Pepenii murați reprezintă una dintre cele mai spectaculoase rețete românești
Mâncărurile murate au fost inventate din motive practice, pentru a păstra cât mai multe legume în sezonul rece. Totuși, în prezent, ne bucurăm de preparatele pe care strămoșii noștri le-au creat cu atâta iscusință. Prezentăm, mai jos, o rețetă simplă de murat pepenii.
Ingrediente: 10 kg pepeni verzi, 2 bucăți de rădăcini de hrean, 3 căței de usturoi, 3 crenguțe de mărar, 4 mere verzi, 2 gutui, sare grunjoasă, (40g/litru de apă), crenguțe de vișin, frunze de țelină.
Preparare: Primul pas pe care trebuie să îl faci va fi să speli foarte bine pepenii. Este posibil ca aceștia să aibă urme de pământ, așa ca este indicat să îi cureți foarte bine înainte de a-i pune la murat. Butoiul în care vei pune pepenii la murat trebuie să aibă gura largă pentru a putea pune pepenii cu ușurință. Nu uita că va trebui să îl speli foarte bine cu apă clocotită, pentru a fi curat. Este indicat să cumperi pepeni potriviți, nu foarte mari. Pepenii se taie mult mai ușor și sunt mult mai potriviți atunci când vrei să te bucuri de gustul acestor murături pe timp de iarnă. De asemenea, îți recomandăm să cumperi doar pepenii cu coaja tare, evită-i pe cei veștejiți și pe cei foarte copți.
Acum, este momentul să trecem la pregătirea butoiului. Pe fundul acestuia se vor pune frunzele de țelină și crenguțele de mărar. După aceea, pune un strat de pepeni, iar în găurile care rămân poți pune rădăcinile de hrean, merele, gutuile sau morcovii. Alternează straturile după propria imaginație. Dacă vrei ca murăturile pe care le-ai pus să nu facă floare, atunci iți recomandăm ca deasupra acestora să pui un strat generos de frunze de viță-de-vie. După ce ai așezat murăturile, este momentul să prepari și saramura. Apa pe care o pui trebuie să fie călduță, deoarece trebuie să se dizolve foarte bine sarea, însă nu uita ca ai nevoie de 40 de grame de sare grunjoasă pentru fiecare litru de apă pe care îl pui în butoi. Pune apă până când toate murăturile vor fi acoperite complet. După ce ai terminat de pus murăturile, butoiul trebuie pus în beci și în aproximativ 2 luni poți deja gusta din ele. Totuși, nu uita de faptul că trebuie să pritocești acești pepeni, adică să vânturi zeama pentru a se oxigena saramura și pentru a se dizolva sarea care se mai depune la fundul bidonului. Faci acest lucru după ce încep să se acrească.
Beneficiile consumului de pepene murat
Pepenele murat este perfect pentru zilele de toamnă sau chiar iarnă. Dacă ați crezut că la coșul de compost trebuie să ajungă coaja de pepene verde, vă înșelați. Înainte de a arunca coaja la coșul de gunoi, luați în considerare beneficiile pentru sănătate ale cojii și semințelor de pepene verde.
Cojile de pepene verde au mai puțin zahăr și mai multe fibre decât pulpa lor și conțin, de asemenea, citrulină. Semințele de pepene verde, uscate sau crude, sunt bogate în magneziu și acid folic, care ajută organismul să funcționeze bine și să evite bolile. Semințele au, de asemenea, tipuri de acizi grași care scad colesterolul rău din sânge și vă ajută să evitați atacul de cord și accidentul vascular cerebral. "Puteți să prăjiți coaja cu alte legume și să adăugați condimente în semințe, așa cum ați putea face cu semințele de dovleac, pentru o gustare ușoară și sănătoasă", propune Lara Whitson, de la Cleveland Clinic.