Mai mergem în vacanţă în Grecia? Ce spun specialiştii

Mai mergem în vacanţă în Grecia? Ce spun specialiştii
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Mulţi turişti din întreaga lume refuză să-şi mai petreacă vacanţele în Grecia, în această vară, pe fondul crizei cu care se confruntă statul elen. Şeful Asociaţiei Elene a Companiilor de Turism (SETE), Andreas Andreadis, declarase, încă de la mijlocul săptămânii trecute, că rezervările hoteliere scad cu 50.000 pe zi, din cauza evenimentelor din ţară. Tot în cădere liberă ar fi, potrivit presei elene, şi rezervările la feriboturi.

Potrivit agenţiilor de turism de la noi, românii nu se numără printre turiştii care să ocolească Grecia, din pricina tulburărilor economice pe care această ţară le traversează.

Merită sau nu să mergeţi în Grecia, zilele astea, în vacanţă? Vă spunem astăzi.

Bulgarii n-or să ne mănânce!

Dacă mergeţi cu maşina proprie, cel mai scurt drum din Galaţi către Grecia (1.400 kilometri) trece, evident, prin Bulgaria. Sunt şi turişti care se cam tem să tranziteze teritoriul statului vecin, auzind că parte dintre bulgari au prostul obicei de a sechestra şi jefui turişti. E adevărat, până la un punct, în sensul că astfel de incidente s-au mai întâmplat, de-a lungul anilor. Totuşi, bulgarii nu sunt nici pe departe un popor de haiduci, iar cu românii s-au obişnuit de ani buni, de când mergem să ne facem concediile la Nisipurile de Aur. Dacă totuşi vă e teamă, asiguraţi-vă că tranzitaţi teritoriul statului vecin pe timp de zi şi reţineţi că, oricum, pe timp de noapte ar trebui să fiţi precauţi cu bunurile dumneavoastră şi în Galaţi, nu doar în Bulgaria sau în Grecia.

Mai mulţi consilieri din cadrul agenţiilor de turism spun că cel mai bine ar fi să vă faceţi plinul de combustibil de la ultimele benzinării din Bulgaria. La greci, s-ar putea să circulaţi zeci de kilometri fără să daţi peste vreo benzinărie deschisă.

Manifestaţiile n-au cuprins toată ţara

La Atena se mai desfăşoară, uneori, mişcări de masă. Nu vorbim aici despre violenţe propriu-zise, care să vă pună viaţa în pericol, ci despre manifestaţii de tot soiul. Spre exemplu, în noaptea de duminică spre luni, potrivit presei greceşti, mii de oameni au rămas pe străzi, pentru a sărbători rezultatele referendumului. Dacă sunteţi de părere că astfel de mişcări populare v-ar putea strica buna dispoziţie, ocoliţi zona. Orium, potrivit presei elene, în restul ţării e linişte, ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Băncile rămân închise. Dar aveam nevoie de ele?

Încă de săptămâna trecută, Şeful Camerei de Comerţ elene, Constantine Michalos, spune că, în cazul deschiderii băncilor, banii n-ar ajunge nici măcar o oră. Între timp, e posibil ca situaţia să se fi înrăutăţit, în condiţiile în care Grecia a decis să-şi urmeze propria cale spre redresare financiară. Băncile elenilor rămân, deci, închise pentru următoarea perioadă.

Întrebarea este: aveam noi, turiştii români de rând, atât de multă nevoie de băncile lor? Adevărul este că nu prea avem. Atunci când plecăm cu un grup, printr-o agenţie, cele mai multe plăţi - cum ar fi cele pentru cazare sau masă - s-au făcut deja  în avans, dinainte chiar să ne fi urcat noi în autocarul care pleacă din Galaţi spre Grecia. Apoi, insulele greceşti nu sunt tocmai cele mai căutate destinaţii de shopping, aşa că e puţin probabil să plecăm cu buzunarele încăcate de euro, chiar dacă îi avem. Ceva bani ne-ar trebui la noi, pentru suveniruri şi pentru ieşit seara pe la taverne. Ceea ce înseamnă, să  spunem, câteva zeci de euro pe zi pentru un turist mai sărac.  Per total, am putea estima cheltuiala la 500 de euro, pentru o săptămână. Or, asta înseamnă, în bancnoite de 50, zece hârtii care încap lejer într-un portmoneu mic. Pentru aşa o sumă, n-avem nicio nevoie de bancă.

Nu vă gândiţi însă că dacă grecii trec printr-o criză financiară acută, o să găsiţi musai preţuri mai mici acolo. Parte dintre serviciile de care beneficiaţi dumneavoastră s-au negociat în urmă cu mai mult timp, aşa că preţul rămâne fix. Şi, oricum ar fi, faptul că băncile sunt închise, iar banii circulă greu, nu-i încurajează pe greci să scadă preţurile.

Gălăţenii nu-şi reprogramează concediile în Grecia

"Noi nu am avut, până în acest moment, nici măcar o singură familie care să se fi răzgândit cu privire la plecarea şi petrecerea concediului în Grecia. Cursele charter se desfăşoară normal, în această perioadă. Ţinem seama, evident, de măsurile de precauţie, iar turiştii noştrii sunt informaţi din timp că e bine să-şi ia mai degrabă bani cash şi să se bazeze mai puţin pe cardurile bancare. Dar, în rest, totul e bine", a precizat managerul agenţiei Hobby Tour, Florin Constantinide.

În foto, Paralia Katerini

Citit 2264 ori Ultima modificare Miercuri, 08 Iulie 2015 19:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.