(VIDEO) Efectele negative ale dezvoltării industriale/ Oraş complet paralizat de ceaţa toxică

(VIDEO) Efectele negative ale dezvoltării industriale/ Oraş complet paralizat de ceaţa toxică
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Mai mult de o cincime din totalul populaţiei Pământului trăieşte pe teritoriul Chinei, care nu este o ţară la fel de întinsă ca Rusia, de exemplu. China este pe locul întâi în ceea ce priveşte producţia de cărbuni şi pe locul trei în ceea ce priveşte producţia de energie electrică (prin folosirea combustibilului fosil care, fireşte, poluează extrem de mult).

Poluarea

Pe măsură ce industria ţării s-a dezvoltat, poluarea a crescut exponenţial. Nu degeaba vedem la televizor chinezi mergând pe stradă cu măşti de protecţie pentru gură şi nas – aerul chiar este atât de toxic. Efectele sunt atât de grave încât un studiu recent a evidenţiat faptul că dintre cele 20 de oraşe cele mai poluate din lume, 16 sunt din China. Ministrul Sănătăţii a declarat că cele mai multe decese în rândul chinezilor sunt provocate de cancerul pulmonar. China nu este acoperită de o bulă în niciun caz, motiv pentru care numeroase studii arată că o mare parte din poluare se extinde, afectând Tokyo sau Seoul. 

Smogul

Smogul este un termen folosit pentru a descrie o poluare accentuată a aerului care apare de cele mai multe ori în zone extrem de populate. La rădăcină termenul vine din combinarea termenilor englezeşti „fum” ("smoke" n.a.) şi „ceaţă” ("fog" n.a.), însemnând, pe înţelesul tuturor, aer foarte greu de respirat. Principala sursă a smogului este industria modernă. În 1952, în Londra, smogul a curmat vieţile a aproximativ 4.000 de oameni în doar patru zile (deşi încă 8.000 au murit în următoarea perioadă din cauza fenomenului). 

Harbin – Airpocalypse

Pe 21 octombrie, 2013, Harbin, un orăşel din China, a fost afectat de smog. Nivelul poluării din aer, măsurat de specialişti, era de două ori mai mare decât limita la care se consideră deja starea de urgenţă. Oraşul a fost complet paralizat timp de cel puţin două zile, şcolile au fost închise, iar pe străzi s-au format blocaje kilometrice din cauza vizibilităţii scăzute. Oamenii care s-au aventurat pe străzi şi-au acoperit capul exact ca nişte femei musulmane.

Cauzele acestui fenoment, conform Guvernului, au fost lipsa vântului, punerea în funcţiune a sistemului de încălzire centralizat al oraşului şi fermele din vecinătate care au dat foc la tulpinile şi frunzele de porumb după recoltă. Fireşte, o altă cauză e densitatea populaţiei din Harbin – 11 milioane de locuitori pe 14 mii de kilometri pătraţi (populaţia României este dublă faţă de Harbin şi este dispusă pe o suprafaţă de aproximativ 20 de ori mai mare decât oraşul chinez).


Londra, 1952: 12.000 de morţi, 100.000 de îmbolnăviţi

În 1952, din cauza poluării extreme la care era supus aerul Londrei, populaţia a fost lovită de cea mai toxică ceaţă din istoria omenirii. Pe fondul unor condiţii meteo cum ar fi lipsa vântului şi temperaturi scăzute, aerul a înmagazinat toate reziduurile din urma arderii cărbunilor, formând o pâclă densă în jurul oraşului.

Nimic ieşit din comun

Londra nu era deloc străină de aceste fenomene, lovindu-se de ele din ce în ce mai des pe măsură de revoluţia industrială a cuprins ţara şi tehnologiile au devenit din ce în ce mai mari. Din acest motiv, autorităţile locale aflate la putere în perioada aceea nu au considerat că trebuie să ia vreo măsură, deşi vizibilitatea scăzuse sub cinci metri, iar smogul intra chiar şi în casele londonezilor. Datele spitalelor arată că smogul a ucis aproximativ 4.000 de oameni pe parcursul zilelor în care a paralizat Londra. Majoritatea victimelor erau fie foarte tinere, fie aveau deja probleme respiratorii, fie erau în vârstă. În perioada imediat următoare fenomenului s-au mai înregistrat încă 8.000 de decese, iar aproximativ 100.000 de londonezi s-au îmbolnăvit de afecţiuni respiratorii.

Citit 1909 ori Ultima modificare Vineri, 25 Octombrie 2013 13:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.