Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
6 comentarii

Numele său e Lucian Ionescu, are 49 de ani şi locuieşte în București. E căsătorit și are o fetiţă de 12 ani. Recent, s-a hotărât să vadă Europa de pe apă, din caiacul său. Aşa că, pe 7 mai 2013, a pornit într-o călătorie care va dura şapte luni. Călătorie interactivă, povestită, zilnic, pe pagina de Facebook „De la Giurgiu la Veneţia”, unde o puteţi urmări şi dumneavoastră.
Apa şi caiacul, pasiuni vechi În timpul liceului a făcut caiac de performanță. Deşi nu a avut rezultate notabile, a rămas cu pasiunea pentru călătoriile pe apă. Antrenamentul şi-l face anual, pe râurile din România şi Bulgaria şi pe Marea Neagră. „Acum percep caiacul nu numai ca pe un sport, ci mai degrabă ca pe o formă de turism. Ideea unei ture în jurul Greciei mi-a venit acum aproape un an. După ce am luat în considerare mai multe variante, aceasta mi s-a părut perfectă: De la Giurgiu la Veneţia”, scrie bucureşteanul pe pagina de Facebook a călătoriei sale.

Prin oraşe, la pas

După ce, la mijlocul lunii trecute a trecut prin dreptul Galaţiului, Lucian se afla, acum două săptămâni, pe malul bulgăresc al Mării Negre, iar zilele acestea a trecut de Stramtoarea Bosfor. Păţaniile şi aventurile sale pe apă, locurile văzute şi oamenii întâlniţi, toţi sunt suprinşi de Lucian pe pagina de Facebook, prin fotografii sau scurte relatări. Balcicul l-a fermecat nu numai datorită pitorescului său, dar şi al pisicilor care-l populează: „Despre Balcic, atât cât am văzut, pot spune că mi-a rămas în suflet. Are un aer de port românesc de acum 50 de ani”. Au urmat Varna, Nesebar, Sozopol, acesta în urmă, „ridicat pe ruinele unei foste cetăți, fiind construit pe o stâncă înfiptă în mare”, după cum arată şi fotografiile. „Este uimitor ce au putut face la Nesebar. Bazându-se pe câteva ruine, au creat un înfloritor centru turistic și comercial. Găsești de toate acolo, de la antichități, suveniruri și lucruri frumos meșteșugite, până la restaurante, pizzerii, articole de plajă, vânătoare sau pescuit. Toți sunt cu zâmbetul pe buze și te invita în dugheana lor. Un mic amănunt; orice ai cumpăra, primeşti bon. Chiar și pentru felia de pizza pe care am cumpărat-o, că-mi ploua în gură. Mă întreb ce am păzit noi până acum cu Lipscanii, de exemplu. Sau cu o sumedenie de ruine de cetăți ce stau în paragină”, comentează acesta.


Traseu elaborat

În lunga sa călătorie, Lucian e pregătit pentru orice. Lângă Balcic a fost surprins de o furtună pe mare, dar a ajuns cu bine la liman. Oricum, trebuie să fie pregătit nu doar fizic, dar şi sufleteşte pentru traseul său elaborat. Din Marea Neagră va trece, prin Bosfor, în Marea Marmara, din Dardanele către Marea Egee. Va merge pe malul Turciei până la Marmaris. De acolo va trece în Rodos, Grecia, mai departe Karpathos, sudul Cretei, Grecia continentală pe țărmul marii Ionice până la granița cu Albania. Aici va încerca o traversare către Italia și, urmând coasta, va merge până la Vieste. Speră să traverseze Marea Adriatica spre Lastovo, Croația. Dacă vremea nu ţine cu el, va urma țărmul Italiei până la Veneția. Altfel, din Grecia va merge către nord, pe țărmul Albaniei, Muntenegrului și al Croației până la Umag. Acolo va traversa către Italia și va merge până la Veneția, unde ar putea fi sfârșitul călătoriei. Dacă banii și timpul îi permit, va pleca pe bicicletă, cu caiacul remorcat, în Linz, Austria, unde va repune caiacul pe apă și va urma Dunărea până la punctul de plecare, Giurgiu.
Călători cu gândul
Toţi cei de acasă, care îi urmăresc expediţia, sau toţi cei pe care i-a întâlnit pe drum, au devenit părtaşi la aventura sa. „Consider că această călătorie deja nu mai este numai a mea, ci și a voastră, a tuturor celor care sunteți cu sufletul alături de mine. Voi, cu toții sunteți echipa din spatele acestei călătorii. Vă salut pe toți și sper să mă urmăriți mai departe!”, le transmite Lucian pe internet, celor de acasă şi celor cu care s-a întâlnit pe traseu.

Oprire la Galati

La mijlocul lunii trecute, primul român care a făcut vreodată, solitar, acest traseu s-a oprit pentru o zi şi la Galaţi. Unul dintre caiaciştii gălăţeni, Guzi Delafluviu, i-a fost ghid prin centrul oraşului. „Am ieşit in întâmpinarea lui cu caiacul pe Dunăre, urcând din Galaţi până la Brăila în două ore şi jumătate. Ne-am întâlnit pe la ora 17,00, apoi am coborât pe fluviu împreună până la Galaţi, pentru că aici i-am găsit un loc bun de pus cortul. Mi-a mărturisit că, din cauza Dunării umflate (la acea vreme), a avut parte numai de locuri mlăştinoase de campare. A doua zi, luni, şi-a luat zi de odihnă şi l-am plimbat prin Galaţi, iar caiacul a rămas în paza gardianului de la debarcaderul pentru ambarcaţiuni de agrement. Marţi dimineaţa a plecat mai departe”, ne-a povestit gălăţeanul care l-a plimbat pe Lucian Ionescu pe strada Domnească şi pe Faleza Dunării.
„Galațiul e un oraș minunat. Sau poate că şi ghidul a ştiut să-l prezinte”, a scris, la rândul său, pe internet, Lucian, după ce a postat fotografii de pe Strada Domnească.

Citit 2139 ori Ultima modificare Marți, 25 Iunie 2013 13:46

6 comentarii

 • postat de Razvan Marți, 25 Iunie 2013 11:31 Link la comentariu
  0
  0

  pai atunic hai sa ne bucuram de Dunare dom` Basarab. Important e ca se popularizeaza aventura lui Lucian chiar daca stirea e incompleta. Hai sa nu ne certam si pe aici. Oare caldura ne face mai tâfnoși? Eu nu am mai întâlnit de mult un om mai deschis și săritor ca Guzi , iar ce face el pentru promovarea Galatiului si pasiunii lui pe Dunare, cred ca ar trebui apreciat.

  Raportează
 • postat de basarab paltanea Marți, 25 Iunie 2013 08:18 Link la comentariu
  0
  0

  fiind oarecum in aceiasi oala cu guzi, dupa ce am fost dati afara din galati de catre asociatia ptr renasterea galatiului (parerile noastre nu concorda cu opiniile dumnealor) iata-ne dati afara si de pe dunare, deci ar merge sa o punem de o asociatie, a esuatilor, dar sa revenim la pagaia noastra : sintem multi cu caiace pe dunare, ne dam de ceva zeci de ani si n am cerut nimanui nimic, doar speram sa intre galatiul in tid (cretinii aia care pleaca in fiecare an cu caiacul din germania pina la marea neagra) ca sa fim si noi prezenti pe dunare ca reper, dar cum a venit apa mare si a luat doua muzee este putin probabil ca autoritatile galatene sa fie bintuite de asemenea "idei", plus ca alegind caiacul am intrat in tagma ciudatilor si mi se pare normal sa fim injurati sau vorbiti pe la spate!
  ce mi se pare anormal in articol? pai dupa o scurta cercetare ar fi trebuit publicata povestea cu iesitul din tara, doua zile pierdute la mangalia, cu telefoane si pile ca sa indeplineasca "formalitatile" de parca iesea cu haysam din tara, cum l au primit bulgarii si turcii, dar se para ca lucian a fost luat drept gaina neagra, aia de o plimba nu stiu care vedeta, dar revenind la domnul suparat ca nu dai buna ziua, vorba unuia : cine nu i cunoaste pe guzi si pe basu!? asa ca ei ar trebui sa dea buna ziua, eventual sa traiti.
  nu i asa ca nu intelegeti nimic din ce am scris? foarte bine, spor la televizor, noi ne bucuram de dunare....

  Raportează
 • postat de domnului Delafluviu... sau Vasile Luni, 24 Iunie 2013 20:06 Link la comentariu
  0
  0

  Dom'le Guzi Delafluviu, daca tot se intampla atat de multe pe calea apei, la Galati, de ce nu faci matale o publicatie de profil, ca sa nu mai arunci cu mal de pe fundul fluviului in altii? Tu crezi ca pensionarii abonati la VeLeu dau vreun leu pe activitatea voastra cu vasle sau cu panze? Eu spun ca ai avea mai multi cititori pe un blog de profil decat pe bucata asta de hartie. Si, apropo, ca tot te dai mare vedeta cu pseudonimele tale... mai raspunde oamenilor care te saluta pe strada!!!

  Raportează
 • postat de Delafluviu Guzi sau Guzi Vasile, cum scrie madame Cristina Silion Luni, 24 Iunie 2013 15:00 Link la comentariu
  0
  0

  Cu aceasta ocazie constat ca si Facebook-ul acesta se face util, cand e vorba ca trebuie redactat un articol de presa, care sa umple un spatiu de cotidian local...
  La vremea respectiva, am contactat prin scris redactia, pentru un interviu sau articol, dar n-am primit nici confirmare si nici infirmare in acest sens....
  Doamna Cristina Silion , caruia ii place sa se ascunda dupa semnatura "Cristina S. Carp", ma boteaza in fel si chip...N-as fi fost afectat daca ori nu ma pomenea, ori pomenea de "Delafluviu Guzi"... Dar Guzi Vasile, cine dracu mai e si asta ?

  Vinerea ce abia a trecut s-a intamplat sa inopteze la Galati la debarcaderul pentru ambarcatiuni de agrement, o familie cu doi copii ( baiat de 16 ani si fetita de 3-4 anisori),la bordul unui velier, care au plecat sa traiasca in concediu pe "barconiera" ( garsoniera plutitoare, dupa cum mi-au tradus protagonistii). Ei sunt bucuresteni si s-au pus pe apa Dunarii la Oltenita, pentru a se bucura de natura salbatica a fluviului, in navigatie linistita cu panze... Dealtfel in viata lor de bucuresteni, acasa, fiecare membru din familie e implicat individual in diverse activitati, iar impreuna se gasesc doar cand servesc masa impreuna. Pe barca ei sunt non-stop impreuna, iar acest fel de a petrece concedii, le face familia sa fie mai unita...
  Sunt multe de spus, mai ales ca protagonistii nu sunt la prima isprava de acest gen....
  Bineinteles ca i-am transmis doamnei Cristina Silion, de oaspetii ce urmeaza sa acosteze la Galati, dar mi-a marturisit, citez: din memorie: " O intereseaza doar subiecte care sa contina ceva senzational. Chestia asta cu coborat pe Dunare pana la Marea Neagra, e ceva banal".

  Urez succes cotidianului galatean Viata Libera, in demersul sau de a deveni un tabloid abject !

  Raportează
 • postat de stefan Luni, 24 Iunie 2013 13:09 Link la comentariu
  0
  0

  Intrati pe pagina lui de facebook iiiiiiiihttps://www.facebook.com/FromGiurgiutoVenice?ref=br_tf sau ,,De la Giurgiu la Venetia''

  Raportează
 • postat de eu Luni, 24 Iunie 2013 13:02 Link la comentariu
  0
  0

  felicitari

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.