VIDEO/ Evoluţia rasei umane: De la cimpanzei la Homo sapiens

VIDEO/ Evoluţia rasei umane: De la cimpanzei la Homo sapiens
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Evoluţia este procesul prin care a luat naştere omul modern. În cazul oamenilor, acest subiect tratează doar evoluţia primatelor pornind de la cel mai recent organism din care o întreagă specie se trage. Studiile genetice arată că primatele au evoluat din alte mamifere în urmă cu 85 de milioane de ani. Hominidele au evoluat din Hylobatide acum 15-20 de milioane de ani şi aveau drept caracteristică distinctivă poziţia bipedă. Sahelanthropus este primul membru al familiei Hominide care avea poziţie bipedă şi specialiştii consideră că este ultima rudă comună dintre oameni şi gorile sau cimpanzei. Din acest punct, pe parcursul mai multor milioane de ani specia umană a continuat să evolueze până la Homo sapiens, în urmă cu aproximativ 200.000 de ani.

Contradicţii religioase

Deşi s-au descoperit numeroase dovezi care să susţină evoluţia, cea mai mare parte din populaţie tinde să contrazică teoria. Din cauza înclinaţiei pe care o prezintă oamenii, în general, către religie, o mare parte din rasa umană crede în prezent că specia noastră a luat naştere când Dumnezeu i-a creat pe Adam şi Eva. Cercetătorii au încercat să descifreze cu oarecare precizie referinţele din Biblie legate de acest aspect, dar din cauza ambiguităţii nu pot decât presupune. Astfel, specialiştii consideră că episodul Adam şi Eva din Biblie coincide în oarecare măsură cu apariţia speciei Homo sapiens şi că omenirea ar fi „luat naştere”, conform celor scrise în cartea sfântă, în urmă cu aproximativ 40.000 de ani.

Contradicţii ştiinţifice

Graţie numeroaselor fosile descoperite, datorită testelor ADN şi posibilităţii datării precise cu carbon, teoria evoluţiei este acceptată de majoritatea oamenilor de ştiinţă drept precisă. Desigur, mai sunt câteva lucruri care încă nu s-au explicat foarte clar. Sunt câteva legături lipsă pentru că cercetătorii încă nu au găsit dovezi solide pentru a-şi sprijini teoria sau aşa se credea până acum. De-asemenea, adepţii teoriei creaţiei fac absolut tot ce le stă în putinţă să accentueze acest aspect, deşi an de an, numeroase instituţii şi organizaţii particulare investesc sume uriaşe în expediţii menite să aducă la suprafaţă detalii care să ne facă să înţelegem exact cum a evoluat omenirea.

Ultima descoperire

În urmă cu foarte puţin timp o echipă de cercetători au descoperit într-un sit aflat în vecinătatea oraşului Tbilisi, cinci cranii apaţinând omului preistoric, vechi de aproximativ 18 milioane de ani. Împreună cu rămăşiţele umane au fost descoperite şi numeroase unelte improvizate, dar şi fosilele unor prădători din acea perioadă. Aspectul foarte interesant este că aceste cinci cranii au fost descoperite în acelaşi loc, ceea ce înseamnă că au fost înhumate în acelaşi timp şi că probabil acolo era o aşezare de oameni. De-asemenea fiecare craniu este diferit ca trăsături, lucru care nu sugerează specii diferite, ci doar înfăţişări distincte, exact ca în prezent, a unei specii comune. Această descoperire dă puţin peste cap lucrurile afirmate până acum de teoria evoluţiei, care atestă că în urmă cu 18 milioane de ani, pe Pământ, trăiau mai multe specii de Hominide. Aşadar sunt foarte mari şanse să fi fost vorba de o singură specie cu trăsături distinctive, descoperirea venind în sprijinul unui studiu publicat în 2012 care atestă că în acea perioadă, în Africa trăia o singură specie de oameni: Homo erectus.

Pe de altă parte, unii cercetători consideră că afirmaţiile au fost spuse în grabă şi că mai e nevoie de studiu. Aceştia consideră că descoperirea trebuie studiată în detaliu pentru că sunt şanse, de fapt şi de drept, să fie vorba o altă specie de oameni despre care nu se ştia nimic până acum.

Citit 2767 ori Ultima modificare Vineri, 25 Octombrie 2013 16:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.