Premieră naţională: Asteroid descoperit de astronomii gălăţeni

Premieră naţională: Asteroid descoperit de astronomii gălăţeni
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În noaptea de 29 spre 30 octombrie, Ovidiu Tercu şi Alex Dumitriu, specialişti în cadrul Observatorului Astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă”, au descoperit un asteroid. Este pentru prima dată când un asteroid este descoperit dintr-un observator astronomic din România.
„Asteroidul a fost descoperit pe teritoriul constelaţiei Taurul şi a primit denumirea 2013 UX11. El a fost văzut în imaginile făcute cu telescopul principal al Observatorului Astronomic din Galaţi. Imediat au fost raportate primele poziţii (coordonate cereşti) ale noului asteroid către Minor Planet Center. Pentru a contribui la o determinare a orbitei asteroidului, acesta a fost reobservat şi în alte două nopţi. De asemenea, la cererea noastră, asteroidul a fost observat şi de către un observator astronomic din Marea Britanie”, a declarat muzeograful Ovidiu Tercu, coordonatorul Observatorului Astronomic din Galaţi.
În urma analizei observaţiilor, Minor Planet Center a determinat că 2013 UX11 este un asteroid din Centura Principală de Asteroizi, care se găseşte între orbitele planetelor Marte şi Jupiter. În acelaşi timp, a fost calculată şi perioada de rotaţie a asteroidului în jurul Soarelui, aceasta fiind de aproximativ 4,2 ani tereştri. Noul asteroid are un diametru estimat la aproximativ 2 - 2.5 kilometri.
„Ne bucurăm că am reuşit această premieră naţională, să descoperim un asteroid de la Galaţi. Specialiştii noştri au desfăşurat, în multe nopţi, activităţile de monitorizare şi fotografiere a boltei cereşti”, declară managerul Emil Strungă. Observatorul Astronomic gălăţean a început monitorizarea asteroizilor în luna august 2011. Până în prezent, au fost observate peste 1.100 de obiecte (asteroizi, comete şi planete pitice), fiind raportate peste 10.000 de poziţii (perechi de coordonate cereşti) ale acestora către Minor Planet Center. Astfel, Observatorul Astronomic din Galaţi este în prezent cel mai activ observator astronomic din România, pe locul 8 în Europa şi în top 40 mondial (din peste 1.800 de observatoare) din punct de vedere al observaţiilor asupra asteroizilor şi cometelor.

Citit 1151 ori Ultima modificare Luni, 25 Noiembrie 2013 17:56

1 comentariu

 • postat de mihai virgolici
  Miercuri, 27 Noiembrie 2013 10:43
  5.13.167.***
  felicitari ovidiu si echipei tale pentru tenacitate si dorinta de a pastra viu interesul pentru cunosterea stiintifica.
  0
  5
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.