Istoria unui curent care a influenţat lumea - Cultura punk

Istoria unui curent care a influenţat lumea - Cultura punk
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Cultura punk îşi are rădăcinile în SUA, Anglia şi Australia anilor 1970. Nu se ştie precis cum a luat formă, dar la bază sunt influenţe din mai multe domenii, printre care se numără muzica, literatura, filozofia, politica şi arta. Spre sfârşitul anilor 1970, cultura punk a început să se diversifice şi au apărut diferite ramuri, în ceea ce priveşte muzica. Astfel a apărut pop-punk, hardcore-punk, street-punk şi „oi!”.

Ideologia punk

În prezent, adepţii culturii punk sunt asociaţi de către majoritate cu satanismul, rebeliunea şi anarhia. Evident, acest lucru este doar un stereotip care s-a imprimat culturii punk din cauza violenţei. Ideologia punk este orientată spre libertate individuală. Viziunile curentului includ: nonconformismul, acţiune, nu vorbe şi păstrarea integrităţii. Desigur, mai sunt şi ramuri extremiste, orientae către socialism, anti-capitalism, anti-rasism şi ecologie pe de-o parte, şi neo-nazism, nihilism, revoltă şi anarhie de cealaltă parte.

Punkerii englezi din anii '70 aveau o viziunea puternic orientată către nihilism, afişând des sloganul „Nu există viitor”, influenţat de piesa „God save the Queen” („Dumnezeu să o salveze pe regină”) a celor de la Sex Pistols.

Moda punk

Adepţii curentului punk caută să şocheze prin articole vestimentare, tatuaje, freză, bijuterii şi modificări corporale (cercei şi pearce-uri, unii dintre ei despicându-şi limba chirurgical). Moda punk a anilor 1980 ieşea în faţă prin folosirea articolelor vestimentare rupte, lipite cu bandă adezivă, ace de siguranţă sau capse. De asemenea, acele de siguranţă sau lamele de ras erau folosite pe post de bijuterii. Freza cea mai întâlnită este creasta şi adesea părul era vopsit roşu aprins.

Pe de altă parte, în rândul adepţilor hardcore-punk, moda nu este şi nu a fost niciodată un aspect important, aceştia fiind de părere că această cultură ar trebui să fie definită de ideologie şi muzică, nu de aspectul exterior.

Arta vizuală şi dansul

Fiind strâns legată de muzică, arta punk este reprezentată în mare parte de coperţile diferitelor albume muzicale, de graffiti şi de alte forme de artă urbană. Majoritatea lucrărilor artistice influenţate de curentul punk se concentrează pe transmiterea ideologiei, conţinând imagini vizuale puternice şi mesaje directe.

Punkerii sunt adesea în centrul atenţiei când dansează la concerte, mai ales dacă publicul nu ştie la ce să se aştepte. Cele mai populare dansuri ale punkerilor se numesc pogo şi moshpit. Acest stil de dans este foarte dur şi poate fi confundat cu o bătaie în toată regula - au fost şi incidente în care unii au fost răniţi - dar nu are nicio legătură cu violenţa orientată către o persoană.

Literatura şi filmul punk

În materie de literatură, cultura punk a influenţat extraordinar de mulţi scriitori, motiv pentru care sunt extraordinar de multe poezii şi scrieri în proză care sunt asociate strict acestui trend. Punkul are şi latura underground, formată în mare parte din bloguri ca: MaximumRocknRoll sau Cometbus.

În ceea ce priveşte filmul, în categoria punk intră şi videoclipurile muzicale sau cele pentru skateboarding. Deşi s-au realizat foarte multe filme cu teme punk autentice, majoritatea producţiilor video sunt de la diferite concerte punk sau filme în care au jucat ca actori diferiţi artişti punk (membri trupelor Sex Pistols şi Ramones, de exemplu).

Cultura punk în secolul 21

În prezent cultura punk este responsabilă pentru multe trenduri în materie de modă, muzică şi artă. Din păcate acest lucru nu este deloc pe placul adepţilor punk, deoarece ei au fost obişnuiţi să fie mereu în umbră, o comunitate nepopulară, motivul pentru care a apărut sloganul „Punkul nu e mort!” („Punk’s not dead!”). În ceea ce priveşte muzica, mai sunt doar câteva trupe care au păstrat stilul autentic, punkul confruntându-se cu o comercializare puternică, din cauza MTV-ului şi a internetului. Cu siguranţă aţi observat pe stradă miile de tricouri "Ramones" şi fel de fel de articole vestimentare cu ţepi metalici...

Citit 5114 ori Ultima modificare Vineri, 13 Septembrie 2013 16:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.