Colosul de metal de la „Botanică” - prima propunere pentru „Cele 7 minuni ale Galaţiului”

Colosul de metal de la „Botanică” - prima propunere pentru „Cele 7 minuni ale Galaţiului”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Macaraua care zace de 13 ani în curtea Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii este prima propunere la categoria „gogomăniile prezentului” *

Eterna şi fascinanta macara din Grădina Botanică. Susţinută în acest top neoficial de mulţi dintre cititorii noştri, macaraua este prima propunere pentru proiectul „Cele 7 minuni ale Galaţiului”.

Despre acest subiect am scris de nenumărate ori, iar autorităţile au ignorat de tot atâtea ori semnalele trase în această direcţie. Nici tonul grav, nici cel ironic nu par să mai aibă vreo şansă de a reabilita imaginea Grădinii Botanice, umbrită la propriu şi la figurat de această obsedantă macara.

Argument

De ce este macaraua un punct de reper în clasamentul „gogomăniilor prezentului”? Pentru că, timp de mai bine de un deceniu, ea a devenit parte din imaginea Galaţiului.

E drept, mulţi dintre noi nici nu o mai observă, e deja ceva obişnuit, însă tocmai acest aspect o transformă într-un obiectiv demn de cuvântul „minune”. Mulţi trec zilnic pe lângă ea şi probabil că ar remarca ceva în neregulă doar în ziua în care ar dispărea.

E o minune că, timp de atâţia ani, nimeni nu s-a străduit mai mult decât prin simple adrese să facă ceva pentru a o elimina din peisaj. E o minune că, până acum, schela metalică nu s-a dărâmat şi nu a produs vreo tragedie. E o minune că hoţii de fier vechi nu au pus ochii pe ea, s-o taie, s-o dezmembreze şi s-o vândă pe bucăţi, arătându-le astfel autorităţilor cum se poate scăpa de această pată de rugină din oaza de verdeaţă de la „Botanică”.

Păcat de nenumăratele lucruri bune care s-au făcut şi încă se mai fac în Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii, umbrite de monstrul de fier care se înalţă semeţ şi străjuieşte împrejurimile.

Propunere

Cei care fac pliante de prezentare a oraşului nostru ar trebui să o ia în calcul şi să îi facă nişte fotografii artistice, iar şefii Muzeului să o amenajeze puţin pentru a o include în circuitul turistic al Dunării de Jos. Macaraua ar putea beneficia şi de iluminat arhitectonic, cu o minimă investiţie rugina ar putea deveni punct de reper în Galaţi. Dacă nu suntem în stare să o eliminăm, să o transformăm într-un motiv de mândrie.

Macaraua e un simbol al progresului. O macara care zace e un simbol al progresului care bate pasul pe loc, dacă acceptaţi o asemenea contradicţie între termeni. E metafora perfectă pentru un oraş în care intenţia de dezvoltare bate dezvoltarea propriu-zisă.

Cumva, acest monument al indolenţei defineşte spiritul colectiv al locului. Ne propunem, încercăm, dar nu finalizăm.  Mijloacele devin scop în sine, în momentul în care scopul e prea complicat.

Macaraua, fişă tehnică

- Locaţie: Grădina Botanică

- Proprietar: SC Sorex SA, care a închiriat utilajul constructorului Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii, ICMRSG

- Vârstă: 13 ani

- Stare: inutilizabilă

Şanse de eliminare de pe hartă: teoretic - sută la sută; practic – zero

A doua propunere - luni, 18 mai

Următoarea propunere pentru „Cele 7 minuni ale Galaţiului” va apărea lunea viitoare, pe 18 mai. Aşteptăm în continuare propunerile dumneavoastră fie pe adresa redacţiei, prin talonul completat, fie pe e-mail, pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., sau direct pe site-ul www.viata-libera.ro, prin comentarii. După mai multe săptămâni în care vom prezenta propunerile, veţi avea posibilitatea de a vota „Cele 7 minuni ale Galaţiului”.

Citit 2352 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.