienții din lobodă îți vor da energie suficientă până la următoarea masă.

Contribuie la sănătatea ochilor. Loboda este benefică și pentru sănătatea ochilor tăi. Bogată în caroteni și antocianine, loboda îți poate reduce riscul de cataractă sau de glaucom, afecțiuni oculare grave, care îți pot pune în pericol vederea.

Combate anemia. Loboda te poate ajuta să te pui mai repede pe picioare! Fierul este un mineral esențial pentru formarea globulelor roșii în sânge, dar și pentru transportarea oxigenului în organism. Loboda conține fier în cantități semnificative, ceea ce înseamnă că poate spori nivelul de fier din organism, contribuind la tratarea anemiei. Bineînțeles, tratamentul recomandat de medic nu trebuie neglijat, loboda fiind folosită complementar acestuia.

Pe de altă parte, la fel ca spanacul, loboda conține cantități semnificative de acid oxalic, ceea ce înseamnă că persoanele care suferă de pietre la rinichi, calculi biliari sau gută ar trebui să evite consumul excesiv sau frecvent de preparate cu lobodă. Prin urmare, înainte de a schimba ceva în alimentație este bine să consulți un medic.

Citit 260 ori Ultima modificare Vineri, 05 Aprilie 2024 18:14

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro