Descindere în Cartea junglei, la Zoo

Descindere în Cartea junglei, la Zoo
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ce-aţi zice să uitaţi oraşul, preţ de câteva ore, şi să petreceţi, cu familia, o aventură aproape ca în Cartea junglei? De mână cu mezinii familiei, o vizită la Grădina Zoologică de la Gârboavele vă obligă să priviţi numai dincolo de zăbrele, lăsând deoparte pretenţiile pur... adulte.

E drept că o cărare seamănă leit cu una din pădure, că aproape toate gardurile împrejmuitoare ale animalelor sunt antice - în afară de un geam termopan (!), din zona lupilor - sau că unele dintre cuşti sunt goale. Copiii s-ar putea să fie dezamăgiţi că nu găsesc elefantul sau vreo specie de şarpe, aşa cum au văzut pe Discovery Channel. În cazul ăsta, da, trebuie să inventaţi o poveste de consolare pentru lipsa fondurilor de achiziţionare a unor noi animale şi care să ţină locul promisiunilor că grădina zoo se va alinia standardelor europene cât de curând.

În rest, simpla întâlnire a copiilor cu animalele din cartea de zoologie le va satisface destule curiozităţi. Poate nu pe toate... întrebările copiilor depăşesc orice imaginaţie a părinţilor, nu? În plus, la răspunsuri ar trebui să vă descurcaţi, de regulă, singuri, pentru că doar cei doi îngrijitori ai grădinii vă pot ghida în călătorie, dacă îi întâlniţi prin grădină.

Lupii, vecinii cerbilor

Cum intraţi, aveţi de împărţit saluturi cordiale struţului. E singur-cuc, prin urmare trebuie că îi plac vizitatorii. Nu zăboviţi aici mult - vă veţi lua oricum la revedere la plecare - căci cel mai mult timp îl veţi petrece pândind haita de lupi. Pe nebănuite, după trunchiurile de copaci îndepărtaţi o să apară unul, apoi două-patru-şase capete ale fioroaselor carnivore. Tăcuţi, lupii rămân la distanţă.

De partea stângă, cerbul carpatin domină ţarcul cu căprioare. Îţi întinde printre gratiile largi coarnele cafeniu-deschis şi botul cald, ca să le mângâi uşor. Asta da fotografie pentru albumul de familie! Cerbii lopătari şi muflonii (strămoşii oii domestice) păstrează, parcă neîncrezători, o distanţă considerabilă.

Puţin mai încolo sunt „cazaţi” poneii, roşcaţi de par desprinşi din soarele la apus. Nu mai e însă voie să te urci pe spinarea lor, deşi copiilor tare le-ar fi plăcut o călătorie cu aceşti căluţi desprinşi din noile poveşti de desene animate. Măgăruşii sunt în acelaşi loc. Puţin mai încolo, feriţi de multe priviri indiscrete, se scaldă, după bunul lor plac, porcii mistreţi.

Pregătiţi-vă de ora în sălbăticia exotică

În această zonă a grădinii, băieţeii se vor simţi nişte Tarzani în devenire.

Întâi îl vor cunoaşte pe Jean, micuţa maimuţă Macac.

Urmează marea familie a urşilor bruni. De fapt e un singur urs mascul, mare cât casa, şi celelalte ursoaice, mama şi fetele. Ursului îi plac extrem de mult corcoduşele din pomul de alături. Atenţie însă, vizitatorii nu au voie să hrănească animalele. Nu tot ce mâncăm noi e bun şi pentru ele. În plus, dacă vă aflaţi pe aleea carnivorelor e şi deosebit de periculos să  rămâneţi în imediata apropiere a zăbrelelor.

O leoaică africană alintată (doar e sub oblăduirea Stăpânului animalelor) stă întinsă în cada cu apă aflată în cuşcă. Celelalte, paşnice, îşi aşteaptă, probabil, rândul la baia de frumuseţe. Numai una îşi arată colţii de felină la noi şi rage de se zguduie grădina. Nu vrea să o pozăm aşa, neîmbăiată?

Leul nici nu se sinchiseşte de oaspeţi. Şi, după cât de falnic arată, nici de criză. Tigrul siberian, întins la soare cum stă, pare o vedetă din revistele de modă, aflată în vacanţă pe Insulele Bermude. 

Frumuseţe în miniatură

Gata cu animalele mari, s-a mai dus şi spaima (mai degrabă a părinţilor decât a copiilor), e vremea să admiraţi natura în frumuseţea ei miniaturală, nu numai în grandoarea ei: broaşte ţestoase, porumbei, iepuri, vulpiţa roşcată, bursucul timid, uliul porumbar, berzele, păunii, fazanul argintiu, biblicele, prepeliţele sau raţele şi gâştele. La final, vă reîntâlniţi cu struţul, dar nu înainte de a admira două exemplare superbe de cai arabi, dintre care unul negru şi altul alb.

Maşina personală, indispensabilă

Dacă aveţi un aparat foto performant şi vreţi să vă mândriţi cu el, vizita la zoo e un prilej să demonstraţi ce puteţi face cu el. Grădina e deschisă de miercuri până duminică inclusiv, între orele 10,00 - 18,00, iar preţul biletului este 4,5 lei pentru adulţi şi 1,5 lei pentru copii.

Cine vrea poate să rămână la zoo, în mijlocul naturii, de dimineaţă până seara, la închiderea programului. Singura condiţie este să vă bazaţi pe maşina personală ca să vă aducă şi să vă ducă înapoi în oraş.

Citit 1143 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.