VIDEO / Che Guevara - Erou sau „comunist ucigaş al secolului 20”?

VIDEO / Che Guevara - Erou sau „comunist ucigaş al secolului 20”?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Imaginea lui Che Guevara apare pe foarte multe articole vestimentare în întreaga lume. Acest trend a apărut în urmă cu peste 20 de ani, când o agenţie de advertising a stilizat o fotografie făcută în 1960, când Che era mai puţin faimos.

Adevăratul său nume e Ernesto Rafael Guevara de la Serna. S-a născut în 1928 şi a fost un revoluţionar de stânga, lider al regimului comunist cubanez şi insurgent sud-american. La 28 de ani îl întâlneşte pe Fidel Castro şi de atunci devine cel mai important colaborator al acestuia. Pentru „merite”, Che primeşte cea mai mare distincţie a Cubei, este poreclit El Comandante şi este numit în 1959 comandantul închisorii Cabana - loc unde în şase luni de zile au fost executaţi, oficial, peste 150 de deţinuţi politici; anumite dovezi şi mărturii indică de fapt şi de drept un număr de peste 1.000 de oameni executaţi sub comanda faimosului revoluţionar Che Guevara.
Apoi devine directorul Băncii Centrale a Cubei şi mai târziu ministrul Industriilor. În toată această perioadă, Che a „propovăduit” o economie cubaneză radical diferită de modelul american, atitudine pe care a păstrat-o pe tot parcursul vieţii.

A văzut aproape întreaga lume

După 1960, Castro îl trimite pe Che Guevara în lume: Chile, Peru, Columbia, Ecuador, Guatemala şi multe ţări din Europa. Prin toate locurile pe unde ajunge, El Comandante instigă la un radicalism total în lupta împotriva imperialismului american şi foloseşte foarte des sloganul „Să creăm noi Vietnamuri!”. Luptă pentru drepturile şi eliberarea ţărilor din lumea a treia, arătând cu degetul spre URSS şi America drept vinovaţi. La sfârşitul lui 1965, El Comandante părăseşte Africa în stare destul de gravă, suferind de astm şi dizenterie, întorcându-se în Cuba de unde plănuieşte o nouă misiune, în Bolivia.

O misiune sinucigaşă

Armata statului Bolivia, în comparaţie cu celelalte ţări unde a mai fost Che, era bine antrenată, iar regimul de la putere nu avea niciun fel de admiraţie pentru ideologia revoluţionară pe care o răspândea El Comandante. În iarna lui 1966, revoluţionarul ajunge în capitala Boliviei după ce trecuse deghizat prin Praga, Moscova şi Paris. Aici îşi propune să pună bazele unei şcoli de gherilă şi reuşeşte să strângă în jur de 50 de „adepţi” în aşa-numita Armată Naţională de Eliberare. Lipsit de suportul celor cu influenţă şi fără un succes mare în rândul populaţiei, Che nu reuşeşte să realizeze ceea ce şi-a propus şi este capturat pe 8 octombrie 1967, a doua zi fiind executat.

Che Guevara şi cultura pop

În prezent, majoritatea oamenilor de rând ştiu despre Che Guevara că a fost un revoluţionar curajos, care s-a jertfit pentru libertate. Adevărul este că mărturiile celor care l-au cunoscut contestă aceste lucruri. El Comandante era doctor de meserie şi este adevărat că a ajutat oameni nevoiaşi din Africa, dar se pare că nu prea îi păsa de populaţia de culoare, ci voia să împrăştie ideologia comunistă. Pe de altă parte, Che Guevara era un puternic susţinător al regimului comunist din Coreea de Nord şi a regretat foarte mult moartea lui Iosif Stalin. De-asemenea, sunt numeroase atestări ale faptului că revoluţionarul a sperat constant că URSS va lansa un atac nuclear asupra Americii şi că ruşii vor câştiga.
Revoluţionar sau idol, Che Guevara este catalogat de către unele grupări de stânga drept „încă un ucigaş comunist al secolului 20”, mâinile fiindu-i pătate de sânge din perioada când a fost comandant al închisorii La Cabana.

Citit 3173 ori Ultima modificare Miercuri, 28 August 2013 16:30

9 comentarii

 • postat de IC
  Joi, 18 Iulie 2013 06:27
  @xyz , am comentat fiindca cei doi ,Mazare si Ponta ,sunt fanii criminalului cubanez ,cel putin asta au lasat sa se inteleaga ( vezi detalii vestimentare) . Pentru cunostinta mataluta ,nu sunt basist si tata a fost liberal inca din 1923 ,motiv pentru care a fost urmarit de securitatea comunista pana a decedat la 84 de ani , asa cum am constatat din dosarul de la CNSAS . Banuiesc ca acum esti lamurit de ce nu-i inghit pe discipolii lui Ion Iliescu .Nu stiu de unde ai scos acel Ion C . Da ,recunosc ca sunt Bou si multi altii ca mine din cauza ca nu am facut totul ca sa curatam Romania de raul comunist .Semnat : unul cu origine sociala nesanatoasa ,conform perceptelor comuniste.
  0
  0
  Raportează
 • postat de xyz
  Duminică, 14 Iulie 2013 08:42
  Chiar daca nu are legatura cu articolul, comenteaza si nea Ion C. si el e BOU. Ca altfel nici nu ar fi putut fi basist feroce. Tatucul lui, comunist total prin origini si formare, cancerul Romaniei de azi, e binenteles alb si pur.
  0
  0
  Raportează
 • postat de IC
  Duminică, 14 Iulie 2013 02:30
  Chiar daca este scris aiurea articolul merita trimis lui Ponta ,Mazare si tururor celor care au votat cu partidul-alianta din care fac acestia.
  0
  0
  Raportează
 • postat de mama ei de istorie...
  Sâmbătă, 13 Iulie 2013 22:57
  "iar regimul comunist care era la putere nu avea niciun fel de admiraţie pentru ideologia revoluţionară pe care o răspândea El Comandante"

  Pentru incompetentul de autor: in 1967 in Bolivia NU era nici urma de... regim comunist la putere! Chiar atat de imbecil esti? Ar fi propavaduit (criminalul de) Guevara comunismul intr-o tara comunista si apoi sa mai fi fost si impuscat pentru asta, desteptule??? Pentru stiinta ta: intre 6 august 1966 si 27 aprilie 1969 a fost presedinte generalul Rene Barrientos Ortuno. Printre altele sustinut (macar in actiunea de capturare a lui Guevara) din greu de CIA. Repetentule, cum i-ai mintit pe astia de la VL de te-au angajat??? Domnu' Baila, dat-i si o prima, ca atata prostie... ,ai rar.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Rau
  Sâmbătă, 13 Iulie 2013 16:29
  Hasta la victoria siempre comandante!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Che GueVaranu
  Sâmbătă, 13 Iulie 2013 16:16
  Bai intoxicatilor de ziaristi, cum sa numiti voi un erou international " comunist ucigas al secolului 20 " Adicalea, domn" Ponta ( sa ni-l tie tata Mao ) sarumana, ar fi purtat pe tricoul tovarasiei sale mecla unui borfas ? Nu v-ar mai rabda noua regiune Bragar, sau Braicomf la care viseaza tov Bunea alaturi de tovarasii din judetul nostru multilateral dezvoltat . Moarte capitalistilor ! LUPTAM PENTRU PACE ! STALIN SI POPORUL RUS LIBERTATE NE-AU ADUS !
  P.S. Cand am batut apropouri la capitalisti ma gandeam la cei de peste hotare.
  0
  0
  Raportează
 • postat de un articol cu titlu prost
  Sâmbătă, 13 Iulie 2013 15:40
  asta e ca si cum ai intreba cititorii unui ziar local din cuba ce cred despre Ceausescu. stiu numai cei ce sint acolo, au trait cu el, l-au vazut, ascutat. doar ei pot aprecia adevarul. ....ce vine prin media e de multe ori o intoxicatie curata
  0
  0
  Raportează
 • postat de @ion
  Sâmbătă, 13 Iulie 2013 15:36
  @ion Si cum in noul comunism venit taman de peste ocean vom avea nevoie de un conducator, te rugam fierbinte pe tine , Ioane , sa ne fii brav carmaci. Traiasca si-nfloreasca noua internationala comunista ! Uraaaa !!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de ion
  Sâmbătă, 13 Iulie 2013 14:14
  Orice am spune noi, dupa cum merg treburile pe TERA , comunismul ,mai devreme s-au mai tarziu se va
  intoarce..- SURPRIZA ..! Exact,de peste OCEAN..!!!
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.