Urmaşul lui Kogălniceanu SALVEAZĂ CASA CUZA. Ameninţată de tasare, CLĂDIREA este în PERICOL
Foto: Foto Victor Cilincă

Urmaşul lui Kogălniceanu SALVEAZĂ CASA CUZA. Ameninţată de tasare, CLĂDIREA este în PERICOL
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Gălăţeanul Mihail Cogălniceanu donează 350 de metri pătraţi pentru lucrările de stabilizare


În ciuda aspectului exterior şi interior excelent, Muzeul Casa Cuza Vodă din str. Al. I. Cuza nr. 80 este în pericol! Situată în imediata vecinătate a unui versant abrupt, înspre Gara CFR, construcţia are probleme cu stabilitatea. Dar terenul din spatele muzeului este proprietate particulară, astfel încât Muzeul Judeţean de Istorie „Paul Păltănea”, proprietarul clădirii, nu a putut până acum să facă demersurile pentru a accesa un program de finanţare european pentru stabilizarea construcţiei care are şi hrube la subsol. Malul pe care este construit muzeul este instabil.

Puţină istorie şi prima statuie din Galaţi

Aflăm însă acum de la directorul instituţiei, prof. Cristian  Căldăraru, că sorţii reabilitării clădirii s-au schimbat. Şi aceasta datorită unui gest deosebit: o donaţie de teren făcută muzeului de către proprietarul spaţiului din spatele clădirii. Acesta s-a oferit să cedeze muzeului cam jumătate din terenul său: aproape 350 mp, absolut necesari pentru demararea unor lucrări. „Este un gest deosebit, pentru care îi mulţumim donatorului, dl Mihail Cogălniceanu”, ne-a declarat managerul. Da, aţi citit bine: este vorba chiar despre Cogălniceanu (scris însă cu „C”, nu cu „K”). Este vorba chiar despre un urmaş al lui Mihail Kogălniceanu, nu numai artizanul reformelor din Principatele Unite sub Cuza, dar şi un mare protector al Galaţilor, căruia gălăţenii recunoscători de altădată i-au dedicat, la doar doi ani de la stingerea din viaţă,  prima statuie ridicată vreodată la Galaţi.

Ridicat în Parcul Municipal, actualul Parc Eminescu, în prezent bustul realizat de artistul de origine poloneză Wladimir Hegel este plasat în faţa Facultăţii de Mecanică, pe Domnească. Considerat „cel mai mare bărbat de stat al românilor în secolul al XIX-lea”, participant, alături de alţi revoluţionari unionişti, la întâlnirile de la Mânjina, a fost prim-ministru în timpul domniei lui Cuza, a apărat, ca senator, interesele economice ale judeţului Covurlui şi ale portului Galaţi, susţinând renunţarea la desfiinţarea regimului de porto-franco.

Urmează accesarea fondurilor europene pentru consolidare

Cristian Căldăraru spune că donatorul a venit cu bucurie în întâmpinarea dorinţei conducerii muzeului de a avea acces la spaţiul din spate, care se aproprie în unele zone chiar şi la 5 – 7 metri de râpă. „Riscul este enorm, iar clădirea trebuie consolidată!” – spune directorul. Abia ajuns stăpân pe teren, Consiliul Judeţului, patron al Muzeului de Istorie, va putea scrie proiectul pentru finanţarea cu fonduri UE a unei consolidări serioase. Totodată, în spate se va putea amenaja un părculeţ, ca pe vremea lui Cuza, şi vor putea fi astfel consolidate şi hrubele de sub clădire.

Construită prin 1844, restaurată în 1939

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi menţionează că frumoasa „vilă” este trecută pe Lista Monumentelor Istorice, având codul GL-II-m-B-03007. Din aceeaşi sursă notăm: „„Vila " Cuza Vodă" a fost locuinţa Domnitorului Alexandru Ioan Cuza în perioada cât a fost preşedinte al Judecătoriei Covurlui, pârcalab al judeţului Covurlui şi chiar în perioada domniei, cu prilejul vizitelor la Galaţi. În perioada 1909-1913, în Casa "Cuza Vodă" au avut loc manifestări la care au participat personalităţi marcante ale culturii româneşti.

Vila, devenită locuinţă, hotel, atelier de tâmplărie, ajunsese într-o stare deplorabilă. În vara lui 1935 ea urma să fie scoasă la vânzare prin licitaţie publică, licitaţie amânată. „Un grup de ofiţeri din garnizoana locală a luat iniţiativa unei liste de subscripţie publică, pentru răscumpărarea vilei. Acestora li s-a alăturat Societatea pensionarilor publici din Galaţi care intenţiona ca împreună cu Asociaţia corpului didactic să înfiinţeze aici un cămin al corpului didactic. În anul 1937 a luat fiinţă Asociaţia "Casa Cuza Vodă", cu scopul de a răscumpăra fosta locuinţă a primului domnitor al Principatelor Unite pentru a o transforma în muzeu. În anul 1938, casa a fost cumpărată şi restaurată, iar la 24 ianuarie 1939 s-a deschis Muzeul "Casa Cuza Vodă"”.


CITEŞTE ŞI: Campania VL "Comori de patrimoniu"/ Micul Palat al SECURITĂŢII

Citit 1899 ori Ultima modificare Joi, 26 Februarie 2015 01:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.