Ingrediente (pentru 6-8 porții): 250 g bulgur, 2 vinete medii, 3 bucăţi ardei gras roșu, 4 roșii mari, 2 cepe, 3-4 căței de usturoi, 3 linguri de ulei,1-2 legături de pătrunjel verde, sare, piper (după gust).
Preparare: Se spală bulgurul și se pune într-un vas cu apă rece, ținându-se la înmuiat până când terminăm prepararea legumelor.
Cu cât stă mai mult la înmuiat, cu atât va fierbe mai repede. Se curăță, se spală ceapa și ardeiul și se taie cubulețe (nu foarte mici). Se spală, se decojesc roșiile și se taie cubulețe. Se spală și se taie mărunt pătrunjelul. Se curăță și se taie mic usturoiul. Se spală vinetele și se taie cuburi (cu tot cu coajă). Vinetele se lasă la urmă, pentru că oxidează foarte repede.
După ce se pregătesc astfel toate legumele, într-un vas de teflon mai mare, se pune uleiul și ceapa și se lasă 3-4 minute să se soteze. Când ceapa s-a înmuiat puțin și devine lucioasă, se adaugă ardeiul gras, se amestecă și se lasă pe foc 3-4 minute să se înmoaie. Când s-a înmuiat puțin și ardeiul, se adaugă vinetele, se amestecă și se lasă pe foc 3-4 minute să se înmoaie și acestea.
După ce vinetele s-au înmuiat foarte puțin, se adaugă roșiile și usturoiul, se amestecă și se lasă pe foc până când amestecul începe să fiarbă. În timp ce mâncarea fierbe, se adaugă sarea și boabele de bulgur scurse de apă (acestea sunt acum moi și puțin gelatinoase), se amestecă încet și se lasă să fiarbă în continuare la foc mic, amestecând din când în când să nu se lipească.
Deși bulgurul va fierbe în sosul lăsat de legume, spre sfârșit, când acesta este aproape fiert, și-a mărit volumul și a "tras" tot lichidul, mai este necesar să picurați câte puțină (nu toată o dată) apă fiartă (cam un pahar), până când bulgurul este fiert bine. Când bulgurul este gata, se potrivește de sare și piper, se amestecă, se oprește focul și se presară deasupra pătrunjelul verde tocat. Bulgurul fiind foarte consistent, se servește simplu, cald, dar este foarte bun și rece.
Notă. Bulgurul se gătește ca orezul sau cușcușul, dar are valori nutriționale mult mai mari. În general, pentru a-l folosi, bulgurul se lasă la înmuiat în lichid (apă, supă, suc de roșii sau alte lichide, în funcție de rețeta pentru care se pregătește) minimum o oră și jumătate, apoi este gata pentru consum. În cazul acestei rețete, deoarece bulgurul se fierbe, se poate lăsa la înmuiat mai puțin.
Ce este și cum se prepară bulgurul
Bulgurul este o cereală integrală obținută din grâu, prin uscarea și spargerea acestuia în diferite dimensiuni. Aliment de bază în regiunile din Orientul Mijlociu și de la Marea Mediterană, bulgurul este un ingredient comun în tabbouleh și falafel, conferind preparatelor substanțe nutritive și o aromă de nucă.
Bogat în carbohidrați complecși, fibre și proteine, bulgurul este o opțiune excelentă pentru vegetarieni și vegani sau pentru oricine dorește să consume mai multe cereale sănătoase.
Există patru tipuri principale de bulgur: fin, mediu, grosier și extra grosier. Bulgurul fin are o textură asemănătoare cu cea a cușcușului. Acesta are un timp scurt de gătire și nu trebuie fiert. Se lasă la înmuiat câteva minute în apă fierbinte și este gata. Bulgurul grosier trebuie fiert cu puțină apă (sau supă de legume sau de carne) și puțină sare. Un avantaj al folosirii bulgurului în preparate este timpul scurt necesar gătirii.