Ingrediente: 2 bucăți scrumbie, zeamă de lămâie, ulei de măsline, sare, piper măcinat; pentru cartofii fondanți: 4 cartofi, ulei, o cană supă de legume, unt cât o nucă, rozmarin, sare, piper.
Preparare: Se curăță peștele, se spală și se lasă la scurs. În acest timp amestecăm: zeamă de lămâie, ulei, sare și piper măcinat (fiecare după propriul gust). Cu acest amestec ungem bine atât la exterior, cât și în interior scrumbiile. Se încinge bine grătarul, după care se pun scrumbiile pe el. Lăsăm să se facă bine pe o parte, apoi le întoarcem pe cealaltă parte. Când scrumbiile sunt frumos rumenite, se iau de pe grătar.
Pentru garnitură, curățăm cartofii și îi tăiem rondele mai grosuțe. Îi condimentăm cu sare și piper. Punem la încins ulei, adăugăm cartofii și lăsăm să se rumenească 3-4 minute, la foc mare. Micșorăm focul, adăugăm câteva fire de rozmarin și untul, întoarcem cartofii și îi lăsăm să se rumenească și pe cealaltă parte, apoi adăugăm supa de legume fierbinte. Lăsăm să dea în clocot, după care dăm la cuptor pentru circa 15 minute. Cartofii trebuie să fie rumeniți la suprafață și cremoși la interior.
Lichidul rămas poate fi folosit ulterior la prepararea diferitelor sosuri. Se servește scrumbia caldă (peste care presărăm câteva capere), alături de cartofii fondanți. Nu uitați, merge și un pahar cu vin.