Cercetători în pană de idei: Cinci studii ştiinţifice lipsite de sens

Cercetători în pană de idei: Cinci studii ştiinţifice lipsite de sens
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ne-am obişnuit să citim despre ultimele studii realizate de diferiţi cercetători din jurul lumii şi despre concluziile fabuloase la care aceştia au ajuns. Totuşi, nu toate studiile efectuate s-au dovedit a fi folositoare, unele dintre ele fiind complet stupide şi inutile.

Presiunea produsă când un pinguin face caca

Probabil cercetătorii s-au gândit să mai iasă puţin din monotonia laboratoarelor şi să facă un studiu inedit. Aşa că au făcut rost de câteva exemplare şi au început măsurătorile cu precizie. Raportul studiului este plin de cuvinte de specialitate care descriu un lucru complet banal. Cercetătorii au măsurat atent distanţa la care materia fecală a căzut, cât de mult s-a lărgit orificiul pinguinilor şi alte variabile „extrem de relevante”. Studiul publicat are trei pagini şi este plin de calcule matematice complexe. Evident, au reuşit în cele din urmă să stabilească presiunea produsă atunci când un pinguin îşi face „treaba”, dar pentru ce? Oare va ajunge vreodată lumea să se gândească la pinguin ca la nişte arme?! Mai mult ca sigur că nu.

Cad pisicile întotdeauna în picioare?

Aparent, cercetătorii îşi pun uneori nişte întrebări foarte ciudate. În cazul de faţă, Fiorella Gambale, un cercetător al Institutului pentru Cercetarea Felinelor, din Milano, s-a decis să efectueze un astfel de studiu. Metoda? Simplu: şi-a propus să dea drumul pisicii de 100 de ori de la înălţimi diferite. Şocant, pisica a aterizat pe propriile picioare în toate încercările, Fiorella mărind treptat înălţimea de la jumătate de metru până la 2 metri. Oarecum nemulţumită de concluziile sale, a mai făcut o încercare, lăsând felina să cadă de la înălţimea de 30 de centimetri. Concluzia studiului: pisicile nu cad în picioare dacă li se dă drumul de la 30 de centimetri.

Se pare că a mai fost un studiu asemănător efectuat în 1987, dar din cauza metodelor folosite, acesta nu a fost tocmai validat. Atunci cercetătorii au ajuns la concluzia că o pisică va ateriza pe propriile picioare atât timp cât i se dă drumul de la peste şapte etaje înălţime.

Femeilor nu le place să li se spună că sunt grase

Aceasta este concluzia tulburătoare a unui studiu efectuat de o cercetătoare de la un laborator din Notre Dame. Studiul nu a fost unul extrem de complex, ci pur şi simplu au fost intervievate aproximativ 200 de femei, nu toate având o problemă cu greutatea. Nu apare totuşi suma care a fost investită în realizarea acestui studiu, dar putem fi de-acord că banii respectivi putea fi folosiţi mult mai eficient.

Înghiţitul săbiilor este periculos

Un alt studiu al cărui concluzii au fost aşteptate cu mare interes de întreaga Planetă. Din moment ce sunt oameni care practică înghiţitul săbiilor ca o profesie şi uimesc oamenii cu această meserie extremă, cercetătorii s-au gândit că ar fi o idee bună să studieze care sunt riscurile implicate. Concluziile, evident, deloc şocante, sună în felul următor: cei care înghit săbii suferă de dureri în piept, gâtul le este mult mai sensibil şi dacă nu sunt atenţi se pot tăia destul de grav. Desigur, era greu de realizat că dacă nu eşti atent atunci când înghiţi un obiect ascuţit există o probabilitate foarte mare să te tai.

Şoarecii nu pot face distincţii lingvistice

Există un aspect oarecum surprinzător în ceea ce priveşte acest studiu: cercetătorul a primit premiul Nobel pentru lingvistică în anul 2007. În comparaţiile cu studiile menţionate mai sus, această cercetare şi-a propus să găsească similarităţi între copii şi diferiţi pui de mamifere, pentru a putea determina cu precizie originea şi evoluţia limbajului. Din păcate, nu au obţinut ceea ce şi-au propus şi singura concluzie care a fost prezentată a fost că şoarecii nu pot face diferenţa între japoneză vorbită invers şi germana vorbită invers.

Citit 1552 ori Ultima modificare Vineri, 23 August 2013 10:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.