O congregaţie controversată: Biserica fără Dumnezeu atrage tot mai mulţi adepţi

O congregaţie controversată: Biserica fără Dumnezeu atrage tot mai mulţi adepţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Este complet paradoxal să pui pe picioare o biserică destinată exclusiv ateilor. Cu toate astea, doi actori britanici, Sanderson Jones şi Pippa Evans, au înfiinţat "Adunarea de duminică", o congregaţie destinată celor care nu cred în existenţa vreunei forme de putere supraomenească.
În doar un an de zile, mişcarea a reuşit să strângă mii de adepţi, motiv pentru care cei doi au plecat într-un turneu de recrutare prin America, cu mesajul "40 de întâlniri, 40 de nopţi".

"Suntem una dintre cele mai puternice minorităţi"

Se pare că scopul acestei "religii" nu este acela de a organiza slujbe în cinstea unei zeităţi, ci activităţile umanitare. Cei doi actori britanici susţin că e mai folositor să-ţi dedici energia şi timpul pentru a-i ajuta pe cei aflaţi în situaţii grele, decât să te rogi unui lucru imaginar, în speranţa că va lua iniţiativa în locul tău.

Scepticism

Majoritatea comunităţilor de atei din jurul lumii privesc iniţiativa cu scepticism şi nu au vorbe bune la adresa ei. Argumentul lor este că e paradoxal să înfiinţezi o religie ai căror adepţi resping ideea de religie.

Citit 1940 ori Ultima modificare Vineri, 17 Ianuarie 2014 14:40

22 comentarii

 • postat de @Fost student care mai si citeste
  Luni, 20 Ianuarie 2014 19:15
  5.13.199.***
  in privinta lui campanella, bruno, galilei, marx, nietzsche, shopenhauer, darwin si a altor asa-zisi contestatari ai crestinismului trebuie cunoscut bine contextul istoric si biografic in care s-a ajuns la acea pozitie. de pilda darwin n-a contestat niciodata biblia ci a prezentat doar niste date materiale verificabile si azi, constatand o anumita evolutie absolut evidenta pt noi si mai ales pt cei ce au terminat in ultimii 150 ani o facultate de biologie, medicina, antropologie, etc. apoi insasi inchizitia nu a actionat orbeste ci a cerut doar sa fie respectata o anumita putere in stat, fara cartire, iar cei care totusi au intrat in anumite disensiuni cu ea , fortati si de grupuri si contexte ce-i impingeau la asa ceva au suferit repercursiunile care azi ni se par abominabile, in fapt fiind doar o infruntare politica, de orgolii, de contestare a unei anumite autoritati.
  desigur ca-s in joc si anumite stari mentale ale unora din acesti protagonisti, siliti la recluziuni de zeci de ani, etc.

  diversitate de opinii da, insa interpretarea unor evenimente din zilele noastre se poate face si-ntr-un mod impartial, daca esti detasat de protagonistii evenimentului in discutie. astfel ca multe se pot lamuri si se pot lua decizii ponderate. dar cum nu ne aflam intr-o viata cu un curs lin.......
  2
  0
  Raportează
 • postat de alexandru
  Luni, 20 Ianuarie 2014 16:48
  81.12.150.***
  Ce sunt spusele unui om, in fata adevarului Divin???

  Diavolul a lucrat prin el, iar acum lucreaza prin tine, căci doar diavolul il poate contesta pe Iisus atit de insistent pe cit o faci tu!
  5
  2
  Raportează
 • postat de fost student care mai si citeste@ domnul profesor
  Luni, 20 Ianuarie 2014 16:16
  5.13.161.***
  Multumesc mult pentru indrumari,dar cum ramane domnule profesor cu afirmatiile atat de curajoase si care l-au costat libertatea pe renumitul filosof si teolog Campanella,cum de a putut sa ia ,,in deradere,,,vorba dumneavoastra batjocuri toare IMACULATA CREATIE si sa afirme ironic ca Iisus ,,nu a fost decat un spanzurat,, Campanella neputand fi suspectat ca senil sau iresponsabil, a avut o minte uluitoare si o memorie fantastica ,este improbabil ca nu a fost in toate mintile,spun asta despre calitatile lui contemporanii sai...Vad ca si in campul religiei noastre crestine sunt tot felul de discutii contradictorii,chiar intre cei mai invatati,care raman in istoria filosofiei si teologiei,nu,mari incertitudini sunt si aici,de aceea cred eu ca este diversitate de opinii?!
  1
  2
  Raportează
 • postat de @Fost student care mai si citeste
  Luni, 20 Ianuarie 2014 15:19
  5.13.199.***
  Dupa cum ti-ai putea da seama, dupa IP si stil, sunt cel care l-a luat in deradere pe cel care scrie cu majuscule, fost Radu de Gl, mare filorus.
  Ca sa-ti dai seama cu adevarat cum trebuie inteleasa religia trebuie sa iei la lecturat cateva nume de prima marime. Astfel ti-ar fi util sa vezi cam care-i gandirea unuia ca M.Eliade, savant al religiilor si sa consulti in permanenta, pt. diferite tematici, a sa Ist. a cred. si ideilor relig. in 3 vol. Apoi vezi Biblia tradusa si comentata de Bartolomeu Anania. Vezi ce spune Aristotel despre Divinitate in toata opera sa dar mai ales in Metafizica, vezi Platon, o multitudine de dictionare religioase, inclusiv ortodocse, vezi evolutia evreilor de-a lungul mileniilor, istoria protestantismului si neoprotestantismului, ceva manuale de patrologie si dogmatica, vezi ce a fost cu anticlericalismul lui Voltaire, cu asa-zisa antireligiozitate a lui Cioran, cu socialismul ateist al lui Eminescu dar si parerea sa despre Biserica noastra ortodoxa, lamureste-te ce a fost la Tanacu, daca toti preotii sunt rai si cat de defavorabila le este mediatizarea asta in cazul unuia prins cu pantalonii in vine, trebuie sa-ntelegi si probleme de mentalitati ale unor popoare de-a lungul vremii, deci sa-ntelegi ceva istorie si filozofie dar si sociologie-iar aici mie mi-a placut mult acelasi M.Eliade, vezi cartile lui Nietzsche, cazul Marx-doar ca aici iti trebuie monografia aceea de baza scrisa de Tucker, Robert-''filozofie si mit.....'', vezi ca-i si la VAUrechia precum sunt multe din cele insirate aici; de folos iti vor fi si Folocaliile ca si unele lucrari ale lui D.Staniloaie, dictioanare de mitologie, miscarile religioase europene si-n special cea legata de Tyndale, de anglicanism-henric, cromwell, parlamentarismul britanic, n.iorga.....dar ars longa, vita brevis....scuze pt ''demajusculare''......neaparat ceva origen, sf.augustin, tertulian,..................sfaturi competente la Episcopie de la cons.cult. al IPS, E.Dragoi.....
  1
  1
  Raportează
 • postat de Fost student care mai si citeste
  Luni, 20 Ianuarie 2014 13:00
  5.13.132.***
  Cu respectul datorat celor cae au postataici intervin si eu in discutie,un fost student al domnuluiProf.Dr,SERGIU MIHAIL TOFAN,Dumnezeu sa-i ierte sufletul ales!fiind destul de apropiat cu domnia sa ,pe care-l ascultam de foarte multe ori si in afara cursurilor,am retinut surprins foarte si intrigat un amanunt,pe care ilustrul meu dascal il gasise printre paginile citite :calugarul dominican Tommaso Campanella,cel mai mare filosof poet de ls sfarsitul Renasterii,spirit enciclopedic ,fiind si un mare teolog(are o carte ,,Teologia,, in 18 volume)a fost incarcerat de Inchizitie peste 33 de ani si pentru faptul ca a luat in deradere imaculata creatie si spunea ca Hristos nu a fost decat un spanzurat,nici pomeneala de sfinteniea atribuita ulterior de biserica ,la cateva secole dupa rastignire...Bine,domnul profesor spunea ca filosoful a comis o grava eroare,dar eu ce sa mai cred,daca un mare TEOLOG a ramas in istoria gandirii si prin aceasta idee care ar revolutiona cu totul religia noastra!astept lamutriri de la cei care stiu mai mult,daca si mare teolog a facut astfel de afirmatii ,de ce sa credem doar ce ni se serveste cu suficienta de doctorii cu multi arginti ai bisericii de astazi?!daca mi se raspunde nu vreeau vorbarie goala si fara valoare ,vreau un raspuns rational si credibil,nu ma imporesioneaza cuvintele frumoase si care nu spun mare lucru...
  1
  1
  Raportează
 • postat de pt. Radu de Galati alias DUMNEZEU ESTE UNUL,RELIGII SUNT MII!
  Duminică, 19 Ianuarie 2014 21:23
  5.13.150.***
  D-le Radu de Galati, cum D-zeu poti fi atat de defazat ? Cum oi fi trait si din ce ti-oi fi castigat traiul pana acuma ? N-are nimeni nimic impotriva culturii ruse dar nici nu e vorba de asta aici ci de cu totul altceva. Noi , romanii suntem europeni cam dintotdeauna si avem alti parametri de credinta, cultura si democratie decat zona slava. Lasa-ne d-le cu pomelnicele dumitale kilometrice obositoare si insipide.
  2
  0
  Raportează
 • postat de agemiul@stiutor de carte (ca daca nu ati sti,nu ati putea scrie aici!)
  Duminică, 19 Ianuarie 2014 14:44
  5.13.207.***
  Raman totusi la convingerea ca cel care a postat mai ininte sunteti dumnevoastra, de aceea am scrsi asa cum s-a vazut,mai trebuie sa stiti,mai ales ca sunteti un om atat de pregatit,daca este asa cum spuneti,ca in lumea contemporana este la fel de fireasca diversitatea ca si faptul,ca la noi, acceptam si pe cei care se delecteaza cu manele,ca si pe cei ,mai putini,ce-i drept,care se extaziaza ascultand Wagner sau Beethoven,sper exemplu. Nu trebuie sa va supere faptul ca nu mai cred in vreo religie ,dar continui sa cred in existenta divina ,este felul meu de a percepe religia,Dumnezeu ne va judeca,in niciun caz,unii pe altii .. Cum nu mai am dispozitia sa continui acest trist dialog , va mai spun ca eu in niciun caz nu-i incurc pe Lenin ,din fericire,nici cu Tolstoi, nici cu Dostoievski,si in niciun caz nu-l includ in marea cultura rusa,cum gresit se pronunta cel care mi-a atribuit calitatea de filorus(chiar daca chiar sunt,si datorita ascendentei mele paterne,de care sunt foarte mandru,chiar daca nu descind din neamul atat de vestit al Contelui Tolstoi si nici din cel mult mai umil al genialului Dostoievski!Fiti convins,ca desi multi (si profesori!)respecta cu decenta apartenenta celorlalti la o religie sau alta,nu sunt cu siguranta toti la fel de convinsi de adevarul celor spuse,de acestea,gandind mult mai realist si fiind mult mai putin increzatori in atat de rasuflatele povesti cu viata de apoi si altele asemanatoare!In concluzie ,sunt foarte mandru cel putin ca nu-l confund pe Lenin cu vreunul dintre corifeii literaturii ruse si nici nu-l includ printre acestia !Ca realizari, am si eu un doctorat ,sute de articole in presa,si sunt multumit ca prin afacerea pe care am pus-o pe picioare reusesc sa traiesc la un nivel cu mult peste ceea ce mi-a putut oferi vreodata invatamantul ,probabil ca nu ar fi de mirare sa aflu vreodata ca vreuna dintre cartile scoase de catre dumneavoastra a trecut prin editura mea ;sa ne auzim de bine !P.S.Stiu ca Dan Brown pluseaza dar in toata fictiunea de care vorbiti aduce si dovezi clare ,de exemplu ,chestia cu recunoasterea calitatii divine ,la Conciliul din 325, cat si faptul,in care credeam si eu de mult timp,ca IISUS A FOST DOAR UN MURITOR CA TOTI MURITORII ,DAR CU ALESE CALITATI, UN MARTIR PENTRU CREDINTA SA ,IAR INVIEREA SA ESTE PIESA DE BAZA PE CARE SE BAZEAZA INTREAGA RELIGIE CRESTINA SI FARA DE CARE ACEASTA NU AR MAI EXISTA!DUMNEZEU EXISTA,ACEST LUCRU IL CRED DIN INIMA , IN REST,CEEA CE AFIRMA O RELIGIE SAU ALTA SUNT SIMPLE POVESTI,INJM CARE UNEORI NU MAI CRED NICI COPII!SA NE AUZIM DE BINE ,VA ASTEPT LA EDITURA ,PUTETI SA SCRIETI SI O CARTE PE TEME RELIGIOASE,.SUNT INTERESAT,BANI SA IASA!Unii au facut o adevarat industrie din cele zis sfinte , de ce sa nu-mi rotunjesc si eu veniturile ,scotand inca o carte ,chiar si religioasa ,daca se poate!!!si vorba lui VESPASIAN,BANII NU AU MIROS ,parca asa a spus,nu,domnule profesor de istorie!In concluzie ,Lenin cu ale lui , sa nu intinam o mare literatura cu astfel de ...,,scriitori,,!Sa ne auzim de bine !
  2
  4
  Raportează
 • postat de un stiutor de carte
  Duminică, 19 Ianuarie 2014 14:04
  5.13.187.***
  Domnule profesor (daca intradevar sunteti profesor)

  Eu va recomand sa va uitati cine ce a scris inainte de va arunca in tirade lungi si inutile.
  Nu eu am spus ca sunteti filorus. Intimplator (sau nu) cunosc in amanunt literatura rusa si literatura poloneza si am o mare apreciere pentru ambele.

  Revenind la chestiunea religioasa, personal va recomand sa nu mai dati exemple care sa va sustina - chipurile - parerrile. Dan Brown a scris o carte de fictiune (Ma refer aici la Codul lui Da Vinci). Doar oamenii cu minea obtuza pot lua speculatiile lui Dan Brown ca adevar istoric. Terminati cu prostiile de genul acesta, ca va faceti de râs.

  Nu-ti trebuie mult curaj sa contesti o religie. Iti trebuie doar tupeu. Cu argumentele e un pic mai dificil.

  Va rog foarte mult sa nu mai incercati sa ma convingeti ca credinta mea, a parintilor mei si a bunicilor mei este o bagatela. Vă rog sa aveti decența sa ne respectati.

  Sunteti pe calea gresita! Uitati ce ati aflat de la ideologii comunisti, nu mai credeti in bârfe si nici in carti controversate, care va alimenteaza mintea zdruncinata (filosofic vorbind) cu indoieli. Credeti in bunul Dumnezeu, făcătorul lumii. Si credeti in Iisus Hristos, fie și doar pentru că a fost cel mai bun om care a existat vreodată pe fața acestui pamint.

  P.S. In ce priveste calitatea mea profesionala, nu cred ca ne putem compara. Am o cariera de un sfert de secol, din care 10 ani in mediul universitar, am o multime de cărti scrise, am format numeroase caractere, fără sa tin cont ca sunt atei, crestini sau musulmani. Problema dumneavoastra e ca NU STITI SA RESPECTATI VALORILE FUNDAMENTALE ALE ALTORA, iar acesta este un lucru va descalifica din punct de vedere pedagogic.
  4
  4
  Raportează
 • postat de ageamiu@cunoscator de carte
  Duminică, 19 Ianuarie 2014 13:33
  5.13.207.***
  scuze,regretabila eroare;corect,CE NU A INVATAT IONUT, NU MAI INVATA ION,,...
  4
  2
  Raportează
 • postat de ageamiu @cunoscator de carte
  Duminică, 19 Ianuarie 2014 13:24
  5.13.207.***
  Am cautat sa fiu politicos doar,vad ca obraznicia dumitale se intemeiaza ,cu siguranta ,nu pe valoarea profesionala dovedita la catyedra obscura unde predai,ci mai mult pe unele limitari dureroase ale mintii dumitale,dominata de prejudecati grave;vad cu tristete ca dupa sistemul dumitale de valori esti ,,rusofil,, si ,, filosovietic,, daca esti in stare sa te bucuri de unele dintre cele mai valoroase carti din literatura universala,scrise de cei mai mari prozatori ai lumii,si aici i-am inclus si pe Tolstoi si Dostoievski,Cehov ,si altii ,foarte apreciati si valorosi ,cu sau fara voia noastra !Limitarea dumitale,snobismul si aroganta,te fac sa crezi ca nimic din ce vine de la rasarit nu este de valoare ;nu mi-am propus sa-ti dau o lectie despre marea cultura rusa ,si da,si sovietica,depre marile creatii ale rusilor din arta spectacolului(ai auzit mata de Stanislavski???!!!), si din cea interpretativa ,cinematografie etc etc etc...Un om care ignora un astfel de tezaur de cultura pe considerentul ca tine de Rasarit,este de plans,nu este sensibil si capabil sa aprecieze valori autentice ale culturii universale,fiind iritat insa de faptu lca eu,dintr-o regretabila neglijenta si din graba am scris cu majuscule;,, ,,maestre,,(cu ghilimelele de rigoare!!!),incep sa cred ca nu vezi padurea de copaci ,cum se spune!!Intr-o astfel de situatie ,cand vad ca un om ignora o intreaga cultura pe baza resentimentelor fata de un neam_si da,un neam tanar in istorie si foarte valoros prin ceea ce a creat ,cel putin in domeniul spiritual ,nu am ce sa-mi mai pierd timpul pe aici,cu adevarat!Preocuparile noastre difera cu adevarat,desi amandoi suntem slujitori ai scolii,avem bucurii spirituale diferite;eu le caut in literatura mare(da,si chiar si in imensa si uluitoarea literatura rusa si sovietica!!!),in muzica clasica ,din care opera imi este cel mai apropiat domeniu,in spectacole de calitate,dumneata ramai la bucoavnele de istorie de unde ai invatat probabil sa antipatizezi un neam intreg ,care cu sau fara voia dumitale,a avut si are ceva de spus cu adevarat in aceasta lume,sufocata din ce in ce mai mult de ignoranta si tupeu ,acestea manifestandu-se ,din pacate ,chiar si la cei care se cred oameni intelepti,adepti ai unicei si adevaratei credinte, ,,PROFESORI,,,care sigur ca prin anacronismul lor ,prin credinta desueta in povestile cu sfinti si draci ale bunicii nu fac decat rau bietilor discipoli!Distinsul meu dascal de la IASI,MARELE (cu adevarat!!!)PROFESOR,TITUS RAVEICA (dupa traditie,DUMNEZEU SA-L IERTE!!!)avea o vorba plina de duh:,, nu trebuie sa manaci o putina cu branza ca sa-ti dai seama de calitatea ei!,, Nici mie nu mi-a trebuit prea mult ca sa-mi dau seama de tinuta intelectuala a unui om care este in stare sa dispretuiasca o mare cultura pentru ca nu inghite neamul respectiv care a dat lumii astfel de valori!Scria PRUTEANU ca el crede ca cel mai mare scriitor al lumii este TOLSTOIEVSKI,dar ca sa recunoasti acest lucru trebuie sa fii in stare sa te ridici cu mult deasupra resentimetelor hranite din belsug de propaganda occidentala si sa recunosti ca adevarata cultura nu are granite si ca este un bun de care trebuie sa se bucure intreaga lume ,chiar daca din aceasta nu toti cred in Iisus!Crede fiecare in ce vrea ,nicio religie nu mai poate crea un monopol asupra credintei oamenilor,dar acest lucru nu trebuie sa ne intrige ,lumea trebuie privita si acceptata in diversitatea ei;nici mie nu-mi plac cei cu alta orientare sexuala ,dar ma straduisc sa-i inteleg si sa-i accept alaturi in societate ,ca si ei sunt ,,copii ai soarelui,, cum ar fi spus Gorki(sper ca ati auzit de piesa ,, Copiii soarelui,,,s-a jucat cu succes mare si la Iasi cu ceva ani in urma,in minunatul teatru care fiinta acolo!) Nu mai putem fi intoleranti nici macar pe plan religios,vorba domnului care semneaza aici JAG,Dumnezeu a lasat lumea in diversitate chiar si in privinta interpretarii prezentei SALE in acest minuscul si insignifiant colt de univers ,in care si noi,fire ratacitoare de praf cosmic, ne desfasuram umila noastra existenta,invrajbita si de dispute de doi bani ,ca cea iscata aici,din lipsa de intelegere a unuia pentru celalat!Inchei,mi-am irosit prea mult timp ,trebuie sa recitesc si ,,Codul lui Da Vinci,,,este foarte interesanta conceptia noua si curajoasa despre cel care a fost Iisus,expusa cu atat de mult curaj dar si cu o argumentare pe masura de AMERICANUL(,bine ca nu este rus,atunci ce m-as fi facut??/!!!),Dan BROWN!Interesanta ideea ca iisus nu numai ca nu a inviat,dar in timpul scurtei sale vieti a mai fost si casatorit,ca orice evreu dintr-o familie respectabila,dupa traditia timpului!Fiecare poate sa creada cum vrea , mai ales ,in religie,unde nimic nu este verificabil !Salut la toata lumea ,crestini sau nu ,OAMENI SA FIM CU ADEVARAT, SI SA VREM CU ADEVARAT BINELE !Si apropos de autointitulatul ,, stiutor de carte,, probabil ca te-ai referit la faptul ca stii sa buchisesti,ca la mai mult ,prin modul la care apreciezi adevarateloe valori,nu se prea vad orizonturi prea largi,pe masura arogantei sfidatoare care exulta din discursul dumitale agresiv si prost intemeiat!iubite domn,astazi si chiar si maine ,mai am si treaba si nici dispozitia de a-mi mai pierde vremea pe aici in sterile discutii!Inchei tot cu spusa unui alt mare cu adevarat MAESTRU AL CATEDREI,PROF.UNIV.DR.ERNEST STERE,OM DE VASTA CULTURA SI MARE UMANIST care ne spunea de multe ori nalitios ca ,, ce nu a invatat ION nu mai invata IONUT!Mai pe romaneste ,calul batran nu-l mai inveti la ham!Fiecare cu ale lui,domnule.......totusi,dupa cele spuse,......profesor!In rest numai sanatate si mult bine va doresc!
  4
  4
  Raportează
 • postat de @pentru un stiutor de carte de catre un biet ageamiu@stiutor de carte
  Duminică, 19 Ianuarie 2014 11:10
  79.116.109.***
  Cu toate ca tonul dvs. e un progres, fie si prin mentionarea doar a unei carti a lui M.Eliade dar mai ales prin aerul mai detasat , mai tolerant si mai doveditor ca vine din partea cuiva deprins cu lectura, va aduc la cunostiinta ca cel care scrie cu majuscule e doar un biet pensionar, format la scoala ateista de trista amintire din regimul trecut si un om deprins mai degraba cu propaganda decat cu lectura si ratiunea. Cazul e cam fara lecuire, omul mai fiind si filosovietic=filorus, ceea ce , Doamne fereste, nu-i imput ca pe vreo crima. Sau ar trebui sa i-o imputam ?.......
  2
  2
  Raportează
 • postat de Mihai STROILA
  Sâmbătă, 18 Ianuarie 2014 20:36
  92.85.150.***
  Astazi in parcarea din Mazepa II un badaran invelit in pardisiu si costum de marca lovea salbatic intr-o dementa necontrolata un caine nevinovat sau pentru ca dormea linistit in locul sau de parcare-fara un astfel de drept de proprietate.Iata ce ii spunea sub forma de ruga si ochii in lacrimi un copil de 5-6 ani : ,,Neneaaa... Oprestete...! Dumneavoastra nu aveti teama de DOAMNE ,DOAMNE ...?! Sunteti sclavuL rautatii si nu sunteti capabil de iubire... ,, Ce ziceti ?

  Sau ce ziceti de RUGACIUNEA COPIILOR MICI?

  ,,DOAMNE ,DOAMNE,ceresc TATA,
  Noi pe TINE TE rugam
  Lumineaza-a noastra minte ,
  Lucruri bune sa-nvatam.

  Ca TU esti STAPANUL lumii
  Si al nostru TATA esti
  Si pe toate cele bune
  Numai TU le implinesti! Amin.

  Eu zic ca avem ce invata de la astfel de copii.Ei nu au apucaturi traznite.
  0
  3
  Raportează
 • postat de @pentru un stiutor de carte de catre un biet ageamiu
  Sâmbătă, 18 Ianuarie 2014 17:15
  5.13.181.***
  Ma bucur ca un om cu eruditia dumneavoastra nu face parte ,cel putin,din tagma afaceristilor cinici care de ceva ani ,mai ales dupa '89,fac parada de multa credinta,actiivand, cu mult entuziasm si foarte profitabil si pentru buzunarele proprii,in cadrul celei mai rentabile intreprideri dezvoltate dupa '89 la noi:b.o.r. Domnule PROFESOR,si eu sunt tot profesor,fiecare are DUMNEZEU lui,suntem liberi sa vedem lucrurile asa cum credemn de cuviinta! Orice religie se intemeiaza insa pe fapte neverificabile,exista disensiuni chiar si intre religiile surori ortodoxa si catolica! Cat priveste faptul ca inca crestinismul nu si-a i9ntins inca influenta in intreaga lume mult mai mult este de bine ; nu de alta,dar atunci sigur ca oameni mkai putin creduli ca mine ar putea di sigur incredintati din ...mila crestineasca Sfantului Oficiu,care cu siguranta se va reiinfiinta ,si nu este de gluma ,atunci democratia si libera exprimare vor deveni o frumoasa amintire,ceea ce nu-i de dorit pentru majoritatea,dintre care, cu umilinta,fac si eu parte !Va mai intreb ,domnule profesor ,de ce Hegel ne vorbeste doar de IDEEA ABSOLUTA ca si un substrat elemantar al tuturor lucrurilor ce fiinteaza si nu pomeneste nimic despre Mantuitor sau alte personaje care abunda din plin in paginile scrierilor religioase ,facandu-ne sa ne indoim si mai mult de vericitatea acestora!Hristos este un personaj mitologic drag si mie ,prin mareata sa pilda si indemnurile sale pline de intelepciune dar de aici si pana crede alte minunate povesti ,sursa de venituri substantiale pentru cei care sunt acum slujitori in biserica lui hristos este cale lunga... Va va surprinde daca va mai spun ca citesc cu multa placere,(si de multe ori plang ,sincer!!!),paginile minunate ale lui Dostoievski si l-am inteles pe marele prozator,cel mai mare alaturi de Tolstoi din intreaga literatura,cand a spus ca daca HRISTOS NU AR FI FOST AR TREBUIE INVENTAT,parca asa imi amintesc!idealul lui IISUS ramane pentru oamenire prea indepartat,de neajuns maruntilor oameni ,ca si comunismul utopic care anunta o lume a dreptatii si fericirii universale,bla, bla,bla.!ceea ce este si pentru mine un mare si frumos indreptar de conduita sunt invataturile Mantuitorului ,plinme de atat de multa noblete,care nu sunt respectate nici pe departe pe masura valorii acestora,si pe care ,cu umilinta sincera,caut sa le respect si eu ,cautand sa fiu mai bun si dupa principiul ca intotdeauna nu este tarziu sa inveti ceva si ca nu conteaza de unde inveti,daca acea invatatura este buna si aplicand-o poti si tu contribui catusi de putin in schimbarea lumii in mai bine !Sunt un om de buna credinta ,cred sincer ca prin iubire de aproape si prin facerea BINELUI(idee platoniciana,mi se pare!)putem sa contribui la a schimba cat de cat lumea ,spre o infatisare mai apropiata si de viziunea mareata si nobila propovaduita si de Mantuitor!Sanatate si eu va doresc ,ca si celorlati semeni,sa ne auzim de bine si BINELE UNIVERSAL sa triumfe in aceasta lume minunata,cu toate ciudateniile si tainele ei!
  2
  6
  Raportează
 • postat de un stiutor de carte
  Sâmbătă, 18 Ianuarie 2014 15:53
  5.13.187.***
  Constat ca sunteti un om ratacit din punct de vedere filosofic.

  Domnule draga, lumea e plina de mistere pe care noi nu le vom putea intelege niciodata pe deplin, oricit de mult ne-am stradui.

  Este evident ca sunteti ATEU. Un adevata crestin nu se indoieste de Dumnezeu, nu se indoieste de Fiul Domnului si nu cauta explicatii pentru propria credinta la alte religii. Evreii nu l-au recunoscut pe Iisus ca Mesia. A fost un conciliu religios si ei au decis ca Mesia n-a sosit. A fost un vot, deci.

  Urmarea acestui vot: evreii s-au impartit in tabere. Unii au devenit crestini (adica l-au acceptat pe Iisus ca Mesia), iar ceilalti altii au ramas fideli vechiului testament si inca il mai asteapta pe Mesia. Evreii nu sunt cu nimic presus nimanui. Asa au ales mai marii bisericii mozaice, la un mod subiectiv.

  In esenta, evreii cred in 90 la suta din ceea ce cred si crestinii, si mentionez aici Vechiul Testament, care se regaseste, IDENTIC, atit in Biblie, cât si in cartile sfinte ale evreilor.

  A ne intreba de ce nu cred toti oamenii in Iisus este stupid. De ce ar crede toti oamenii in Iisus, când lumea s-a globalizat de nici doua secole, iar in unele zone ale lumii oamenii nici n-au auzit de crestinism?

  In esenta, fiecare crede in ce vrea el, In Iisus, in Mahomed, in Budha, in sticla de țuica. Atita timp cit ne respectam si ne acceptam optiunile religioase, totul este in regula. Atunci, insa, cind cineva vine si-mi contesta credinta, nu pot sa nu ma simt jignit, caci e ca si cum mi-ar injura copiii sau parintii.

  Trebuie sa intelegeti ca cheia de bolta a acestei situatii este TOLERANTA. nu mai atacati crestinismul ci concentrati-va va pe credinta dumneavostra, pe care eu o respect si nu o combat, cum nu combat islamismul, nci taoismul, nici altceva.

  Gânduri bune!

  P.S.: Nu sunt teolog, ci profesor de istorie
  3
  3
  Raportează
 • postat de DE CE EVREII NU CRED IN INVIEREA DOMNULUI IISUS?
  Sâmbătă, 18 Ianuarie 2014 15:42
  5.13.238.***
  RECTIFIC;,, printe care NU SI EVREII SIMPATIZATI DE MINE, SI NU NUMAI...,,
  0
  0
  Raportează
 • postat de DE CE EVREII NU CRED IN INVIEREA DOMNULUI IISUS!
  Sâmbătă, 18 Ianuarie 2014 15:35
  5.13.238.***
  Nu sunt teolog,conceptia despre credinta mi-am facut-o din diferite lecturi,teoria cu biserica din suflet este promovata si de marele scriitor(sic!!!) Blasco Ibanez,existenta lui Hristos ca spirit divin este pusa tot mai mult la indoiala,Hristos a existat,cred foarte multi,dar numai ca OM ,un om ,ce-i drept,cu alese insusiri.foarte frumoase,ce-i drept,pilda pentru multime!!!Am citit si eu Biblia si m-am minunat cate povesti sunt spuse acolo,,,Apocalipsa,, m-a facut sa-mi9 amintesc cele mai inspaimantatoare basme ale copilariei ,prin naivitatea unor descrieri ,etc...Apreciez mesajul plin de noblete dat oamenilor privind frumoasa purtare ,sfat plin de intelepciune pentru o viata frumoasa si traita intelept in cumpatare si iubire de semeni,sfat incalcat fara rusine astazi si de cei chemati primii sa-l asculte ,slujitorii bisericii,cel putin de pe aici,unde b.o.r este stat in stat si in numele unor credinte iluzorii aduna averi uriase ,pe baza nestiintei si servilismului si celor care ar putea reglementa activitatea ...COMERCIALA A BISERICII,adica a celor care ar obliga BISERICA ,ca insiturtie privata,producatoare de profit,sa plateasca IMPOZIT!!!Va rog insa, distinse teolog,sa-mi raspundeti la o intrebare foarte simpla ;DE CE EVREII,NEAM ATAT DE APRECIAT IN CULTURA UMANITATII,DE CE NU CRED CHIAR EI IN INVIEREA LUI CHRISTOS,CONSIDERAND CA IISUS A FOST DOAR UN OM MURITOR,CU ALESE MERITE INSA???!!!SUNT PROSTI,SUNT IN EROARE EVREII,NU AS CREDE,CEL PUTIN DUPA MARII OAMENI PE CARE I-AU DAT LUMII IN TOATE DOMENIILE SI DUPA LOCUL PE CARE-P OCUPA ASTAZI IN LUME ,STRALUCIND IN MAI TOATE DOMENIILE!NU SUNT EVREU,DAR AM TOATA ADMIRATIA PENTRU NEAMURILE CIVILIZATE ALE OAMENIRII,EVREI,GERMANI SI ALTII ASEMENI LOR CA NIVEL DE EDUCATIE !EU NU BAT CAMPII, NU MA JENEZ DE CEEA CE CRED,DESI SUNT NASCUT SI CRESCUT INTR-O FAMILIE CRESTINA SI BOTEZAT IN ACEASTA RELIGIE,PRIN VREREA ALOR MEI ,DUPA TRADITIA IN CARE S-AU NASCUT,DAR FARA CONSIMTAMANTUL MEU!nIMIC NU MA IMPIEDICA SA CRED IN DUMNEZEU ,DAR NU IN POVESTILE SPUSE CU MULTA GENEROZITATE DE VREIO RELIGIE SAU ALTA!aM CITIT CEVA DESPRE MITOLOGIA VECHILOR GRECI SI AM REMARCAT CAT DE MULT A COPIAT CRESTINISMUL SI DE LA ACEASTA ,IMREUNAREA DINTRE O FORTA DIVINA (ZEII) SI MURITORI ERAQ FRECVENTA SI IN ACEASTA MITOLOGIE,INCANTATOARE PAGINA A ANTICHITATII!eU NU VA INSULT,ASTEPT SA-MI EXPLICATI DE CE EVREII NU CRED IN HRISTOS SI APOI MAI VEDEM!CRESTINISMUL A APARUT ACUM 2000 DE ANI,ESTE O RELOGIE CA ORICARE ALTA, DE CE SA CRED CA ESTE UNICA LEGATURA A OMULUI CU DUMNEZEU,SUNT DOIAR ASTAZI PESTE 4200 DE RELIGII,TOTI CEILALTI GRESESC SI DOAR CRESTINII DETIN ADEVARUL, MA INDOIESC,SCUZE PENTRU CA V-AM IRITAT,DACA REVIN MAI SCRIU SI DESPRE CHESTIA CU VOTUL IN PRIVINTA DECENDENTEI DIVINE A EVREULUI IISUS,MURITOR CU ALESE INSUSIRI,DOAR,ASA CUM AU FACUT PRELATII LA CONCILIULUL DIN 325 e.nCat de mult timp a trecut de la crucificare pana la a se stabili(PRIN VOT!!!) ca IISUS NU ESTE SIMPLU MURITOR,CUM SI ASTAZI CRED MULTI,PRINTRE CAQRE SI EVREII ATAT DE SIMPATIZATI DE MINE !
  2
  4
  Raportează
 • postat de un stiutor de carte
  Sâmbătă, 18 Ianuarie 2014 14:59
  5.13.187.***
  Pentru IP: 5.13.132.46

  Cam tot ce scrieti e fals.

  - Nu sunteti credincios, ci liber-cugetător. Vechiul Testament - cartea de capatii a mai tuturor religiilor - arata cu insusi Domnul a stabilit Biserica si slujitorii ei. Iiisus a reconfirmat acestea in Noul Testament.

  - Observ ca negati rolul Fiului Domnului, ceea ce inseamna ca negati crestinismul in esenta lui (in toate formele: ortodoxie, catolicism, baptism etc).

  - Nici evreu nu puteti fi, caci nu cunoasteti esenta Tora, care este obligatorie pentru mozaici.

  - concluzia e ca sunteti un individ adinc indoctrinat la scoala comunista, care are in cap un ghiveci total. Imi e mila de dumneavoastra.

  Vă recomand sa cititi Istoria Religiilor (a lui Eliade), unde veti gasi explicatii clare, echilibrate, despre cum s-a scindat credinta mozaică la un moment dat si s-a nascut crestinismul.

  Veti afla de asemenea, ca evreii sunt poporul ales doar in viziunea lor, pentru că Iisus a sters din credinta acest principiu (plus alte principii, cum ar fi legea talionului) si a introdus conceptele de egalitate intre toti oamenii in fata Domnului, de iertare neconditionata, de iubire fata de priteni, dar fi fata de dusmani.

  Citind, veti avea niste revelatii si, probabil, nu veti mai bate cimpii, cu aer sfertodoct, pe site-uri!
  6
  2
  Raportează
 • postat de DUMNEZEU ESTE UNUL,RELIGII SUNT MII!
  Sâmbătă, 18 Ianuarie 2014 14:07
  5.13.132.***
  Am spus-o si o repet:ADEVARATA BISERICA ESTE CEA PE CARE O CLADIM PRIN FAPTA NOASTRA BUNA SI FRUMOASA IN SUFLETUL NOSTRU;PERSONAL NU AM NEVOIE DE NICIO BISERICA ,NU SUNT ADEPTUL NICIUNEI RELIGII,PENTRU CA TOATE RELIGIILE SUNT DOAR INCERCARI DE A EXPLICA CEEA CE ESTE DE NEEXPLICAT,MINTEA NOASTRA FIIND NEPUTINCIOASA IN A-L PUTEA CUNOASTE PE DUMNEZEU!NU am nevoie de avocati in fata lui DUMNEZEU(care poate fi chiar natura infinita,cum credeau unii in Renastere!)FIECARE RELIGIE ESTE O INCERCARE DE EXPLICA CE ESTE DUMNEZEU,prin mijloacele limitate ale mintii umane!Imi place sda cred ca o anumita religie este asemeni unui regizor care ne pune in fata o interpretare a unui text dramatic;o piesa de teatru o putem vedea in diferite variante in functie si de conceptia regizorului!DE REMARCAT AVAND MIJLOACE ATAT DE SARACE DE CONVINGERE CEL PUTIN UNELE BISERICI STRANG AVERI URIASE PE SEAMA CREDULITATII OAMENILOR,UN EXEMPLU FOARTE ELOCVENT FIIND PREACINSTITA CUCERNICA SI ATOTPUTERNICA b.o.r.dixit!!! Sa creada fiecare cum vrea,eu cred in DUMNEZEU si atat,in niciun caz in vreuna dintre interpretarile fanteziste oferite de o biserica sau alta!Inca un exemplu in acest sens:II APRECIEZ FOARTE MULT PE EVREI PENTRU CULTURA LOR STRAVECHE ,PENTRU ABILITATILE REMARCABILE DE A SE DESCURCA IN VIATA IN VARII IMPREJURARI,PENTRU ALTE DIVERSE MERITE ;IN ACEST CONTEXT VA INTREB CU TOATA SINCERITATEA,DE CE NU CRED IN IISUS ???!!!!!HRISTOS S-A NASCUT DOAR PE PAMANTUL LOR,DIN MAMA EVREICA (TATAL FIIND FANTASTICUL DUH SFANT!!!!!!!!!),ATUNCI DE CE ACEST NEAM ATAT DE INTELIGENT ,ACEST NEAM ALES,CUM NE PLACE SA LE SPUNEM ,CU REALIZARI MULTIPLE IN TOATE DOMENIILE,NU RECUNOASTE PE HRISTOS ,INVIEREA ACESTUIA ,CONSIDERAND CA DE FAPT TRUPUL MANTUITORULUI A FOST LUAT DE FANATICI DIN MORMANT SI IN NICIUN CAZ NU A INVIAT!!!GRESESC EVREII,EI ATAT DE RELIGIOSI,FAURITORII VECHIULUI TESTAMENT???!!!DOMNUL CARE SEMNEAZA JAG ARE PERFECTA DREPTATE ARGUMENTAND CA RELIGIA ESTE DOAR O FORMA INCERTA DE INTERPRETARE A DIVINITATII,PENTRU CA OMUL PRIN MINTEA SA MARGINITA NU POATE EXPLICA NEMARGINIREA LUI DUMNEZEU!
  3
  6
  Raportează
 • postat de ADRIAN
  Sâmbătă, 18 Ianuarie 2014 05:57
  5.13.220.***
  avem si noi in galaati asa ceva, as fi curios sa particip si eu la o adunare?
  1
  3
  Raportează
 • postat de jag
  Sâmbătă, 18 Ianuarie 2014 03:25
  5.13.172.***
  De ce dumnezeul tau, nu a pus biciu pe ei pardon pe noi sa se adune, i-a impartit pe oameni in:
  Crestinism: 2.1 miliarde
  Islamism: 1.5 miliarde
  Secularism/Nereligiosi/Agnosticism/Ateismt: 1.1 miliarde
  Hinduism: 900 milioane
  Religia traditional chineza: 394 milioane
  Buddhism: 376 milioane
  Primal Indigeni/Animism: 300 milioane
  Traditional african si diasporic: 100 milioane
  Sikhism: 23 milioane
  Juche: 19 milioane
  Spiritism: 15 milioane
  Judaism: 14 milioane
  Baha’i: 7 milioane
  Jainism: 4.2 milioane
  Shinto: 4 milioane
  Cao Dai: 4 milioane
  Zoroastrianism: 2.6 milioane
  Tenrikyo: 2 milioane
  Neo-Paganism: un milion
  Unitarian-Universalism: 800 de mii
  Rastafarianism: 600 de mii (tare nu? :D )
  Scientology: 500 de mii
  0
  9
  Raportează
 • postat de marihuioana ptr toti!!
  Vineri, 17 Ianuarie 2014 23:43
  95.83.253.***
  Aiureli numite 'religie' ca sa prinda la prosti, iar America chiar are potential la capitolul asta, mai ales ca s-a liberalizat marijuana! Nu mai comentez ca ortodoxia nu inseamna sa " te rogi unui lucru imaginar, în speranţa că va lua iniţiativa în locul tău", de aici si vorba romaneasca "D-zeu iti da, dar nu-ti baga-n traista!" si altele asemenea, insa nu ne asteptam ca 2britanici sa fie familiari cu religia..ortodoxa! Pe cand o sa avem primele colecte/donatii ptr cultul respectiv??
  3
  5
  Raportează
 • postat de Mihai STROILA
  Vineri, 17 Ianuarie 2014 16:22
  92.85.150.***
  Da, exista oameni fara DUMNEZEU.
  NU,NU se poate BISERICA fara DUMNEZEU.
  Nu sunt un bigot,am pacatele mele,dar stiu si eu ca BISERICA este numai si numai pentru crestini si credinciosi.
  BISERICA a fost intemeiata cand DUHUL SFANT S-A pogorat la CINCIZECIME asupra APOSTOLILOR.
  Numai in BISERICA se realizeaza mantuirea- act divin- pe care DUMNEZEU o realizeaza cu colaborarea omului.Pentru aceasta omul a fost inzestrat de DUMNEZEU cu libertatea de a se decide si de a actiona.Mantuirea se realizeaza prin trei lucruri: HARUL DIVIN, CREDINTA omului si FAPTELE BUNE.Cele doua valori ale crestinismului, CREDINTA si FEPTELE BUNE, sunt deopotriva de importante si necesare, sunt contributiile ale omului in actul mantuirii.In BISERICA se sadeste h a r u l si d a r u r i l e lui HRISTOS, care ajuta formarii omului nou.
  Predicatorii acestia s-au abatut de la dreapta credinta si nu sunt investiti cu darul dreptei invataturi de credinta, descoperite de DUMNEZEU si propovaduite de SFIINTII APOSTOLI prin viu grai.
  Cine si ce sunt actorii acestea...!? Atei ...
  Prea sunt bagati in seama...! Si asta este un PACAT ...
  12
  10
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.