Delicatese tradiţionale/ BUCATE DE SĂRBĂTORI de pe mapamond

Delicatese tradiţionale/ BUCATE DE SĂRBĂTORI de pe mapamond
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

E sezonul sărbătorilor şi, oriunde în lume, el înseamnă reunirea familiei şi a prietenilor în jurul unei mese pline cu delicatese tradiţionale, precum sarmale, piftie, salată de boeuf, cozonaci, torturi şi multe alte bunătăţi, care îţi fac poftă doar gândindu-te la ele.

Mulţi aleg să-şi petreacă perioada sărbătorilor acasă cu cei dragi, însă şi mai mulţi sunt cei care colindă lumea, ca să-i cunoască tradiţiile. Fiecare ţară are propria ei versiune de a petrece, influeţată de obiceiurile şi tradiţiile culturale.

De exemplu, în ţările din Africa de Vest, vei întâlni familii care petrec într-o sărbătoare cunoscută sub numele de Karamu, plină cu ritualuri de muzică live şi lumânări aprinse. În culturile est-europene, pentru cina din Ajunul Crăciunului se prepară 12 feluri de mâncare fără carne, ce-i reprezintă pe cei 12 apostoli.

Cum mai e puţin până la Crăciun şi Revelion, vă prezentăm câteva bucate ce sunt puse pe mese de sărbători în ţări mai apropiate nouă, potrivit unei liste prezentate de travelmagazine.ro.

"Festinul celor şapte peşti", în Italia

În timpul „Festinului celor şapte peşti”, originar din sudul Italiei, familiile italiano-americane sărbătoresc, de asemenea, şi Ajunul Crăciunului, printr-o cină cu minimum 12-14 preparate din fructe de mare, din baccalà (cod sărat) şi calamari, alături de care se servesc garnituri de legume, paste şi risotto.

Se spune că în sud, unele familii de italieni au pe mese chiar şi 30 de feluri de mâncare. Printre cele mai populare bucate ale italienilor autentici sunt piciorul de porc Zampone, cârnaţii Cotechino şi dulciurile tradiţionale - cu Panettone în topul preferinţelor, acesta fiind cel mai popular desert italian de sărbători. De asemenea, italienii mai pun pe masă şi Pandoro - pâinea dulce de “aur” cu sau fără cremă şi Panforte - o prăjitură cu nuci şi fructe confiate.

Sărbătorile de iarnă franceze

În ţările vorbitoare de franceză vei asista la cine lungi (cunoscute ca réveillon, ceea ce înseamnă stare de veghe), organizate în Ajunul Crăciunului şi la Revelion. Dacă optezi pentru un restaurant, cina începe devreme, pe la primele ore ale nopţii, şi are un tarif ultra-lux, dar şi preparate pe măsură, precum homar, stridii, melci sau foie gras. Francezilor care sărbătoresc acasă nu le lipsesc de pe mese curcanul, castanele, şunca, gâsca, friptura de porc, stridiile şi foie gras-ul.

Cât despre rulada Buche de Noel, aceasta este o emblemă a francezilor şi este nelipsită de sărbători. Ea înseamnă banane prăjite şi sirop negru de rom. Bineînţeles, ca în orice altă ţară, mâncarea poate varia, în funcţie de regiune. Spre exemplu, în Provence, în 25 decembrie, se pregăteşte o „cină bogată”, cu preparate din legume şi nelipsita „Morne en brandade” - o mâncare din peşte şi usturoi, ulei, pătrunjel şi lămâie. Ea este urmată de vin fiert, alviţă şi prăjituri. În Burgundia, curcanul rotisat este cel mai popular preparat.

Cum petrec spaniolii Ajunul Crăciunului

În Spania, America Latină şi în Filipine, Ajunul Crăciunului (denumit Noche Buena) este marcat cu o sărbătoare mare în familie. Peruanii optează pentru friptură de porc sau de curcan, alături de o serie de garnituri, cum ar fi orez, sos de mere, salate proaspete şi Panettone. În Spania, aceasta este perioada în care produsele „de pământ” - şofranul, uleiul de măsline şi fructele confiate sunt folosite în deserturi şi la prepararea bucatelor tradiţionale.

Fructele de mare, în special homarul, sunt nelipsite de pe mesele familiilor spaniole, la fel ca varza roşie, gătită fie cu carne, fie simplă. În Aragon, pe masa de Crăciun există “Cardo en Salsa y Cordero asado” - ruladă de porc în sos salsa şi miel pe grătar, în Levante, Valencia, se prepară “Caldo con pelotas” - un fel de supă de perişoare, iar în Tronco de Navidad ai Arborele de Crăciun - un desert din biscuiţi acoperiţi cu ciocolată.

Julbord, Suedia

În Suedia, cina de Crăciun se numeşte Julbord, un amalgam tradiţional ce oferă peşte ("rege" fiind heringul), şuncă, chiftele şi cârnaţi, Janssons frestelse (o caserolă de cartofi cu peşte tradiţional), pâine şi brânzeturi, varză şi budincă de orez, toate stropite cu bere.

Cina de Crăciun, în Germania

Germanii preferă să sărbătorească seara de 25 decembrie cu friptură de gâscă (crapul, purcelul de lapte şi carnea de raţă sunt, de asemenea, frecvente) alături de cartofi, varză şi dulciuri, cum ar fi marţipan şi o prăjitură cu fructe denumită Stollen. De pe mesele multor familii nu lipsesc nici cârnaţii vienezi, salata de cartofi sau friptura de vită, curcan sau gâscă, alături de varză roşie.

Un alt preparat cu tradiţie este cuibul de pasăre din şniţele cu carne de vită, învelite în bacon, cu ou fiert la mijloc. Acestea sunt stropite cu vin roşu şi condimente, fiind servite cu legume. Cât despre deserturi, găseşti pe mese turta dulce şi dulciuri cu marţipan. Iar ca băutură ai Gluh Wine - vinul cu zahăr, scorţişoară, cuişoare şi lămâie.

Citeşte şi: Cum diferă micul dejun de la un continent la altul

 

Citit 1279 ori Ultima modificare Marți, 16 Decembrie 2014 13:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.