Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 bucăți de șalău (circa 1 kg), 1 căpățână de usturoi, 1 sticlă de vin alb - preferabil Chardonnay, 10 roșii cherry bine coapte, 4 linguri de ulei de măsline, 1 ardei iute, 2-3 legături de pătrunjel.
Preparare: Se pun bucățile de șalău la cuptor, după ce se sărează și se piperează în prealabil. Se lasă la cuptor circa 45 minute, până când sunt bine gătite, apoi se scot și se pun într-un vas de sticlă termorezistentă. Se adaugă 4 linguri de ulei de măsline într-o tigaie în care se adaugă imediat usturoiul zdrobit și ardeiul iute curățat de semințe și tăiat subțire. Se țin la foc potrivit și se amestecă tot timpul pentru a nu se arde usturoiul. Când acesta a început să se îngălbenească, se adaugă roșiile tăiate în jumătăți și se dă focul mare. Se amestecă totul și se lasă pe foc vreo 3-4 minute până când se pătrund roșiile. Acum este momentul în care se adaugă vinul și, după 3-4 minute, pătrunjelul foarte bine tocat. Se acoperă totul cu un capac, se stinge focul și se lasă câteva minute pentru ca toate aromele să se amestece. Apoi se răstoarnă sosul fierbinte peste bucățile de șalău copt la cuptor, se acoperă și se mai lasă câteva minute deoparte.
În acest timp se prepară mămăliga care, la final, se pune pe farfurie împreună cu o porție generoasă de șalău cu sos.
Mămăliguță de casă fiartă în apă
Se pune apa la fiert într-un vas de fontă (tuci) sau de inox, la foc mediu. Proporția este de o măsură de mălai la patru măsuri de apă. De exemplu, la 250 g mălai se pune un litru de apă. Proporția mai poate fi de unu la trei până la unu la cinci, în funcție de cât de vârtoasă sau moale vrei să fie mămăliga. Dacă faci un preparat sărat, adaugă și sare în apă, după gust. Când apa este aproape de fierbere, se varsă mălaiul în ploaie, amestecând cu un tel, ca să nu facă cocoloașe. Pe măsură ce se întărește, schimbă telul cu o lingură de lemn. Amestecă periodic și lasă flacăra mică. Când mămăliga face bule și lingura stă în mijloc fără să o ții, e gata. O poți răsturna pe un fund de lemn (absoarbe aburii) sau într-un castron, dacă e mai moale. Se va întări când se răcește. Timpul de fierbere depinde de tipul de mălai utilizat. De obicei este înscris pe ambalaj. Mălaiul grișat are nevoie de un timp mai mic de fierbere. Daca nu gătești mămăliga de post, adaugă o lingură de unt la final, înainte de a o răsturna. Acesta va da o consistență mai cremoasă preparatului.