Dezechilibrele hormonale pot duce la creșterea în greutate

Dezechilibrele hormonale pot duce la creșterea în greutate
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Kilogramele în plus pot fi o problemă importantă și sunt de cele mai multe ori consecința unui ritm de viață haotic, sedentar și cu o alimentație nesănătoasă. Dar uneori, kilogramele în plus pot fi din cauza unui dezechilibru hormonal, potrivit medicului endocrinolog Ruxandra Dobrescu, citat de DC News.ro.

Printre dezechilibrele hormonale care pot duce la creșteri în greutate la femei, cele mai frecvente sunt sindromul de ovar polichistic, excesul de cortizol din sindromul Cushing și într-o oarecare măsură hipotiroidismul.

Frecvent, kilogramele încep să se acumuleze după intrarea la menopauză și au legătură, pe de o parte, cu scăderea secreției de estrogen și pe de alta cu sedentarismul și scăderea masei musculare.

Indiferent de cauză, obezitatea poate însă să ducă la complicații metabolice și apariția sau agravarea unor dezechilibre hormonale. Este important să mergem și la un control endocrinologic.

”Dacă se identifică o cauză endocrină, cauza asta trebuie tratată. Dacă nu se identifică o cauză endocrină, înseamnă că problema majoră este legată de stilul de viață, care trebuie corectat.

Nu există nici ceaiuri, nici suplimente de vreun fel care să facă să dispară în câteva zile kilogramele acumulate în mulți ani de viață nesănătoasă. Nici dietele de niciun fel nu sunt o soluție bună. Dacă sunt foarte restrictive, da, poți să slăbești pe moment câteva kilograme, în primele zile, pentru că se elimină din retenția de apă și se elimină conținutul intestinal. Apoi, începe să se piardă ceva-ceva țesut adipos, dar din păcate începe să se piardă și mușchi, care se reface mult mai greu. Iar o masă musculară redusă înseamnă și metabolism mai lent, deci te vei îngrășa mai ușor mai târziu.

Soluția este să avem grijă de noi. Nu e simplu, știu, dar se poate! Avem grijă să mâncăm corect și echilibrat, să dormim suficient, să facem mișcare cât mai regulat și, dacă nu reușim pe cont propriu, luăm legătura cu un nutriționist", a explicat medicul Ruxandra Dobrescu.

Pare un pic contra-intuitiv, dar de multe ori mâncăm nu de foame, ci de... poftă, sau de stres, sau de plictiseală, sau ca ne recompensăm pentru o reușită sau ca să alinăm o suferință, a mai arătat medicul.

”Asta se numește mâncat emoțional! Și este un lucru de care trebuie să devenim conștienți, pentru că mulți dintre noi trecem prin asta la un moment dat în viață. Și este probabil cel mai important motiv pentru o alimentație brambura și kilograme în plus.

De ce este important să înțelegem asta? Pentru că, dacă nu identificăm o problemă de genul acesta, atunci degeaba ținem mama regimului, degeaba dăm jos 20 kilograme, că le vom pune la loc imediat ce ne reluăm proastele obiceiuri.

Foamea adevărată se instalează treptat, în câteva ore și când îți e foame de-adevăratelea ai mânca orice. În plus, pe măsură ce mănânci, începi să simți că te saturi și e clar când e momentul să te oprești. Când foamea nu vine din stomac, ci din emoții, se instalează dintr-odată, odată cu emoția negativă pe care vrei să o îneci în mâncare și nu e o poftă de orice. Adică mai degrabă ai mânca ciocolată decât o salată de legume. Plus că în situația asta tinzi să mănânci dincolo de momentul când chiar nu mai poți.

Ok! Și-atunci ce-ar fi de făcut? În primul rând să încerci să-ți dai timp să analizezi dacă ție chiar îți e foame. Poate, dacă stai să te gândești bine, nu e foame, ci doar o poftă, o nevoie de mâncare ca să uiți de ceva neplăcut din viața ta. În situația asta, încearcă să-ți muți gândul de la mâncare către altceva ce-ar putea să aducă confort și alinare. Poate mai bine dai drumul la muzică și dansezi un pic. Sau deschizi o carte și citești. Sau îți suni cea mai bună prietenă și-i povestești ce te macină", a mai arătat medicul.

Citit 338 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Septembrie 2024 14:38

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.