Complexele din copilărie afectează viața sexuală. Efectele nebănuite ale relațiilor cu părinții

Complexele din copilărie afectează viața sexuală. Efectele nebănuite ale relațiilor cu părinții
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Complexele noastre provin din cele mai profunde experiențe umane și încep cu modul în care experimentăm relația cu mama și tatăl nostru

Complexele sunt formate de trăirile emoționale care ne modelează sau, mai ales, cele negative și traumatice și își pun amprenta asupra capacității de a lega relații, de a avea o viață sexuală împlinită și se pot manifesta din tinerețe ori își pot face apariția pe parcursul vieții.

American Psychological Association definește complexele ca un grup sau sistem de idei sau impulsuri conexe care au un ton emoțional comun și exercită o influență puternică, dar de obicei inconștientă, asupra atitudinilor și comportamentului unei persoane.

Prin urmare, complexele cuprind modele de bază ale dorințelor, emoțiilor, amintirilor și percepțiilor care influențează modul în care o persoană gândește și se comportă. Complexele sunt în general organizate în jurul unei teme comune, cum ar fi statutul sau puterea. Cea mai mare capcană a complexelor este să ne lăsăm consumați de ele, să ne reducem realitatea la părțile specifice de care nu suntem mulțumiți, să nu ne vedem ca fiind mult mai mult decât complexele noastre. Uneori acestea pot fi copleșitoare, mai ales dacă provin din atitudini negative din partea celorlalți la adresa unor trăsături fizice sau a unor comportamente. Un efect nebănuit și nedorit de nimeni este impactul major pe care complexele îl pot avea asupra vieții intime, asupra relațiilor și a stimei generale de sine. 

Cele mai întâlnite complexe ale femeilor

Complexul legat de sexualitate. Este cel mai frecvent complex feminin. Este mai probabil ca femeile să dorească să fie atractive sexual și să compare întotdeauna propriul lor sex-appeal cu această calitate la alte femei.

Vârsta. Femeile vor să pară tinere, sunt geloase pe alte femei și caută în permanență produsele și instrumentele potrivite pentru a combate procesul de îmbătrânire. Din acest motiv, avem o industrie a frumuseții dezvoltată, care oferă femeilor o mulțime de moduri de a întineri și promite rezultate magice.

Greutatea. Este unul dintre complexele cele mai frecvente la femei, întrucât ele își doresc întotdeauna să fie mai subțiri sau, oricât de bine ar arăta, se pot simți supraponderale. Ele caută constant diete miraculoase care promit să le ajute în scurt timp să piardă un număr mare de kilograme în plus.

Culoarea părului. Se crede că blondele sunt mai vesele și mai atrăgătoare pentru bărbați, ei preferându-le instinctiv.

Complexul Diana. Diana este, înainte de toate, puternică și curajoasă. Această femeie vrea să fie o competitoare demnă pentru bărbați, traducând astfel că este o egală a lor. Psihanaliștii consideră că pornește din respingerea de sine ca femeie și hrănirea calităților care le determină să fie competitive cu bărbații.

Complexul Jocasta. Femeia cu acest complex arată pentru fiul său o afecțiune exagerată, până la a-i atribui roluri de partener, nu de fiu. Poate apărea la o femeie blocată în stadiile infantile de dezvoltare din cauza unei traume, de exemplu. Nefiind capabilă să primească diverse plăceri ale sexualității mature, femeia poate rămâne psihologic la nivelul copilăriei, perioada adolescenței.

Complexul Alice în Țara Minunilor. O astfel de femeie tinde să viseze mult mai mult decât să pună în acțiune. Când există asemenea complexe, femeia construiește în imaginația sa idealul unui bărbat, imaculat, fără defecte, prea ireal și artificial. Problema este că în viață, Alice nu poate găsi pe nimeni ca imaginea viselor ei. Și se simte constant frustrată. 

Cele mai frecvente complexe masculine

Există și câteva complexe frecvent întâlnite la bărbați, unele dintre ele transmise cultural, vizând rolul și comportamentul unui bărbat. 

Complexul lui Alexandru. În ciuda faptului că numele Alexandru este cel mai comun nume masculin, aici este asociat cu Alexandru cel Mare. Astfel, vechiul lider militar împrumută numele său celui mai frecvent complex masculin. Conform statisticilor, aproximativ 80 la sută dintre bărbați au acest complex. Esența sa constă în frica unui bărbat de a nu arăta suficient de ”masculin”, adică homosexual în ochii altor bărbați.

Complexul Hercule. Hercule este cunoscut de toată lumea ca un erou puternic și neînfricat. Dar, potrivit mitologiei, în viața sa a existat o perioadă ”întunecată”, când a fost înrobit de regina amazoanelor și a fost obligat să o slujească o vreme, adică să îndeplinească exclusiv munca femeilor. Undeva, în adâncurile subconștientului, ei au frica de a deveni o ”gospodină” supusă. Prin urmare, ceea ce partenerele lor numesc o lene banală, psihologii identifică drept ”un complex Hercules”.

Complexul Napoleon. Cel mai faimos complex al bărbaților mici de statură. O trăsătură distinctivă a acestuia este ambiția exorbitantă și dorința de a se afirma în detrimentul altora.

Complexul Don Juan. Un alt complex bine-cunoscut este teama de a fi abandonat de femei. Bărbații cu complexul Don Juan nu așteaptă niciodată să fie părăsiți și o vor face ei mai întâi, chiar dacă relațiile au perspectivă.

Complexul lui Kotovsky. Toți bărbații se tem să își piardă podoaba capilară, deoarece denotă procesul natural de îmbătrânire și, pentru a inversa cumva procesul, își bărbieresc capul, astfel încât, după un timp, nu ar fi atât de vizibil dacă nu mai este mult păr de îndepărtat.

Complex de pensionar. Toți bărbații se tem de pensie, pentru că o asociază cu bătrânețea. Și cine vrea să fie bătrân? Prin urmare, după vârsta de 50 de ani manifestă din ce în ce mai mult rivalitatea cu colegii tineri și entuziaști. Rezultatul este adesea tragic, deoarece atacul de cord sau accidentul vascular cerebral sunt cauzate de sarcini excesive.

Complexul neputinței. Unii oameni cred că un bărbat trebuie să își dorească întotdeauna femei și chiar să vrea femei diferite. Puțini bărbați conștientizează că este un postulat impus de cultura modernă de masă și că este departe de starea normală a lucrurilor. Din acest motiv, uneori, când un tânăr descoperă că nu are nicio dorință sexuală față de ”orice femeie”, începe să se gândească la impotență.

(articol realizat din surse online)

Citit 407 ori Ultima modificare Sâmbătă, 11 Mai 2024 10:48

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.