(FOTO) Campania VL "Eu vara nu dorm"/ Trasee TURISTICE în Munţii Măcin, raiul Dobrogei

(FOTO) Campania VL "Eu vara nu dorm"/ Trasee TURISTICE în Munţii Măcin, raiul Dobrogei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Chiar dacă vara s-a terminat, vă puteţi face în continuare planuri de vacanţă, pentru o zi sau pentru un weekend. De exemplu, puteţi organiza împreună cu prietenii sau familia o escapadă în Munţii Măcin.

Aflaţi la o aruncătură de băţ de Galaţi (la aproximativ 30 de kilometri), aceştia sunt cei mai vechi din România. Din păcate, în ciuda potenţialului lor turistic, nu sunt exploataţi, vizitaţi şi puşi în valoare îndeajuns. Şi este păcat, pentru că cei care ajung acolo au parte de peisaje unice de stepă la baza versanţilor, urmate de păduri cu gorun, mojdrean, cărpiniţă şi stejar pufos, ajungându-se la tufişuri pe culmi şi stâncării, apoi pajişti de stepă cu aspect de gol alpin.

CITEŞTE ŞI: Campanie VL "Eu vara nu dorm"/ Unde puteţi încinge grătarul în Galaţi în locuri amenajate (FOTO)

Unicitatea acestor munţi este dată de varietatea faunistică şi de vegetaţie, fapt ce a determinat înfiinţarea Parcului Naţional Măcin, cu o suprafaţă de 11.140,2 hectare, din care 11.110,2 hectare sunt păduri şi 30 hectare păşuni. Pe teritoriul parcului există una din cele mai vechi, interesante şi cunoscute rezervaţii din ţara noastră - Rezervaţia Naturală Valea Fagilor.

Trasee turistice interesante

Unul dintre cele mai atractive trasee este „Culmea Pricopanului”, marcat cu bandă albastră, lung de şase kilometri, pe ruta Regia Tutunului - Vârful Sulucu Mare - Piatra Râioasă - Şaua Şerparu - Vârful Caramalău - Fântâna de Leac - Măcin. Turiştii care aleg acest traseu vor păşi printre bolovani imenşi care au luat naştere acum aproximativ 255 de milioane de ani. Poteca parcurge pajişti de stepă, ochiuri de silvostepă şi stâncării presărate cu arbori de uscăciune şi tufărişuri de păducel, măceş şi sălcioară. Întâlnim şi plante rare, de importanţa internaţională, precum clopoţelul dobrogean, garofiţa pitică, merinana, reptile precum ţestoasa dobrogeană, guşterul dobrogean, şarpele rău, dar şi dihorul pătat, jderul de piatră, dihorul de stepă. Culmea Pricopanului este principalul punct de monitorizare a migraţiei păsărilor răpitoare ce ne traversează ţara. Masivul cu acelaşi nume oferă panorame extraordinare asupra Depresiunii Măcin, Dunării, Depresiunii Luncaviţa şi chiar oraşelor Galaţi, Brăila şi Reni.

CITEŞTE ŞI: Campania VL „Eu vara nu dorm”/ Cât costă VACANŢA în Maramureş şi ce poţi VIZITA acolo

Iubitorii de aventură pot alege să parcurgă şi traseul spre „regele Dobrogei”, vârful Ţuţuiatu, cel mai înalt punct al lanţului muntos (467 de metri). Drumul de şapte kilometri porneşte din localitatea Greci şi escaladează cea mai mare formaţiune granitică din Munţii Măcin, care a luat naştere acum circa 290 de milioane de ani. În zona de pădure se întâlnesc peisaje de pădure balcanică, mediteraneeană, central europeană, care, în amestec, dau o mare varietate coloristică a frunzişului. Pe acest traseu, drumeţii pot vedea ciucuşoara de stâncă, bujorul dobrogean, garofiţa pitică, insecte protejate la nivel european, reptile (ţestoasa dobrogeană, guşterul, balaurul dobrogean) şi mamifere (pisica sălbatică, căprior). De reţinut este şi faptul că zona este un foarte bun punct de observare a păsărilor răpitoare ca: şoimul dunărean, şorecarul mare, şerparul.

Interesant este că puteţi face trasee montane şi călare. Administraţia Parcului Naţional Munţii Măcinului dispune de patru cai şi de echipamentul necesar practicării turismului ecvestru. Un traseu parcurs pe şaua unui cal costă 70 de lei de persoană.

Pasionaţii sportului pe două roţi pot face tot felul de drumeţii şi pe bicicletă. În Parcul Național Munţii Măcinului sunt marcate trasee de cicloturism de dificultate medie, care unesc comunităţile învecinate parcului pe drumurile preexistente.

Tarife în Parcul Naţional

Un traseu poate fi făcut şi într-o singură zi. Dis-de-dimineaţă, vă înarmaţi cu multă apă, ceva mâncare şi mult chef de aventură, iar seara puteţi ajunge înapoi acasă.

Cei care vor să parcurgă mai multe trasee prin munţi pot campa în zonele special amenajate în Parcul Naţional Munţii Măcin dacă plătesc şase lei de persoană, pe noapte, tariful de intrare pe traseele marcate fiind tot şase lei.

CITEŞTE ŞI: Campania VL „Eu vara nu dorm”/ OFERTE de TRATAMENT BALNEAR în staţiunile din ţară

Cei cărora nu le place să doarmă în cort pot găsi un loc de cazare la Vila Turist, din Măcin. Camera dublă este 100 de lei, camera triplă 150 de lei, iar închirierea apartamentului pentru o noapte ajunge la 200 de lei. Cum internetul nu vă oferă alte alternative de cazare în zonă, puteţi merge direct în comunele de la poalele munţilor (Măcin, Greci, Cerna) şi sigur veţi găsi oameni care vă vor primi cu braţele deschise, ca să nu mai punem la socoteală faptul că puteţi afla şi poveşti interesante despre cei mai bătrâni munţi din România.

Cum ajungem la destinaţie

De la Galaţi până la Măcin sunt aproximativ 30 de kilometri, pe care îi parcurgeţi într-o oră, iar pe combustibil daţi aproximativ 30 de lei, dus-întors. Mai adăugăm şi cheltuielile pentru trecerea cu bacul: biletul pentru un autoturism (inclusiv şoferul) este 18 lei, iar fiecare pasager în parte plăteşte 1,5 lei.

 

Citit 2617 ori Ultima modificare Miercuri, 03 Septembrie 2014 17:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.