Ultimul reprezentant al speciei sale, George Singuraticul, exponat de muzeu

Ultimul reprezentant al speciei sale, George Singuraticul, exponat de muzeu
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Insula Pinta din Galapagos a fost la un moment dat un adevărat rai pentru o anumită specie de broaşte ţestoase. Dar când omul modern a descoperit aceste vietăţi, le-a vânat până la ultimul specimen.

Este vorba de subspecia de broaşte ţestoase gigant numită Chelonoidis nigra abingdoni. Cel mai interesant aspect este că, la începutul secolului XX, din cauza braconajului, s-a crezut că aceste reptile uimitoare nu mai există. Cu toate astea, în 1971, un biolog care se ocupa cu studiul melcilor, a făcut o descoperire uimitoare pe insula Pinta din Galapagos.

Ultimul exemplar

Biologul a descoperit un specimen superb de broască ţestoasă gigant, care reuşise să scape de vânători. Fiind optimişti că în captivitate ar exista şanse de reproducere, oamenii de ştiinţă au mutat ţestoasa într-un centru de cercetare şi au botezat-o George Singuraticul (din engleză, Lonesome George). Aici s-a încercat încrucişarea speciei lui cu una aproapiată, dar niciunul dintre ouăle rezultate nu a fost fertil.

 

 

În dimineaţa de 24 iunie 2012, unul dintre îngrijitorii lui George l-a găsit mort. Vestea a fost un şoc atât pentru cei care s-au ataşat de ţestoasă, cât şi pentru restul oamenilor de ştiinţă care au aflat despre exemplar, pentru că specia al cărui ultim reprezentant era trăieşte cu uşurinţă până la o vârstă de 200 de ani. George era relativ tânăr, având o vârstă de aproximativ 100 de ani. Cu toate astea, ţestoasa a murit din cauze naturale.

30.000 de dolari şi un an de muncă

Imediat după moartea lui George, oamenii de ştiinţă i-au îngheţat corpul. Dar, în 2013, trupul ţestoasei a fost scos de la gheaţă şi dat “pe mâna” unui grup de taxidermişti. Totul a costat în jur de 30.000 de dolari şi a fost finalizat după aproximativ un an de zile. În prezent, George poate fi admirat în cadrul unei expoziţii în New York. Taxidermiştii au ales o postură care arată ţestoasa în toată splendoarea şi au făcut o treabă atât de bună încât George pare viu.

CITEŞTE ŞI; Câte SPECII de animale DISPAR anual. Va fi OMUL una dintre ele?

Pielea şi cochilia sunt adevărate, dar organele au fost înlocuite cu un material spumos. Viu, George cântărea aproximativ 75 de kilograme, dar acum e cu mult mai uşor, având o greutate de sub 23 de kilograme.

George nu e un caz unic

Sub nicio formă soarta lui George nu este unică. Sunt numeroase alte ultime exemplare de animale care au murit în captivitate şi au fost iniţial îngheţate după care au fost date “pe mâna” taxidermiştilor pentru a putea fi expuse. Oamenii de ştiinţă se tem că astfel de cazuri vor fi din ce în ce mai dese. Într-o ediţie anterioară scriam despre un studiu care a concluzionat că rata de extincţie a crescut la o valoare enormă în prezent, din cauza intervenţiei umane care distruge habitatul natural.

Pasărea Dodo a avut cam aceeaşi soartă, cu toate că singurele imagini cu animalul sunt sub formă de ilustraţii. Pasărea numită auk are un exemplar care zace împăiat, undeva printr-un depozit de muzeu. Şi un porumbel călător numit Martha, care a fost ultimul din specia sa, mort acum 100 de ani, poate fi admirat în Muzeul de Istorie a Naturii Smithsonian.

Cu George Singuraticul nu se ştie ce se va întâmpla după data de 4 ianuarie 2015, când expoziţia va fi înlocuită. Conducerea institutului în care ţesoasa şi-a petrecut ultimii 40 de ani de viaţă îl doreşte acolo, dar primarul din Galapagos îl vrea înapoi pe insula de unde a fost luat, pentru a fi o atracţie turistică.

 

Citit 2124 ori Ultima modificare Vineri, 03 Octombrie 2014 16:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.