Sâmbătă, concert româno-suedez: Cristi Minculescu şi Nuţu Olteanu, în Union Jack

Sâmbătă, concert româno-suedez: Cristi Minculescu şi Nuţu Olteanu, în Union Jack
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Iubitorii rockului de calitate au şansa de a-i vedea şi asculta pe Cristi Minculescu (voce) şi Nuţu Olteanu (chitară), alături de suedezii Ken Sundberg (bass) şi Anders Diephuis (tobe), sâmbătă, 13 iulie, cu începere de la ora 22,00, la Union Jack Pub Music Restaurant din Galaţi (Hotel Faleza).

Un artist legendar

Născut pe 9 ianuarie 1959, la Piteşti, solistul vocal şi compozitorul de muzică rock Cristian Minculescu este un artist legendar, cunoscut în special pentru activitatea sa de peste 30 de ani ca vocalist al trupei Iris. Vocea sa inconfundabilă este considerată de mulţi drept cea mai bună voce a rockului românesc. Şi-a început cariera în 1979, ca solist vocal al trupei Harap-Alb, alături de chitaristul Gabi Nacu şi basistul Anton Haşiaş. A participat la imprimarea pentru radio a pieselor „Harap-Alb”, „Scatiul” (compoziţie a lui Gabi Nacu), „În calea norilor”, „Tu doar tu”, „Vei veni”. A rămas la Harap-Alb până în 1980, când Anton ­Haşiaş l-a prezentat celor de la Iris, care aveau nevoie de un vocalist.

A dat şpagă la primul său concert

Cristi Minculescu a dat probă la Iris chiar de ziua lui şi a reuşit să-i cucerească pe membrii trupei cu vocea sa inconfundabilă. A cântat piese din Led Zeppelin şi ­Deep Purple, iar examinatorii săi au fost bateristul Nelu Dumitrescu, liderul trupei, şi chitaristul Nuţu Olteanu - cel care i-a rămas aproape până astăzi.

La primul său concert cu Iris, pe 5 februarie 1980, nu a fost primit la intrare: „Eu le ­ziceam «Bă, sunt solistul de la Iris, am cântare», ăia nimic. «Pleacă, mă, că îi ştim noi pe băieţii de la Iris». I-am «rezolvat» până la urmă cu o sticlă de vodcă. Asta e, am dat şpagă la primul meu concert”, îi place lui Cristi să se amuze.

În 1982, Bittman l-a înlocuit pe Minculescu

În 1982, împreună cu chitaristul Adrian „Adi” Ilie, Cristi Minculescu părăseşte Iris şi înfiinţează trupa Voltaj. În locul său, la Iris este adus ca vocalist Dan Bittman. Prima piesă a formaţiei „Voltaj”, „Nori de hârtie”, a constituit capul de afiş al primului concert, ţinut la Casa de Cultură „Mihai Eminescu“ din Bucureşti. Următoarele apariţii scenice au avut în repertoriu piese de succes ca „Aceasta-i întrebarea”, completate de hituri AC/DC. Componenţa iniţială (Horaţiu Rad - bass, Nikki Dinescu - tobe, Gabi Nacu - chitară, Cristi Minculescu - voce, Adrian Ilie - chitară) nu rezistă, iar trupa se desfiinţează în 1983. În 1984, Cristi Minculescu cântă în trupa „Totuşi”, în Cenaclul „Flacăra“, alături de Andrei şi Ioana Păunescu. Din această perioadă datează piesa „Trenul fără naş” a trupei Iris, pe versuri de Adrian Păunescu. La Cenaclul Flacăra, Minculescu a mai cântat şi alături de trupa Flacăra Pop - Flapo (Al. Jimmy Zărnescu, Jerry Schwartz, Romeo Beianu).

S-a reîntors la Iris în 1984

În 1984, Dan Bittman pleacă la Holograf, iar în februarie 1985, Cristi Minculescu se întoarce la Iris, alături de care va rămâne până în 2012. În total, Cristi Minculescu a înregistrat cu Iris 19 CD-uri şi DVD-uri, a realizat sute de turnee şi şi-a pus o amprentă de neşters asupra trupei. Salutul „Bună seara, prieteni!”, ajuns o emblemă personală, a devenit celebru, iar imaginea lui Cristi Minculescu a fost pentru mult timp inseparabilă de cea a formaţiei Iris.

În 1992, în cadrul Festivalului de la Cannes, Iris a ocupat locul II la secţiunea rock şi i-a fost consacrat un reportaj pe postul MTV, fiind prima formaţie românească difuzată pe celebrul post.

În 2012, a părăsit trupa Iris. Din luna mai a acestui an a înfiinţat, alături de vechiul său prieten, "Cristi Minculescu - Nuţu Olteanu Super Grup".

Preţul biletului, mâine seară, la concertul de la Union Jack este de 50 de lei.

Citit 1579 ori Ultima modificare Joi, 11 Iulie 2013 18:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.