GALAŢIUL s-a umplut de "pictori". GRAFFITI - artă sau infracţiune?
Foto: Foto Florin Răvdan

GALAŢIUL s-a umplut de "pictori". GRAFFITI - artă sau infracţiune?
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Pentru pasionaţi, graffiti reprezintă o formă de artă, iar în ultimii ani aceşti artişti de ocazie au devenit din ce în ce mai vizibili în Galaţi. De la înjurături şi mesaje de dragoste pe pereţi, până la adevărate opere, toate pot fi găsite în mai puţin de o oră prin Galaţi.

Cel mai bun exemplu este strada Nicolae Bălcescu, unde sunt şapte astfel de "picturi", pe o distanţă de 50 de metri. Prima care sare în ochii trecătorilor este, evident, „Peştele care a înghiţit oraşul”. Cei din zonă s-au trezit cu pictura pe perete, la propriu. Totul a fost realizat într-o singură noapte, acum câţiva ani, iar culorile vii fură până şi privirile celor care stau în cartier. Albastrul apei, albul peştelui şi verdele banilor te fac să stai, preţ de câteva secunde, să analizezi măiastra operă. Şi dacă te uiţi în jur, mai vezi încă trei opere cel puţin la fel de vizibile. La nici trei metri de celebrul peşte, un artist anonim a îndemnat la PACE, în timp ce pe peretele de vizavi este un amalgam de litere şi de linii în diverse culori. Orice ar reprezenta, îţi captează atenţia.

Cele mai frecvente sunt, însă, declaraţiile de dragoste. Pe Faleza inferioară, unul dintre cele mai frecventate locuri de promenadă, găseşti câte una la fiecare 50 de metri. Şi dacă nu toată lumea le vede pe cele de pe promenadă, cea de pe zid este imposibil de trecut cu vederea. „Am găsit fericirea” este scris cu negru, pe fundalul alb spre crem al zidului, cu litere mari, semn că sentimentele au fost şi poate încă sunt foarte puternice. La zece paşi mai încolo, Marius a scris „Te iubesc, Roxi” şi s-a semnat. Şi mai sunt destule, poate prea multe... Probabil că pentru ştergerea lor s-ar consuma mai mult var sau vopsea decât s-a folosit în scrierea propriu-zisă a mesajelor.

Şi arta urbană nu se opreşte aici. Fanii echipei locale de fotbal şi-au lăsat însemnele peste tot, găştile de cartier s-au semnat şi ele, în timp ce, din loc în loc, se poate vedea şi că gălăţenii sunt pricepuţi la chimie.

Pentru mulţi tineri, graffitiul este o formă neconvenţională de exprimare liberă, însă legea în România nu e deloc permisivă cu astfel de manifestări. „Înscrierea sau aplicarea pe ziduri, pe faţadele imobilelor proprietate publică sau privată, pe monumente istorice şi de arhitectură sau pe orice alt tip de construcţii a inscripţiilor neautorizate, prin utilizarea de vopsele, sprayuri şi alte asemenea materiale care murdăresc sau produc deteriorarea ori distrugerea bunurilor în cauză”. Această definiţie se regăseşte în articolul 1. din Legea pentru asigurarea aspectului estetic al capitalei şi al altor localităţi, adică Legea 554/2003.

Conform acestei legi, pedeapsa este o amendă contravenţională între 500 şi 2.500 de lei, sumă plătită de părinţi dacă desenatorul de ocazie este minor. Mai mult decât atât, cei care sunt prinşi practicând această formă de artă sunt obligaţi să plătească şi refacerea estetică a zonelor afectate.

Din acest motiv, majoritatea "picturilor" sunt realizate noaptea, în semiobscuritate, iar multe nu spun practic nimic. Sunt doar litere aruncate la întâmplare, înjurături şi declaraţii agramate. Prea puţine se leagă de adevăratele probleme ale societăţii, aşa cum sunt corupţia sau sărăcia.

Însă, cu toate că sunt ilegale, momentan nu le-a şters nimeni. Iar ele se află pe zidurile oraşului de ani buni, nu de ieri.

Citeşte şi: OŢELUL - din înfrângere în înfrângere, FANII - în aşteptarea unei VICTORII (FOTO)

Citit 4161 ori Ultima modificare Marți, 13 Ianuarie 2015 19:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.