Încă trei zile de film rusesc la Universitatea Danubius

Încă trei zile de film rusesc la Universitatea Danubius
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Împătimiţii filmului de calitate, dar şi gălăţenii care pur şi simplu vor să vadă şi altceva, se pot bucura de încă trei seri de film rusesc. „Pentru cei care nu au intrat în contact cu filmele ruseşti până acum, festivalul permite descoperirea unui nou tip de transpunere a vieţii pe peliculă, o altă abordare faţă de cea cu care s-au obişnuit în contactul cu filmele mai comerciale. Pentru cei care au crescut cu filme ruseşti, reiterarea unor experienţe de neuitat. De la filmele ruseşti, de regulă, oamenii ies profund impresionaţi”, a explicat Svetlana Crăciun, referent pe probleme de cultură în cadrul Comunităţii Ruşilor Lipoveni din România.

Singur, tot mai singur

În sala „Aula Magna” a Universităţii Danubius, de la ora 19,00, este programat astă-seară filmul „Credinţă” (2009), în regia Lidiei Bobrova.

Că producţia este pe placul spectatorilor o demonstrează şi premiul primit din partea publicului la Festivalul de film „Literatură şi film”, Hatsina, în 2010. Maksim, un bărbat de vârstă mijlocie, are de dus o luptă pe două fronturi. Chinuit de o stare nostalgică ale cărei cauze nu pot fi identificate şi care tinde să devină morbidă, bărbatul încearcă să demonstreze că o suferinţă psihică este la fel de chinuitoare ca orice boală a trupului. O poveste cu tente psihologizante, pe parcursul căreia tindem să devenim tot mai convinşi de singurătatea resimţită chiar şi în mijlocul celorlalţi.

Spectacolul din spatele scenei

Filmul de sâmbătă seara ne prezintă viaţa lui Gheorg, aşa cum transpare ea din amintirile celei care i-a stat alături mai bine de 20 de ani.  Originar din Estonia, Gheorg Ots a fost un cântăreţ apreciat atât de nomenclatura comunistă din URSS, cât şi de milioanele de oameni simpli. Regia dramei-document “Gheorg”, apărută în 2008, este semnată de estonianul Peeter Simm.

O întâmplare banală

Festivalul se încheie duminică seara, cu o poveste despre refugiul găsit în imaginaţie. Ajunsă în gara unui oraş străin şi rece, despre care bănuim că este Moscova, Rita îşi dă seama că cineva i-a furat toate bagajele. Rămasă fără bani, tânăra trece în revistă posibilităţile care îi stau la dispoziţie. Întâmplător, face cunoştinţă cu Nemoi (Mutul), un vagabond aflat la vârsta adolescenţei, cu care treptat ajunge să lege o prietenie strânsă. Cei doi tineri trec printr-o serie de întâmplări tot mai neverosimile. "Efectul de seră", în regia lui Valeri Ahadov, e o poveste impregnată de cea mai subtilă ironie.

Potrivit organizatorilor, în sala „Aula Magna” a Universităţii Danubius publicul spectator beneficiază de toate condiţiile pe care le poate oferi un cinematograf modern.

Intrarea este liberă.

Citit 1745 ori Ultima modificare Joi, 13 Septembrie 2012 22:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.